BØRSKOMMENTAR: Ny Røkke-rekord

Kjell Inge Røkkes Aker Kværner satte ny børsrekord torsdag.

Publisert:

Aker Kværner-aksjen

OSE

AKVER

steg for første gang over 180 kroner merket og sluttet på 182 kroner torsdag. Det innebar en oppgang på 3,85 prosent fra onsdag.

Dermed verdsettes selskapet til 49 milliarder kroner på børsen.

Det representerer en fantastisk utvikling siden selskapet ble lansert på Oslo Børs våren 2004. På det laveste sommeren 2004, omtrent da det statlige Folketrygdfondet valgte å selge sine siste aksjer, ble selskapet verdsatt til under seks milliarder kroner.

Etter at Folketrygdfondet kjøpte seg inn i Aker Kværner igjen i fjor høst, har aksjekursutviklingen gått litt tregere. Men de siste ukene har Aker Kværner for alvor vært i skuddet på Oslo Børs.

Oppgangen kan ha sammenheng med at storbanken JP Morgan begynte sin analysedekning av Aker Kværner med en svært positiv analyse i midten av september.

Spår dobling

JP Morgan spår at Aker Kværners brutto driftsresultat skal vokse fra 2,9 milliarder kroner i fjor til hyggelige 5,6 milliarder i 2009.

De mener markedet har ignorert selskapets program for å kutte kostnadene med mellom en og to milliarder kroner og ser ingen grunn til at det teknologitunge selskapet skal handles med en rabatt i forhold til prisingen av konkurrentene Saipem og Technip.

I analysen, som er datert 18. september, oppgir JP Morgan et kursmål på 195 kroner.

Heldig Andersen

En som kan smile lurt over kursutviklingen i Aker Kværner er næringsminister Dag Terje Andersen. Han har allerede en urealisert gevinst på over en milliard kroner etter at han på forsommeren avtalte å kjøpe Aker Kværner-aksjer fra Kjell Inge Røkkes Aker

OSE

AKER

.

Les også: Har tjent en mrd. på Røkke

Mon tro om ikke Røkke og hans folk nå håper Stortinget ikke vil gi sin godkjennelse til næringsministerens Aker Kværner-kjøp.

Første test på om Aker Kværner klarer å tilfresstille JP Morgans og markedets forventninger kommer når selskapets regnskap for 3. kvartal offentliggjøres 23. oktober.

Les også: Lover Andersen vekst

Oljepluss

Stigende oljepriser torsdag bidro selvsagt også til Aker Kværners kursoppgang torsdag.

Det dro også andre tungvektere som StatoilHydro

OSE

STL

og John Fredriksens SeaDrill

OSE

SDRL

kraftig opp. StatoilHydro sluttet opp 3,76 prosent til 179,50 kroner, mens SeaDrill steg 3,01 prosent til 128,50 kroner.

Opptur

Seismikkselskapet TGS-Nopec

OSE

TGS

fikk seg en solid opptur etter to dagers juling etter tirsdagens resultatvarsel. Torsdag sluttet aksjen opp 3,43 prosent til 93,50 kroner.

Hovedindeksen sluttet over 500 poeng for første gang siden 25. juli. Torsdag steg indeksen 2,4 prosent til 503,45.

Publisert:

Her kan du lese mer om