– Forberedt på at aksjemarkedet kan få en ny nedtur

Oslo Børs fosset frem i går og fortsatte å tikke oppover tirsdag. Forvalter Arne Simensen utelukker ikke en ny børssmell over sommeren.

Arne Simensen valgte å gå fra oppkjøpsfondenes lukkede verdenen til å forvalte aksjefond i 2015.
  • Anders Nybakken Kvale
  • Infront TDN Direkt
  • Eivind Bøe
Publisert:

Oslo Børs er fortsatt tungt ned siden årsskiftet på grunn av coronakrisen, men har siden 2020-bunnen i slutten av mars hentet inn deler av børsraset.

Flere eksperter har vært overrasket over og skeptiske til oppgangen, blant annet fordi det ventes at børsselskapenes inntjening vil være svært tynget i 2020.

Investorene så imidlertid gjennom usikkerheten mandag, da Hovedindeksen la bak seg sin beste dag på en måned. Tirsdag fortsatte Børsen oppover og Hovedindeksen endte med en oppgang på 1,14 prosent.

Salmar og Bergenbio hver sin vei

Lakseoppdretteren Salmar steg kraftige 9,29 prosent etter å ha levert bedre enn ventet tall for første kvartal 2020.

– Dette kvartalet viser hvorfor Salmar er best i klassen, hvor de beviser at de har veldig god kontroll på driften. Salmar er en aksje man skal eie, sier sjømatanalytiker Thomas Myrholt i Sparebank 1 Markets til TDN Direkt tirsdag.

Bergenbio falt 7,0 prosent etter at selskapet la frem rapport for årets første kvartal. Bioteknologiselskapet har fortsatt ingen inntekter.

Det har vært knyttet stor spenning til selskapets legemiddel bemcentinib, og om det ville bli publisert noen oppdatering om coronastudien hvor legemiddelet ble valgt ut som første av tre potensielle behandlinger til å bli «fast tracked» i en britisk klinisk fase to-studie.

Bergenbio-sjef Richard Godfrey sier under kvartalsfremleggelsen tirsdag formiddag at fire av åtte sykehus i Accord-studien i Storbritannia er aktivert, men det er hittil ingen pasienter som har fått den første dosen med bemcentinib. BerGenBio skriver i pressemeldingen til kvartalsrapporten at de forventer å avlese topplinjedata i Accord-studien senere på sommeren.

Scatec Solar falt 5,44 prosent til 167 kroner per aksje etter at solenergiselskapet hentet nær to milliarder kroner til en emisjonskurs på 164 kroner.

Utelukker ikke ny børssmell

Det norske fondet Fondsfinans’ forvaltere tar utgangspunkt i at vi må leve med ulike virustiltak frem til og med 2021.

– Disse tiltakene vil begrense den økonomiske veksten og selskapenes inntjening. Det internasjonale pengefondet (IMF) forventer lavere vekst i 2020 og 2021 enn under finanskrisen 2008 og 2009, sier Arme Simensen i Fondsfinans.

– Vi er forberedt på at aksjemarkedet kan få en ny nedtur til høsten, men det er ikke sikkert nedturen kommer, legger forvalteren til.

Han påpeker at USA-president Donald Trump «nok vil gjøre alt i sin makt for å skape en positiv økonomisk utvikling som kan få ham gjenvalgt».

Samtidig fremhever Simensen at sentralbankene stimulerer økonomien mye kraftigere enn tidligere, og dermed støtter aksjemarkedet.

– Ekstremt sensitivt

Forvalter Søren Milo Christensen i Skagen Fondene venter også mer børsuro.

– Vi tror at markedet fortsatt vil være preget av høy grad av usikkerheten og at vi skal vente oss fortsatt store svingninger i tiden som kommer.

Han trekker frem at finans- og pengepolitiske tiltak har skapt ro i gjeldsmarkedet, men at aksjemarkedet er mer sårbart.

– Aksjemarkedet vil fortsatt være ekstremt sensitivt på hvordan gjenåpning av verdensøkonomien utspiller seg, fremhever Christensen.

Forvalteren forklarer at de har solgt seg ut av selskaper som har en tynget gjeldssituasjon og kan ha behov for ny kapital, dersom etterspørselen ikke kommer tilbake innen en overskuelig fremtid. I slutten av april skrev E24 blant annet at Skagen Vekst hadde solgt seg helt ut av Tor Olav Trøims hardt pressede riggselskap Borr Drilling.

I minus

Fondsfinans tror at skillet mellom aksjer som får en raskere vekst på grunn av pandemien, og de selskapene som rammes, vil fortsette fremover.

– Vi liker selskaper som er aktive innen blant annet digitalisering, hygiene og legemidler, mens vi er forsiktige med selskaper innen blant annet reiseliv og deler av varehandelen, forteller Simensen.

Skagen Fondene er også positive til aksjer innenfor farmasi og telekom, og trekker frem legemiddelselskapet Novo Nordisk som et av fondets vinneraksjer.

Fondet Fondsfinans Nordens avkastning hittil i år var på minus 4,8 prosent fredag sist uke.

– Avkastningen i Fondsfinans Norden var svak i februar og mars, da energisektoren bidro negativt, men avkastningen har vært god i april og mai, da vi har hatt spesielt glede av investeringene innen helse og teknologi, sier Simensen.

Fondet Skagen Veksts avkastning er så langt i år på minus 12,88 prosent.

– Å forvalte penger i aksjemarkedet er alltid krevende. Når det er sagt, så er det ingen tvil om at den seneste tiden har vært ekstra krevende da det har vært så mange forhold som har endret seg på kort tid, forklarer Christensen i Skagen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Formuen økte med 600 millioner på minutter

  2. Bergenbio-legemiddel er valgt ut til coronastudie

  3. Oslo Børs snudde til pluss

  4. Trond Mohn laster opp i Bergenbio etter børsfall

  5. Oslo Børs steg markant onsdag: – Jeg synes det har gått for mye nå