Dagen på Wall Street

Positiv avslutning på Wall Street

Wall Street trosset dystre nøkkeltall og økte spenninger med Kina, og karet seg over nullstreken fredag kveld. Likevel noterer indeksene tilbakegang for uken.

BRYAN R. SMITH / AFP
 • Ine Brunborg
 • Hanna Ghaderi
 • Infront TDN Direkt
Publisert:,

Slik ser det ut for de tre toneangivende indeksene på Wall Street ved børsslutt fredag:

 • Dow Jones opp 0,25 prosent
 • Nasdaq Composite opp 0,79 prosent
 • S&P 500 opp 0,39 prosent

Til tross for dagens fremgang, avslutter S&P 500-indeksen sin verste børsuke siden 20. mars, ifølge Bloomberg. For uken er S&P 500 ned 1,43 prosent, Dow Jones falt 1,76 prosent, mens Nasdaq er ned 0,47 prosent.

Indeksene startet dagen med et fall på rundt én prosent, men utviklingen snudde etter en uttalelse fra Donald Trump.

Presidenten opplyste på en pressekonferanse at de amerikanske myndighetene skal investere i vaksinekandidater i kampen mot coronaviruset, og at de nå konsentrerer seg om 14 muligheter. Planen er å snevre inn denne listen ytterligere.

Flere aksjer i selskaper knyttet til medisin og helse steg etter uttalelsen, der Sorrento Therapeutics var blant selskapene som klatret høyest. Aksjene i selskapet endte med en oppgang på hele 158 prosent.

– Selskaper med liten markedsverdi kommer sannsynligvis til å stige, gitt at en kur mot covid-19 kanskje ikke kommer fra et selskap på S&P 500, kanskje det kommer fra et mindre biogen-laboratorium, sier John Brady ved R.J. O’Brien & Associates til Reuters.

Spenninger med Kina

I tidlig handel var S&P 500 ned mer enn én prosent for dagen, etter meldinger om økte spenninger mellom Kina og USA.

Det amerikanske handelsdepartementet vedtok fredag å sette begrensninger på eksporten av teknologi, nærmere bestemt halvledere, til kinesiske Huawei, ifølge en melding på USAs handelsdepartementets nettsider.

Som et svar på avgjørelsen, skrev redaktør Hu Xijin i den kinesiske statseide avisen The Global, at landet vil «begrense eller etterforske» amerikanske selskaper som Apple, Cisco og Qualcomm, dersom Huawei blir blokkert.

Også kjøp av Boeing-fly vil stanset, ifølge avisen.

Redaktøren kom med meldingen på sin Twitter-konto, som tidlige har fått oppmerksomhet i lys av handelskrigen mellom USA og Kina.

– Dette er ikke en ideell tid å fyre opp handelskrigen med Kina, kommenterer Randy Frederick ved Charles Schwab overfor CNBC, og legger til:

– Jeg forstår ikke helt hva begrunnelsen er.

Dystre nøkkeltall

Like før børsåpning ble også tallene for den amerikanske industriproduksjonen offentliggjort, og viste et fall på 11,2 prosent på månedsbasis i april.

Ifølge Wall Street Journal er dette den laveste industriproduksjonen noensinne registrert. På forhånd var det ventet at industriproduksjonen skulle falle 11,5 prosent, ifølge Direkt Makro.

Også tallene for USAs detaljhandel viste en rekordstor nedgang, ifølge CNBC. Fallet i april var på 16,4 prosent, noe som er mer enn ventede 12,3 prosent, ifølge Dow Jones.

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Aksjelive
 3. Handelskrig
 4. Cisco
 5. Huawei
 6. Qualcomm
 7. Apple
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Wall Street i pluss: Ser forbi store jobbtap

 2. Aksjemeglerne vender tilbake til Wall Street tirsdag

 3. Markant oppgang på Wall Street etter virusoptimisme

 4. Annonsørinnhold

 5. Twitter falt på Wall Street etter å ha merket ny Trump-melding

 6. Wall Street steg etter at Trump tok fra Hongkong særskilt status