Verdihopp for nynoterte Elliptic Labs

Teknologiselskapet Elliptic Labs er den siste i rekken av nykommere på Merkur Market. Oslo Børs-markedsplassen er nå verdt over 100 milliarder kroner.

TEK-SJEF: Administrerende direktør Laila Danielsen i Elliptic Labs har bodd i Silicon Valley-området siden 90-tallet. Nå er hun i Oslo ettersom selskapet hun leder går på børs med milliardverdsettelse.
  • Eivind Bøe
  • Linn Kongsli Hillestad
Publisert:

Elliptic Labs har hentet 125 millioner kroner i forbindelse med børsnoteringen.

Pengeinnhentingen var «betydelig overtegnet», ifølge selskapet. Pengene ble hentet ved å utstede 833.333 nye aksjer til kurs 150 kroner per stykk.

Den friske kapitalen skulle primært brukes til å styrke selskapets kapital, øke antallet ansatte og produktutvikling, samt betale ned gjeld på rundt 25 millioner kroner.

Emisjonen priset selskapet til 1,4 milliarder kroner.

På Oslo Børs fredag formiddag ble aksjen handlet til 180 kroner per aksje på det høyeste. Det priser selskapet til 1,7 milliarder kroner.

Dermed har markedsverdien til selskapet økt med 300 millioner kroner på en drøy uke.

– Det ser ut som det har vært et godt volum så langt i dag, og kursen er høyere enn siste emisjonskurs. Det opplever vi som en positiv start, sier Elliptic Labs-sjef Laila Danielsen via en SMS til E24.

Finansdirektør Thor A. Talhaug i Elliptic Labs sier det er «gledelig» at kursen er høyere enn transaksjonsverdien.

– Det har vært en plan for selskapet i lang tid å børsnoteres. Vi ønsker å ha en likvid aksje i et kapitalmarked, sier Talhaug i en telefonsamtale med E24.

Xiaomi-avtale

Det norske selskapet har spesialisert seg på ultralydteknologi, og i 2016 skrev de under en avtale med det store kinesiske mobilselskapet Xiaomi.

Avtalen gjorde at selskapets teknologi nå er å finne i over 100 millioner mobiltelefoner verden over. Nå er de på vei inn i PC-markedet.

– Målet vårt er å skalere til milliarder av enheter, sa Elliptic Labs-sjef Laila Danielsen i et større intervju med E24 i California, der har bodd siden 90-tallet.

I mobiltelefonene til kinesiske Xiaomi brukes teknologien til å erstatte sensoren foran på telefonen som gjør at skjermen slår seg av når du tar mobilen til øret. I stedet oppfatter ultralydbølger nærheten til ansiktet.

Danielsen tok over Elliptic Labs i 2013. Da besto selskapet av ni forskere. Nå er de i overkant av 50 ansatte og har tilstedeværelse i Silicon Valley, Kina, Sør-Korea og Japan, i tillegg til hovedkvarteret i Oslo.

Det selskapet i praksis gjør, er som følger: De bruker høyttalere og mikrofoner, som sender ut og mottar lydsignaler så høyfrekvente at bare dyr som flaggermus og delfiner kan oppfatte dem, såkalt ultralyd. Disse signalene prosesseres ved hjelp av kunstig intelligens, så du får en slags supersensor.

Siden sensoren da kan erstattes av programvare, kan skjermen dekke nesten hele telefonen. I tillegg er det en billigere løsning som krever mindre strøm enn en fysisk sensor, ifølge Teknisk Ukeblad.

«Gamechanger»

Elliptic Labs samarbeider med Qualcomm, verdens største produsent av databrikker for smarttelefoner. På elektronikkmessen CES i Las Vegas i januar annonserte den store, taiwanske halvlederprodusenten MediaTek at det norske selskapet er blant deres nye partnere i et innovasjonsprogram for tingenes internett.

På den samme messen demonstrerte Elliptic Labs også et samarbeid med elektronikkselskapet Texas Instruments. De har implementert den norske teknologien i sine lydforsterkere for å gjøre smarthøyttalere enda smartere.

Men det samarbeidet Danielsen kanskje har jobbet hardest for, er med den amerikanske giganten Intel, som leverer prosessorer til nesten alle verdens datamaskiner.

– Det at Intel nå skal legge til rette for å bruke ultralyd i sine mikroprosessorer for å påvise bevegelse, det er en gamechanger, som åpner opp en helt ny verden for oss, sa Danielsen i september.

Les også

Får ting til å føle

100 mrd. på Merkur

Markedsverdien til selskapene på Oslo Børs-markedsplassen Merkur Market runder 100 milliarder kroner med dagens nykommer. Verdien har steget 77,7 milliarder kroner så langt i år.

– Med Merkur Market ønsket vi å åpne børsdørene og kapitalmarkedet for flere selskaper. Børsen skal være en kilde til kapital. I år har denne kilden vært rik, sier børsdirektør Øivind Amundsen i en uttalelse.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Elliptic Labs
  2. Børsnotering

Flere artikler

  1. Får ting til å føle

  2. Telefon med norsk teknologi sluppet av Tiktok-eier

  3. Scatec-aksjen hoppet på grønn Oslo Børs

  4. Strømmer til børs tross corona: Mot høyeste antall noteringer siden finanskrisen

  5. Merkur Market har passert 100 milliarder kroner