Dette skjer denne uken: Kriseemisjon, trafikktall og inflasjon

Denne uken går fristen for å fylle Flyrs kriserammede pengekasse ut. Samtidig legger SAS frem trafikktall for oktober, før torsdagen byr på inflasjonstall både her hjemme og i USA.

TRENGER PENGER: Flyselskapet Flyr la forrige uke frem kvartalstall for tredje kvartal, og meldte samtidig om en kriseemisjon.
Publisert: Publisert:

For det unge flyselskapet Flyr blir kommende uke av det spennende slaget. I forrige uke ble det nemlig kjent at Flyr vil hente inn 430 millioner nye kroner. Fristen som er satt for å få dette til er tirsdag.

– Om man ser på Flyr sine tall og historie helt siden selskapet ble etablert, er det et kroneksempel på hvor vanskelig det er å etablere seg i denne bransjen, sier flyanalytiker Jacob Pedersen i Sydbank til E24.

Flyr ble, ifølge Pedersen, etablert på det riktige tidspunktet, da det var mulig å få tak i fly og ansatte til en billig penge. Han mener de også var heldige da de startet opp akkurat da konkurrenten Wizz Air var ute av det norske markedet. I tillegg ble selskapet etablert av folk som kjenner industrien godt.

– Ser man på utviklingen av selskapet og inntjeningen er det en fryktelig historie. Nå reduserer også selskapet flåten, som aldri er et sunnhetstegn, sier Pedersen.

Les på E24+

Flyr-kunde? Slik sikrer du deg

Flyr har allerede hatt flere kapitalinnhentinger og venter den kommende uken på en ny runde. Pedersen ønsker ikke å konkret kommentere hva han tror om utfallet, når Flyr tirsdag skal ut å hente ny kapital.

Venter «muligens litt bedre tall» fra SAS

Tirsdag kommer også konkurrent SAS med interessante tall. De legger nemlig frem sine trafikktall for oktober.

Like før selskapet la frem sine tall for andre kvartal, sa flyanalytiker Pedersen at nettopp trafikktallene i september og oktober ville bli svært viktige å følge med på, for å få et bilde av hva pilotstreiken i juli kan ha betydd for selskapet.

Det står han fast på også nå.

Les også

SAS tapte 547 millioner svenske kroner i september

Sammenlignet med «normalåret» 2019, også korrigert for streiken SAS opplevde i mai det året, så hevder Pedersen at SAS hadde mellom 100.000-200.000 færre passasjerer i september.

FØLGER FLYMARKEDET: Analytiker Jacob Pedersen i Sydbank.

– Jeg tror vi vil se lignende tall for oktober, muligens litt bedre tall, sier Pedersen.

Årsaken til at han tror tallene kanskje er litt bedre i oktober, er at SAS den siste tiden har begynt å kutte prisene i håp om å hente tilbake markedsandeler som selskapet tapte under streiken i juli.

– Derfor bør antallet færre passasjerer være noe redusert. Om dette ikke har gitt utslag i tallene, så har SAS virkelig en stor utfordring. Om ikke priskutt gjør susen, så kan man begynne å lure på om de vil klare å hente tilbake disse tapte markedsandelene, sier Pedersen.

Venter fortsatt prispress

Mot slutten av denne uken får vi inflasjonstall både her hjemme og i USA. Det skjer på torsdag og blir det viktigste denne uken, ifølge seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken Capital Markets.

– Inflasjonstallene for USA blir det viktig å følge med på inn mot en ny rentebeskjed fra Fed i desember, sier Midtgaard.

I uken som gikk satte Fed, som er en forkortelse for USAs sentralbank Federal Reserve, opp styringsrenten med 0,75 prosentpoeng til intervallet 3,75 – 4,0 prosent. Samtidig signaliserte Fed-sjef Jerome Powell at sentralbanken vil fortsette å heve renten fremover.

FØLGER MAKROTALLENE: Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken Capital Markets.

På fredag kom tall for sysselsettingen i USA, såkalte nonfarm payrolls, som viste at det ble skapt 261.000 nye jobber i USA i oktober.

Midtgaard peker på at sysselsettingstallene var sterke, og at det derfor blir ekstra interessant å se hvor inflasjonen kommer inn.

– Tallene i det siste har hatt en uheldig utvikling, kjerneinflasjonen steg med 0,6 prosent måned mot måned i september, med en årsvekst på 6,6 prosent, sier hun.

– Månedsveksten ventes å dempes litt til 0,5. Om dette tempoet skulle holde fremover, vil ikke årsveksten falle så mye den nærmeste tiden. Om tallene kommer inn på den sterkere siden denne uken, vil det bli vanskelig for Fed å holde seg til en 0,5 prosentpoeng heving i desember, fortsetter hun.

Les på E24+

Åtte ekspertsvar om renten nå: Hvor høy kan renten bli?

Økonomen venter også på de norske inflasjonstallene, som kommer samme dag.

– Vi venter at kjerneinflasjonen skal opp. Den overrasket på 5,3 prosent i september. Vi venter 5,5 i oktober, og det er et godt stykke over Norges Banks prognose på 5 prosent. Prispresset er fortsatt sterkt på økonomien, sier Midtgaard.

Hun trekker også frem at medlemmer av både den amerikanske og den europeiske sentralbanken skal holde taler denne uken.

– Det blir viktig å følge med på deres uttalelser, budskapet de kommer med fremover i tid og hvor haukete de fremstår, sier hun.

Publisert: