Børsene i Asia

Sentralbanker åpner for krisegrep: Kraftig oppgang i Kina og Japan

Håpet om at sentralbankene nå skal komme med krisegrep sender asiatiske børser oppover. Tidenes svakeste kinesiske PMI-tall blir totalt oversett på morgenkvisten.

BØRSOPPGANG: Stort sett alle asiatiske børser stiger mandag morgen etter forrige ukes voldsomme nedgang.

Joshua Paul / TT NYHETSBYRÅN
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Etter at virusfrykten igjen hadde sørget for en blytung start på dagen for asiatiske børser i natt, kom Bank of Japan med en kort og tydelig melding ved 02-tiden norsk tid:

«Globale finans- og kapitalmarkeder har vært ustabile i det siste med økende usikkerhet rundt utsiktene for økonomisk aktivitet på grunn av spredningen av coronaviruset.

Bank of Japan vil følge nøye med på utviklingen, og vil tilstrebe å gi god likviditet og sikre stabilitet i finansmarkedene gjennom passende markedsoperasjoner og kjøp av eiendeler,» var beskjeden fra den japanske sentralbanken.

Sammen med analyser om at den australske sentralbanken vil kutte renten allerede tirsdag og Fed-sjefens beroligende melding før helgen, vendte gradvis de asiatiske børsene til pluss. Da de kinesiske børsene åpnet opp var det ingen vei tilbake, børsfesten var virkelig i gang.

Selv ikke rekordlav Caixin-PMI fra Kina har så langt klart å stanse oppturen.

Slik er utviklingen på de asiatiske børsene ved 05-tiden:

 • Nikkei 225 i Tokyo stiger 1,96 prosent
 • Hang Seng i Hongkong stiger 0,89 prosent
 • Kospi i Seoul klatrer 1,36 prosent
 • Shanghai Composite stiger 2,94 prosent
 • Shenzhen Composite klatrer 3,39 prosent
 • Singapore-børsen stiger 0,41 prosent
 • ASX 200 i Sydney faller 0,79 prosent

Samme morgen er det god fart i oljeprisen som nå stiger 2,44 prosent til 51,34 dollar fatet. Det er rundt to dollar mer enn da oljemarkedet åpnet ved midnatt.

Se denne videoen for å forstå hvorfor børsene og oljeprisen ble så hardt rammet av coronaviruset forrige uke:

PMI-kollaps i Kina

Det var i natt knyttet stor spenning til den private innkjøpssjefsindeksen (PMI) fra Caixin i Kina etter den svært svake statlige PMI-målingen lørdag.

Resultatet ble helt enkelt en total kollaps. Caixin-PMIen havnet på rekordlave 40,3 i februar, langt under forventningen på 45,7, ifølge Reuters-konsensus.

Faktisk var resultatet av undersøkelsen svakere enn bunnrekorden fra finanskrisen i november 2008. Den gang var indeksen nede i 40,9.

Det var ventet at indeksen ville komme inn på et lavt nivå ettersom flere deler av Kina har vært under strenge restriksjoner den siste måneden. Utbruddet av coronavirus har blant annet stengt ned fabrikker og stengt butikker.

PMI-indekser gjennomføres som en undersøkelse der innkjøpssjefene i bedrifter stilles spørsmål rundt vareflyten i deres selskap. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under kan være et uttrykk for nedgang.

Les på E24+

Slik avgjør man når markedene endelig når bunnen

Sentralbank-grepene

Etter en fryktelig børsuke verden over forrige uke, var det en uttalelse fra Fed-sjef Jerome Powell som bidro til at de amerikanske børsene reduserte nedgangen tydelig fredag kveld.

Meldingen var om mulig enda enklere enn mandagens melding fra Japan.

Powell uttalte at fundamentet i amerikansk økonomi fortsatt var sterk, men at virusutbruddet skapte økende risiko. Samtidig ble det understreket at sentralbanken vil bruke de riktige midlene for å støtte økonomien.

Ifølge Jim Bianco grunnlegger av Bianco Research LCC, har markedet allerede repriset inn et kutt allerede mandag, skriver Bloomberg.

– Dersom Fed ikke leverer på markedets fremtidige guiding, risikerer den å åpne lemmen i aksjemarkedet, og starte en historisk kollaps i markedet, sier Bianco til nyhetsbyrået.

Samtidig har både JP Morgan og Goldman Sachs natt til mandag kommet med nye analyser som peker på at Reserve Bank of Australia etter alt og dømme vil kutte renten med 0,25 prosentpoeng tirsdag. De to meglerhusene tror også at sentralbanken vil kutte like mye i april.

Les også

Sjefstrateg om rekordsvake Kina-tall: – Vil sette en støkk i markedet

Les også

Nå spår markedet rentekutt i Norge: – Et virussjokk

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Singapore-børsen
 3. Tokyo-børsen
 4. Hongkong-børsen
 5. Shanghai-børsen
 6. Sydney-børsen
 7. Seoul-børsen

Flere artikler

 1. Corona-rentekutt i Australia: Blandet i Asia

 2. Tidenes verste børsras i Australia

 3. Bred oppgang på asiatiske børser: Kospi går mot strømmen

 4. Oslo Børs avslutter i pluss etter urolig handel

 5. Mislykket innhenting i Asia - faller markant