- Whisky verre enn vodka

Amerikanske forskere har studert fyllens konsekvens.

Publisert: Publisert:

Whisky vil resultere i en verre bakrus enn vodka, mener et knippe amerikanske forskere ved Brown University. De har forsket på ettereffektene av vodka mot ettereffektene av whisky. Og resultatet er kanskje ikke så overraskende: vodka gir tilsynelatende mindre bakrus enn whisky.

Dette er helt sikkert nyttig kunnskap midt i julebordstafetter, men selv om du holder deg til vodka hele kvelden vil du fremdeles gjør det like dårlig på jobb, uansett hva du har tyllet i deg på julebordet.

Det skriver BBC på sine nettsider.

De 95 frivillige som var med på undersøkelsene, alle sammen friske alkoholforbrukere, hadde en natt med akklimatisering før de gikk løs på vodkaen eller whiskyen den neste dagen igjen.

Testerne fikk nok alkohol til å overskride promillegrensen i storbritannia med en tredel (tilsammen ca. 1,0 i promille).

Placebo-alko

En tredje kveld fikk testerne placebo-drink uten alkohol.

På hver av de påfølgende dagene ble de spurt hvordan de følte seg og hvordan de klarte å konsentrere seg om oppgavene sine.

De frivillige som drakk whsky rapporterte mange flere symptomer til bakrus som for eksmpel kvalme, hodepine, tørst og trøtthet i forhold til dem som drakk vodka.

Allikevel var summen av arbeidet med konsentrasjonsoppgaven mer eller mindre den samme mellom de to gruppene.

Hemmeligheten

Hemmeligheten kan ligge i antallet molekyler kalt kongener som finnes i whisky i forhold til i vodka, ifølge forskerne. Mange kongener betyr verre bakrus.

Kongenene inneholder ørsmå mengder kjemikaljer som aceton, acetaldehyd og tanniner.

- Selv om folk følte seg verre, så gjorde de allikevel ikke en dårligere jobb etter whisky enn etter vodka, sier professor Damaris Rohsenow til BBC. Han ledet forskningsprosjektet.

I enkelte sikkerhetsfølsomme yrker kan man bli svekket av drikking, lenge etter at alkoholen har forlatt kroppen, mener forskeren.

De minner om at for mye alkohol kan ha en del ubehagelige lang- og kortvarige bi-effekter i tillegg til å risikere skader på leveren ved drikking over tid.

Flere E24-saker

Publisert:
Gå til e24.no