Slik finner de rike sammen

Hest, tennis, alpint, handelsgymnas i Oslo og påkostede russebusser.Slik forklarer arvingene selv hvordan nettverket i overklasse-Norge bygges.

Publisert:

At arvingene til Norges rikeste familier kjenner hverandre så godt, er ikke noe hokus pokus. Det mener flere arvinger VG har snakket med den siste tiden.

Christoffer Braathen (26) er en av disse. Han er vokst opp på beste vestkant i Oslo, som arving til varmtvannsimperiet OSO Hotwater Group, et selskap som har levert rundt syv av ti varmtvannsberedere til norske hjem. Det har gitt familien en formue på 550 millioner kroner, ifølge bladet Kapital.

Mye til felles

– Selv om flere av arvingene er lite sammen, har de mye til felles og dermed lettere for å få god kontakt, sier Braathen til VG og E24.

VG har kartlagt vennenettverkene til arvingene av landets største familieformuer. Ved å ta utgangspunkt i åpne vennelister på Facebook, har det vært mulig å systematisere forbindelsene mellom landets rikeste familier.

Flere forhold bidrar til at rike barn får rike venner: Idrettene de velger, miljøene de søker seg til og russebussene de blir med på. Alt dette er med på å forklare de mange båndene mellom de rike ungdommene.

Del denne saken på Facebook.

– Bor samme sted

– Vi vokser opp i samme miljø og bor på samme sted, forteller 20-åringen Madeleine Blikseth Brynestad, som er datteren til Smart Club-gründer Atle Brynestad. Han er god for 1,3 milliarder kroner.

Selv har hun vokst opp på Nesøya i Asker og i Holmenkollen i Oslo. Videregående utdanning tok hun på Oslo Handelsgymnasium, der mange av de unge fra Oslo Vest finner sammen.

En av dem er Stine Ringnes, datter av mangehundremillionær Nina Ringnes. 18-åringen har et stort bekjentskapsnett blant unge fra formuende familier.

Riktige skoler

– Jeg gikk på Montessori-skolen. Det er en privat skole, og mange av vennene mine er derfra. Nå går jeg på handelsgym, så det er mange derfra også, forklarer hun.

En annen populær videregående skole for fremadstormende arvinger, er Oslo Private Gymnasium, også kalt OPG.

I ungdomstiden spiller også idrettsvalget inn på vennekretsen.

– Det starter med alpint i barndommen. Det var alle de kule med på. Ellers er det tennis, og en del jenter driver med hest. Golf er mer i forretningssammenheng, forklarer Christoffer Braathen.

Foreldrene viktige

– Hva slags rolle spiller foreldrenes vennskapskrets?

– For meg var ikke foreldrene så viktige for hvem jeg ble venner med. Men for noen har foreldre stor innflytelse. De er venner og ferierer sammen. Ofte har man hytter hist og pist, det er ikke noe hokus pokus, sier Braathen.

– Det er absolutt noen man snakker mer med fordi de er venner av familien, sier Brynestad.

Les også: - Nettverkene øker klasseskillet

Gods er gull

For barn av gamle godseierfamilier, kommer vennelister proppfulle av rike barn nærmest inn med morsmelken.

– Carl Erik Hagen er fetteren min, sier Andrea Nicoline Stang, som er datter av godseiersønnen Georg Stang, broren til Stein Erik Hagens eks-kone Caroline.

Ikke nok med det. Andrea Nicoline er dessuten kusinen til Victoria Stang Treschow, som er Stein Erik Hagens nye milliardærkone Mille Marie Treschows datter.

Andre rike venner har hun truffet på skolen.

– Anders Wilhelmsen har jeg gått i klasse med på Handelsgym, sier Stang til VG.

Les også: - Penger lukker vennekretsene

I russetiden styrkes båndene videre:

– Vel så viktig som familie, er valg av russebuss. Da destilleres vennekretsen du identifiserer deg med. Jeg tror det er ganske riktig å anta at en fortsatt er venner med rundt halvparten av disse når man blir 25 år, sier Oso-arving Christoffer Braathen.

Les mer fra denne artikkelserien - som går på E24 gjennom hele helgen:

KJØP VG I MORGEN:

Les hvordan de fester

Til forsiden

Publisert:

Her kan du lese mer om