ÅRETS BESTE BØRSDAG: Festdag på børsen

Oslo Børs sluttet opp nesten 11 prosent mandag.

LABER UKESTART: Oslo Børs innleder uken i minus.
Publisert:

Hver handelsdag i forrige uke endte med nedgang på Oslo Børs og uken sett under ett endte med et fall på 15,2 prosent. Ikke siden 2004 har hovedindeksen ligget så lavt.

Men Oslo Børs legger den vonde trenden fra forrige uke markant bak seg mandag, og krabber igjen solid over 200 poeng. Hovedindeksen sluttet opp hele 10,7 prosent til 208,31 poeng.

Tidenes nest beste

Det innebærer at mandag ble årets klart beste børsdag og det er kun en gang tidligere i historien notert en høyere kursoppgang. Det var 21. oktober 1987.

At Wall Steet rundet av fredagen med pen oppgang etter at Oslo Børs tok helgefri, var bare en av mange bidragsytere til oppgangen på ukens første markedsdag. Klatrende oljepris og en pen ukestart på Wall Street, ga også vind i seilene.

Følg markedet minutt for minutt med E24 Børs

Oljehopp

At oljeprisen hoppet godt over 3 prosent - til igjen å ligge godt over 50 dollar fatet - kan i stor grad tilskrives spekulasjoner om at OPEC kan komme til å kutte ytterligere i sin oljeproduksjon fredag denne uken.

Forrige gang kartellet hasteinnkalte møte endte det med et produksjonskutt på 1,5 millioner fat per dag i et forsøk på å stabilisere oljeprisen.

I tillegg til spekulasjoner om produksjonskutt trekkes den forestående vinteren og en økt tro på at etterspørselsfallet etter oljeprodukter ikke vil bli så ille som fryktet, frem som argumenter bak oljeprisoppgangen.

Les også:

Citigroup trakk opp

Da alle de toneangivende indeksene over Atlanteren steg markant fra start mandag ettermiddag, ble oppgangen her hjemme ytterligere forsterket.

Det var i all hovedsak signaler fra den påtroppende president Barack Obama om at han har en ny statlig krisepakke i kjømda, samt en krisepakke til finansgiganten Citigroup

NYSE

C

søndag kveld, som bidro til aksjefesten på Wall Street.

Pakken, som kommer i ellevte time for Citigroup, innebærer blant annet at myndighetene garanterer for mer enn 300 milliarder dollar i problematiske lån.

Sterk tro før Seadrill-tall

John Fredriksens riggjuvel Seadrill

OSE

SDRL

la frem sine kvartalstall etter børsslutt og investorenes lot til å ha høye forventinger. Aksjen endte opp 28,6 prosent.

Og da fasiten kom, viste tallene seg å ligge svakt over forventningene på topplinjen. Resultat før skatt på 69 millioner dollar var imidlertid nesten 30 millioner dollar lavere enn Reuters' analytikerestimat.

Forhåpningene til at Fredriksen skulle foredle Seadrill til en utbyttemaskin fikk seg også en trøkk mandag. Seadrill sier i kvartalsrapporten at selskapet ikke vil utbetale utbytte dette kvartalet, men at strategien fremover likevel ikke er endret.

Les også:

Solfest

Mandag kunne ingen børskjempe matche oppgangen i solkjempen Rec

OSE

REC

. Aksjen endte opp hele 38,8 prosent.

Aksjonærene i oljeserviceselskapet Aker Solutions

OSE

AKSO

opplevde også en real opptur med et kurshopp på 24,6 prosent.

Flere E24-nyheter

Publisert:

Her kan du lese mer om