Teslas fremtid

Tysk domstol lar Tesla rydde skog for gigafabrikk

Torsdag fikk Tesla medhold i en tysk rett, slik at elbilprodusenten kan hogge skog for å bygge fabrikk utenfor Berlin. Miljøvernere ønsket å stanse selskapet fra å hogge et skogsområde.

PROTEST MOT TESLA: Demonstranter protesterer mot Teslas planer om en gigafabrikk i Grünheide i delstaten Brandenburg, som omkranser Berlin.

PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det skriver nyhetsbyrået Dow Jones Newswires, som påpeker at trærne må hogges før hekke- og paringstidene for det lokale dyre- og fuglelivet begynner i neste måned. Tyske miljølover tillater ikke hogst i denne perioden.

I sin avgjørelse avviser den administrative domstolen i Berlin-Brandenburg (Oberverwaltungsgericht Berlin-Brandenburg) anmodningene fra organisasjonene Grønn Liga Brandenburg og Foreningen for landskapsbevaring og artsbeskyttelse i Bayern om å stanse Teslas arbeid.

Miljøvernere og lokalbefolkning i Grünheide i delstaten Brandenburg utenfor Berlin har protestert mot Teslas planer om en gigafabrikk til 4 milliarder euro (40,2 milliarder kroner).

Anlegget kan ifølge Tesla gi minst 12.000 jobber. Men det krever at et skogområde fjernes, og noen innbyggere frykter også at vannet deres kan bli forurenset, ifølge blant andre Deutsche Welle. Skogsområdet det gjelder skal først og fremst bestå av furuskog, ifølge tyske NTV.

Domstolen hadde tidligere stanset Teslas hogst i påvente av behandlingen av en klage fra to miljøvernorganisasjoner, men etter å ha gått gjennom saken ga domstolen Tesla medhold slik at selskapet kan fortsette å rydde skog. Dommen kan ikke ankes, ifølge Dow Jones.

Tesla kjøpte tomten i Grünheide før jul. Den er på størrelse med 300 fotballbaner.

Les også

Tesla nærmere sin første europeiske fabrikk i Tyskland

Vil produsere fra 2021

Den amerikanske elbilprodusenten har det travelt. Selskapet ønsker å begynne produksjonen av biler i 2021, og målet er blant annet å produsere 10.000 biler av typen Model Y hver uke.

Den tyske fabrikken blir selskapets første kombinerte bil- og batterifabrikk i Europa, og det er ventet at selskapet kan få opptil 300 millioner euro i støtte fra EU, ifølge den tyske avisen Bild (via Bloomberg).

– Gigafabrikken Berlin-Brandenburg er neste fase i Teslas tilstedeværelse i Europa, skriver Tesla på sitt nettsted.

– Vi har planer om å beplante et område som er tre ganger så stort som fabrikkområdet, med ulike trær som har sitt habitat der og har potensial til å bli en gammel skog, og vil jobbe med miljøvernere og ekspertgrupper for å sikre en best mulig løsning, skriver selskapet.

Tesla har også planer om solceller på taket på den nye fabrikken, og ønsker å bidra til Tyskland og Brandenburgs ambisiøse omstilling av energiproduksjonen, populært omtalt som Energiwende.

Selskapet sysselsetter allerede 5.500 europeere, blant annet setter det sammen Model S og Model X i nederlandske Tilburg, og Tesla har et anlegg for automatiserte prosesser i tyske Prüm.

BYGGER GIGAFABRIKK: Dette er arbeidere i sving i Grünheide, der Teslas europeiske gigafabrikk skal produsere biler fra 2021.

ODD ANDERSEN / AFP
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Teslas fremtid
 2. Tesla
 3. Berlin
 4. Fabrikk
 5. Skog
 6. Model S
 7. Model X

Flere artikler

 1. Mandag leverer Tesla sine første Kina-produserte biler

 2. Tyskland lover Musk «all nødvendig assistanse» til Tesla-fabrikk

 3. Musk varslet Model Y-nyheter med småfrekk dans

 4. Tesla-aksjen hoppet etter produksjonstall: – Sjokkert

 5. Aksjene i Tesla har for første gang passert 420 dollar