Kreditorer bestiller nye Norwegian-aksjer: – Ledelsen har gjort en imponerende jobb med å snu selskapet

Forvalter Morten Astrup tror Norwegian kommer seg gjennom høsten, og har bestilt nye aksjer. Hos Nordnet var det imidlertid kun 230 av 29.000 småaksjonærer som hadde tegnet seg i emisjonen per fredag.

HENTER PENGER: Norwegian henter nå 400 millioner kroner, det siste steget før statens lånegaranti er i boks. Her fra Gardermoen, der noen av flyene står parkert

Hans O. Torgersen / Aftenposten
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Refinansieringen var skrudd sammen for å motivere alle parter til å tegne i emisjonen, noe vi også gjorde, opplyser forvalter Morten Astrup i en melding.

Fondet han er med å forvalte, Storm Bond Fund, er blant långiverne i Norwegian.

Fondet er også del av en gruppe kreditorer som forpliktet seg til å bestille nye aksjer i emisjonen som nå pågår.

 • Norwegian skal hente 400 millioner kroner i ny egenkapital, og meldte allerede torsdag at bestillingene overstiger dette beløpet.
 • Den nye kapitalen er den siste brikken som må falle på plass før selskapet skal få tilgang til resten av statens krisepakke på 2,7 milliarder kroner.
 • Kreditorene har fra før gått med på at deler av gjelden blir strøket mot at de får aksjer i bytte, en avgjørende del av kriseløsningen som ble godkjent av aksjonærene mandag.
Les på E24+

Disse utenlandske selskapene kan bli Norwegians nye eiere

– Imponerende jobb med å snu selskapet

Norwegian er som resten av luftfarten hardt rammet av coronakrisen, og store deler av flyflåten står på bakken.

Flyselskapet har selv opplyst at de har om lag 7 fly og 200 flygende ansatte i virke nå. Selskapet startet året med en flåte på 156 fly og over 10.000 ansatte.

Astrup skriver at Norwegian med omgjøringen av gjeld til aksjer og ny egenkapital har styrket balansen med rundt 15 milliarder kroner så langt.

– Ledelsen har gjort en imponerende jobb med å snu selskapet, som nå fremstår som en opsjon på at verden gradvis skal normaliseres det neste året, noe vi anser svært sannsynlig.

– Da vil også forskudd fra kunder, som historisk har vært en betydelig likviditetskilde bygge seg opp igjen. Jeg tror det er svært sannsynlig at selskapet klarer å tette likviditetsgapet som kommer til høsten med statsgaranterte lån dersom krisen nå vedvarer, skriver han.

Les også

Statens tøffe Norwegian-krav ble vedtatt i ekspressfart – uten forhandling

Norwegian har skissert at dagens aksjonærer skal få kjøpe halvparten av aksjene i kapitalinnhentingen, mens långiverne skal få kjøpe 25 prosent.

Enkelte av kreditorene har også forpliktet seg til å bestille nye aksjer for over 100 millioner kroner, som tilsvarer andelen på 25 prosent.

Disse långiverne, deriblant Storm Bond Fund, sitter med en såkalt konvertibel obligasjon, som er et av fire obligasjonslån i Norwegian.

Til gjengjeld ble nedskrivningen av verdien noe mindre i det konvertible lånet enn først foreslått.

I tillegg har redningsplanen en klausul om at långivere kan få selge noen av aksjene de får i bytte mot gjeld tidligere enn ellers, hvis de også kjøper nye aksjer.

Les også

Norwegians nye storeier: Sa ja fordi staten ga lånegaranti

Få Nordnet-kunder har bestilt aksjer

Blant de rundt 29.000 Nordnet-kundene som eier Norwegian-aksjer er det imidlertid få som har bestilt nye aksjer så langt, ifølge investeringsøkonom Mads Johannesen.

Tallet per fredag er kun 230, forteller han.

Småinvestorene har blitt stadig større i Norwegian, etter at de store fondene og investorene rømte aksjen. Kundene til Nordnet har eid til sammen rundt 17 prosent av aksjene, før gjennomføringen av redningsplanen.

INVESTERINGSØKONOM: Mads Johannesen i Nordnet.

Nordnet
Les også

Antallet private eiere mer enn doblet: Nordmenn flokket til Norwegian i første kvartal

Mange har også tapt penger, etter at kursen har falt 88 prosent siden nyttår.

– Jeg tror ikke det står på interessen, det er nok på grunn av at det har blitt gjort ganske komplisert. Det er litt merkelig at de ikke kjører tegningsretter og gjør en vanlig type emisjon, hvis de ville ha med seg alle sparerne som de snakket om, sier Johannesen.

Dette er helt normal praksis, ifølge informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

– Interessen er stor, mange tegner seg og det er fortsatt en hel uke igjen av tegningsperioden. Vi prioriterer tildeling til de som eide Norwegian-aksjer 30. april. Det er flere alternative måter å tegne på. Vi har lagt ut detaljert informasjon om hvordan man tegner seg på Norwegians nettsider, opplyser Sandaker-Nielsen.

Selskapet har skissert at dagens aksjonærer skal få tildelt rundt halvparten av de nye aksjene. Kapitalinnhentingen blir likevel ikke gjennomført som en såkalt fortrinnsrettsemisjon, altså at hver aksjonær blir tildelt en rett til å kjøpe nye aksjer.

Grunnen er at det ville tatt for lang tid å gjennomføre en fortrinnsrettsemisjon, ifølge Norwegian.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norwegian
 2. Flyselskaper
 3. Emisjon

Flere artikler

 1. Over 2.000 Nordnet-kunder vil kjøpe nye Norwegian-aksjer

 2. Småaksjonærene kan avgjøre Norwegians skjebne mandag: – Har egentlig bare to valg

 3. På disse datoene kan Norwegians skjebne bli avgjort

 4. Betalt innhold

  Slik mestrer du den uvanlige Norwegian-emisjonen

 5. Norwegian setter hardt mot hardt - obligasjonseiernes frist er ute