Nedgang på Oslo Børs: Kahoot raste over over 18 prosent

John Fredriksens tankrederi dropper Euronav-bud og endte dagen med kraftig oppgang på børs. Samtidig raste Kahoot-aksjen etter skuffende tall.

Oslo Børs dekket av snø.
Publisert:

Oslo Børs har holdt seg i negativt terreng gjennom hele handelsdagen tirsdag.

Hovedindeksen endte børsdagen med en nedgang på 0,78 prosent.

Oljeprisen har hentet seg inn gjennom dagen, etter å ha vært ned i morgentimene.

Nordsjøolje (brent spot) handles for 79,6 dollar fatet i skrivende stund.

Les på E24+

Derfor stuper Kahoot-aksjen

Blant oljeaksjene falt Equinor 0,99 prosent, mens Aker BP endte ned 0,03 prosent. Vår Energi falt 2,98 prosent.

Regjeringen delte tirsdag ut 47 oljelisenser på norsk sokkel i årets TFO-runde. Alle de tre nevnte selskapene er blant de 25 som ble tildelt utvinningstillatelser.

Dropper Euronav-bud

John Fredriksens Frontline avslutter avtalen om sammenslåing med det belgiske tankrederiet Euronav. Det meldte selskapet sent mandag kveld.

Det innebærer at Frontline dropper budet på alle Euronav-aksjene, et tilbud hvor Euronav-aksjonærer skulle få Frontline-aksjer i bytte mot sine aksjer i det belgiske rederiet.

At avtalen stanset, «vil i dag kunne gi et løft i aksjen», skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Frontline-aksjen var opp hele 23,6 prosent i 15.20-tiden tirsdag, og endte handelsdagen opp 21,04 prosent. Den er også den mest omsatte aksjen.

DNB Markets påpeker at verdsettelsen har vært drevet av det foreslåtte bytteforholdet, og siden den opprinnelige annonseringen har dette bytteforholdet utviklet seg i disfavør av Frontline.

«Kursen har etter hvert kommet ned på et nivå hvor den ligger under den historiske prisingen basert på estimerte underliggende verdier av flåten», skriver meglerhuset videre.

Les mer om maktkampen som har utspilt seg mellom Fredriksen-systemet og Saverys-familien her.

Kahoot raser etter oppdatering

Den digitale læringsplattformen Kahoot varslet tirsdag investorene om foreløpige resultater for fjerde kvartal.

Aksjen endte dagen ned 18,5 prosent.

Selskapet rapporterer om en økning i antall betalende kunder og omsetning, både for kvartalet og året.

Kahoot opplyser at de fakturerte inntektene i fjorårets fjerde kvartal vil lande på 43,5 millioner dollar. Det er opp 10 prosent sammenlignet med samme kvartal året før.

Til tross for at selskapet har fått flere betalende kunder, noterer de at veksten i de fakturerte inntektene var lavere enn ventet i fjerde kvartal. Kahoot trekker som mange andre frem de makroøkonomiske utfordringene, som blant annet høy inflasjon og stigende renter, som en årsak til det.

– Vi er ikke fornøyd med våre salgsresultater mot slutten av året. Derfor vil vi ta ytterligere grep for å tilpasse oss de gjeldende markedsforholdene og gjøre forbedringer i vår kommersielle modell, sier Kahoot-sjef Eilert Hanoa i meldingen.

Tidligere i 2022 har Kahoot nedjustert forventningene. I resultatvarselet beregner quiz- og e-læringsselskapet nå at de fakturerte inntektene vil lande enda noe lavere, på 168,5 millioner dollar, en vekst i fakturerte inntekter på 57 prosent fra 2021. Det tilsvarer nesten 1,7 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

PGS øker inntektene

Seismikkselskapet PGS kom tirsdag morgen med en oppdatering i forkant av fjerdekvartalsrapporten.

PGS anslår en inntektsøkning i fjorårets siste kvartal til 217 millioner dollar (2,2 milliarder kroner), fra 210 millioner dollar på samme tid året før. På forhånd lød analytikernes forventning på 209 millioner dollar, ifølge Bloomberg.

PGS-sjef Rune Olav Pedersen påpeker at inntektsøkningen er nok et tegn på et bedret marked for marin seismikk.

PGS-aksjen falt 5,7 prosent, som en av de mest omsatte.

Mandag klatret aksjen hele 9,5 prosent på Oslo Børs.

Et annet seismikkselskap, TGS, klatret også 6,76 prosent etter å ha kommet med en oppdatering som viste inntektshopp.

Slaktet 62.700 tonn

Laksekjempen Salmar økte slaktevolumet i fjorårets siste kvartal, ifølge en oppdatering fra selskapet etter børsstenging mandag.

Salmar fikk et slaktevolum på 62.700 tonn i fjerde kvartal 2022.

Dette var likevel mindre enn ventet. På forhånd var det ventet at Norges nest største lakseoppdretter skulle slakte 64.231 tonn i årets siste kvartal.

Tirsdag steg aksjen 0,76 prosent.

Blandet i verdensmarkedene

På de viktigste europeiske børsene er det nedgang tirsdag. Både Frankfurt-børsen og Paris-børsen er ned rundt 0,6 prosent, mens nedgangen er mer forsiktig i London.

Også på de nordiske børsene peker pilene nedover.

I Asia var bildet blandet på de toneangivende børsene tirsdag morgen.

Også i USA var stemningen blandet på Wall Street i går. Teknologiindeksen Nasdaq endte opp, mens den brede indeksen S & P 500 og den mer industripregede Dow Jones dempet seg noe.

I førhandelen på Wall Street er det forsiktig nedgang i skrivende stund.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om