Quantafuel falt 8,55 prosent på positiv Oslo Børs
Quantafuel falt markant på Børsen etter nyhet om at selskapet har et kritisk pengebehov.
Oslo Børs har svingt tilbake over i pluss utover tirsdagen, etter å ha vært forsiktig ned en periode i formiddag.
Hovedindeksen endte handelsdagen opp 0,30 prosent.
Oljeprisen har klatret jevnt og trutt siden midnatt. Nordsjøolje (brent spot) handles for drøyt 83,76 dollar fatet i skrivende stund, opp mer enn 1,50 dollar for dagen.
830 millioner grunner til at SAS-aksjen kan gå i null
Milliardbud på Quantafuel
Quantafuel utsatte tirsdag sin kvartalsrapport - helt uten forvarsel. Selskapet opplyste at det i stedet vil legge frem kvartalsrapporten i ettermiddag, like etter at Oslo Børs stenger.
Men ved 13.40-tiden kom både rapporten og kort tid senere et bud på selskapet. Det er det KKR-eide avfallshåndteringsselskapet Viridor som har lagt inn bud. Budet verdsetter selskapet til 1,06 milliarder kroner.
Samtidig ble det kjent at Quantafuel har et kritisk pengebehov på rundt 720 millioner kroner. Selskapet opplyser at det vil ha behov for pengene innen midten av andre kvartal for å gjennomføre de startede prosjektene.
Dersom partene ikke oppnår aksept fra minst 90 prosent av aksjonærene, eller dersom Viridor dropper budet, må Quantafuel-styret se etter andre løsninger for den kortsiktige finansieringen. Det kan inkludere salg av store eiendeler, en pengeinnhenting eller full likvidasjon, skriver selskapet.
Det ble i en periode handelsstans i Quantafuel-aksjen tirsdag, da aksjen falt over ti prosent.
Aksjen endte handelsdagen ned 8,55 prosent til 6,2 kroner per aksje.
Budet er til sammenligning på 6,38 kroner per aksje.
Storhandel i Cool Company
Gassfraktrederiet Cool Company er den mest omsatte aksjen på Børsen, etter en storhandel mellom det som frem til nå var de to største eierne i selskapet.
Cool Company-aksjen endte dagen opp 5,9 prosent og var den andre mest omsatte aksjen.
Golar LNG har solgt nesten alle sine nær 4,5 millioner Cool Company- aksjer for 130 kroner per aksje, ifølge en børsmelding ved 11-tiden.
Golar LNG eide rundt 8,3 prosent av aksjene i selskapet før storsalget. Cool Company ble etablert da åtte skip ble skilt ut fra Golar tidlig i 2022. Selskapet sitter igjen med én aksje i Cool Company etter salget. Investor Tor Olav Trøim er styreleder og storaksjonær i Golar LNG.
Eastern Pacific Shipping, selskapet til den israelske milliardæren Idan Ofer, er den klart største eieren i Cool Company. Det er også de som har kjøpt aksjene fra Golar LNG, gjennom datterselskapet EPS Ventures, kommer frem i en annen melding ved 12-tiden.
Eastern Pacific Shipping eier 58,21 prosent av aksjene i Cool Company etter storhandelen.
Store overskudd for rederier
John Fredriksens Frontline var blant selskapene som la frem kvartalstall tirsdag.
Tankrederiet kunne vise til milliardoverskudd tilsvarende rundt 2,5 milliarder kroner, og en betydelig økning både i resultatet og i inntekter. Rederiet melder at resultatfasiten er den høyeste for selskapet siden 2008.
Frontline-aksjen har hoppet hele 62 prosent på Oslo Børs i 2023. Ved bærsstening var aksjen opp 0,65 prosent.
Hafnia slapp også tall før børsåpning.
Produkttankrederiet fikk et resultat etter skatt på 263,8 millioner dollar i fjerde kvartal. Det var litt svakere enn det rekordsterke resultatet i tredje kvartal. Årsresultatet i 2022 var samtidig det beste i rederiets historie.
Selv med dagens nedgang er Hafnia-aksjen opp over 26 prosent siden nyttår, og opp mer enn 200 prosent på 12 måneder.
Milliardta for Norse
Flyselskapet Norse Atlantic la i morgentimene frem tall for andre halvår av fjoråret som viste milliardtap. Resultat før skatt var på minus 123 millioner dollar i perioden, tilsvarende minus 1,27 milliarder kroner.
Langdistanseselskapet har gått med milliardtap siden oppstarten i 2021. Det samlede underskuddet siden oppstarten tilsvarer 1,9 milliarder kroner.
Norse-aksjen har sett store svingninger gjennom dagen, men endte dagen ned 11,49 prosent.