Bratt børsfall i Tyrkia

Jordskjelvkatastrofen i Tyrkia og Syria har tatt tusenvis av liv. På børsen i Istanbul faller en lang rekke selskaper tungt.

Folk står utenfor en kollapset bygning i Kahramanmaraş, Tyrkia etter at et kraftige jordskjelv rammet landet mandag
Publisert: Publisert:

Tirsdag er BIST100-indeksen i Istanbul ned rundt fem prosent. På det meste var indeksen ned over syv prosent. Det har vært to handelsstanser for indeksen som følge av dagens bratte børsfall, skriver Bloomberg.

En rekke selskaper er automatisk handelsstanset. Blant annet storbanken Yapi Kredi og supermarkedkjeden Migros, skriver Reuters.

Samtidig stiger sementselskaper kraftig, ifølge Bloomberg.

Flyselskapet Turkish Airlines og oljeraffineriselskapet Tupras er blant selskapene som faller mest med en nedgang på rundt 8,5 prosent.

Les på E24+

Emil satser på utbytteaksjer: – Målet er 100.000 kroner utbetalt i året

Børsoppgang på 200 prosent

Den tyrkiske indeksen BIST100 steg rundt 200 prosent i fjor.

Det skjedde etter at den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har bedt sentralbanken i landet kutte renten en rekke ganger, til tross for en skyhøy inflasjon. Den tyrkiske sentralbanken beholdt renten på 9 prosent i januar etter å ha kuttet den over 5 prosentpoeng på fire måneder.

I desember ble inflasjonen målt til 64,3 prosent, ned fra 84,4 prosent i november.

Minst 5000 døde

Det var et voldsomt jordskjelv som rammet Tyrkia og Syria natt til mandag. Skjelvet ble målt til en styrke på 7.8, og er det kraftigste i regionen på flere tiår. Så langt er over 5000 bekreftet døde, skriver VG

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan kaller jordskjelvet den verste katastrofen som har rammet landet siden 1939.

Publisert:

Her kan du lese mer om