Alpha Blue Ocean må muligens legge inn bud på Element

«Dødsspiralfondet» Alpha Blue Ocean prøvde å stemme ned en emisjon på Elements generalforsamling. Det kan føre til at de må by på hele selskapet. 

MÅ MULIGENS GI BUD: Toppsjef Pierre Vannineuse i investeringsselskapet Alpha Blue Ocean.

Foto: Sindre Hopland E24
  • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:,

På Elements generalforsamling forrige fredag forsøkte storaksjonær og lånegiver Alpha Blue Ocean å stemme ned flere forslag.

Blant forslagene var en fullmakt til å forhøye aksjekapitalen i selskapet.

I forsøket på å stemme ned forslaget konverterte Alpha Blue Ocean, i flere børsmeldte runder, mange av sine obligasjoner til aksjer i Element. Jo flere aksjer, desto flere stemmer.

Det tar imidlertid noen dager før aksjene er på konto. Alpha Blue Ocean klarte derfor ikke å velte det nødvendige 2/3 flertallet som Element-styret trengte. Men det var likevel forventet at de siste konverterte aksjene skulle meldes til markedet innen få dager.

Nå melder Alpha Blue Ocean (ABO) i en børsmelding at de konverterte aksjene ennå ikke er på kommet inn på konto i form av aksjer. Hvis disse aksjene inkluderes i eierskapet til ABO, kan ABO bli nødt til å legge inn bud på hele selskapet.

«Aksjene som skulle mottas etter konverteringen annonsert 26. juni 2019 har ennå ikke blitt utgitt i Brønnøysundregistrene, og den nye aksjekapitalen har derfor ennå ikke blitt registrert,» skriver ABO i børsmeldingen.

Her kan du lese mer om hvordan Element havnet i dødsspiralen (+).

Eier mer enn 1/3 av Element

Ifølge reglene til Oslo Børs må en aksjonær gi bud på hele selskapet dersom det kjøper mer enn 1/3 av aksjene. Den såkalte tilbudsplikten utløses igjen når en aksjonær kjøper mer enn 40 eller 50 prosent.

Dersom den siste konverteringen inkluderes, ville ABO samlet sett vært eier av aksjer og aksjerettigheter tilsvarende 50,26 prosent av Element. På fullt utvannet basis sitter ABO samlet sett på 40,83 prosent av den eksisterende aksjekapitalen i Element eller 37,58 prosent av den nye aksjekapitalen, står det i den siste børsmeldingen.

Ifølge regelverket kan en aksjonær som erverver aksjer over tilbudspliktsgrensen unngå tilbudsplikt ved å selge de aksjene som overstiger tilbudspliktsgrensen innen fire uker etter ervervet.

ABO opplyser i børsmeldingen at de har solgt 266,358 Element-aksjer tirsdag 2. juli.

ABO ønsker ikke å kommentere

E24 har vært i kontakt med Alpha Blue Oceans pressekontakt onsdag ettermiddag.

– Vi har ingen kommentar til hvorvidt vil vil by på selskaper eller selge aksjer, sier pressekontakten til E24.

– Hvorfor stemte dere nei til å gi Element-styret fullmakt til å øke aksjekapitalen?

– Ingen kommentar.

– Er det mulig å snakke med Pierre Vannineuse?

– Jeg snakket nettopp med hans personlige assistent. Vannineuse ønsker ikke å gi noen kommentar.

E24 har forsøkt å få en kommentar fra Elements styreleder, Thomas Christensen, onsdag ettermiddag – enn så lenge uten hell.

Alpha Blue Ocean har havnet i fokus i den siste tiden etter at aksjekursene har rast i en rekke selskaper, inkludert Element, som har mottatt deres såkalte «dødsspirallån», der rentefrie obligasjoner kan konverteres til aksjer i selskapet.

Samtidig har ABO shortet – eller veddet mot – aksjene i Element uten å registrere posisjonene sine, noe som har resultert i en fersk bot på 4 millioner fra Finanstilsynet.

Fikk fullmakt til emisjon

På Elements siste generalforsamling fredag 28. juni fikk styret – med styreleder Thomas Christensen i spissen – en fullmakt til å forhøye aksjekapitalen i selskapet med inntil 5.970.254,40 kroner, tilsvarende 3.731.409 nye aksjer til 1,60 kroner stykket.

Forslaget trengte 2/3 flertall for å gå gjennom. Protokollen fra generalforsamlingen viser at stemmefordelingen ble 67,6 prosent JA og 29,75 prosent NEI, mens 2,65 prosent avsto fra å stemme.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Elements styreleder om maktkampen: – Forundret over at de vil bli kvitt meg

  2. «Dødsspirallån-fond» krever nytt Element-styre

  3. Element-eierne skjøt ned krav om nytt styre: – Vi slo dem nok en gang

  4. Annonsørinnhold

  5. Induct-sjefen har fått millionerstatning av Alpha Blue Ocean – Element-aksjer frigis

  6. Betalt innhold

    Det lukter en god, gammeldags skitten maktkamp av Element