Investorenes aksjekjøp

Norsk fond dumpet Trøim-rederi før korrupsjonskaoset

Skagenfondene har i flere år vært blant pressede Golar LNGs største aksjonærer, men solgte unna kort tid før rederiet meldte at det er dratt inn i en korrupsjonsskandale.

Golar LNG-styreleder og fjerde største aksjonær, Tor Olav Trøim, har sett store papirverdier fordufte i shippingaksjen.

 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

I slutten av september smalt det for aksjonærene i det New York-noterte gassfraktrederiet Golar LNG, der den norske finansmannen Tor Olav Trøim er styreleder og fjerde største aksjeeier.

Det skyldtes at korrupsjonsklagene mot Golar Power-sjef Eduardo Antonello i Brasil ble kjent.

Golar Power er et felleseid datterselskap av Golar LNG og Stonepeak Infrastructure Partners. Selskapet var på vei til å skilles ut og børsnoteres i USA under navnet Hygo Energy Transitions da korrupsjonsanklagene ble kjent, men prosessen er nå satt på vent.

Solgte før kursknekk

Trøbbelet mer enn halverte Golar LNG-kursen til rundt seks dollar på kort tid.

En av de få andre norske aksjonærene på topplisten de seneste årene, Stavanger-baserte Skagenfondene, kunne imidlertid puste noe lettet ut.

Fondene «Skagen Vekst» og «Skagen Kon-Tiki» solgte seg nemlig helt ut av rederiet kort tid før den siste kollapsen.

Fondsselskapet flagget en eierandel på over fem prosent tilbake i 2017, og satt i sommer på i underkant av to prosent av Golar LNG-aksjene, ifølge oversikter.

Aksjedumpingen skjedde blant annet i kjølvannet av et etterlengtet kurshopp i påvente av Hygo-noteringen, fremgår det i rapporten til sistnevnte fond.

Golar LNG-aksjen avsluttet på det høyeste til 13,91 dollar like før korrupsjonsknekken, etter et markant byks over en periode i sommer. Det er ikke kjent nøyaktig hvilken kurs fondsselskapet solgte Golar LNG-aksjene sine til, men «Skagen Vekst» solgte flesteparten av sine på overkant av ti dollar per aksje.

Skagen-posisjonen var i slutten av juli verdt rundt 115 millioner kroner da aksjekursen lå på åtte dollar.

– Ble ikke noen solskinnsseilas

Golar LNG har falt markant på børs siden Skagen-flaggingen i 2017, da kursen lå på i underkant av 30 dollar.

Tidligere i år har aksjen, som en rekke shippingaksjer, vært svært tynget av viruskrisen og dens negative effekt på verdensøkonomien.

Skagen-forvalterne har i tidligere rapporter i år trukket frem Golar LNG som en dårlig bidragsyter til avkastningen.

– Dessverre ble ikke ferden i Golar noen solskinnsseilas, sier forvalter for «Skagen Vekst», Alexander Stensrud til E24.

– I dagens tøffe marked for LNG-shipping fant vi at flåten til Golar ikke er den mest attraktive og nye energiprosjekter ble for langt ut i tid. Vi har beholdt litt eksponering mot andre deler av naturgass og LNG igjennom andre selskaper og valgte å realisere tapet og selge oss ut av Golar LNG, legger han til.

Forvalter av «Kon-Tiki»-fondet, Cathrine Gether, skriver i en melding at hun ikke har anledning til å kommentere nedsalget.

Les på E24+

Statsbudsjettet: Norge når klimamålet 20 år for sent

«Beklagelig»

Eduardo Antonello er partner i Magni Partners, som Tor Olav Trøim eier. Førstnevnte har sittet i lederstillinger i både Golar og Golar Power.

Antonello er mistenkt for korrupsjon og hvitvasking i Brasil, noe som skal ha skjedd mens han var konserndirektør riggselskapet Seadrill i 2012.

Golar LNG skrev i en oppdatering 24. september at selskapet var klar over anklagene mot Hygo-sjefen. Selskapet fremhever at de påståtte hendelsene skjedde før lederstillingen, og at det ikke påvirker hans arbeid i Hygo, men at Golar skulle gå gjennom saken.

En rekke aksjonærer som kjøpte Golar LNG-aksjer mellom 30. april og 24. september er lite fornøyd med at selskapet ikke opplyste om anklagene før og har derfor gått til massesøksmål.

Stensrud i Skagen synes det er «beklagelig for Golar-systemet å bli trukket med i en slik anklage og prosess».

– Det er helt klart at Golar har jobbet hardt med å få på plass den forretningen de har i Brasil i dag og det fortsetter å være et spennende vekstområde fremover også. For utvikling av den lokale økonomien, energistabilitet i regionen og for selskaper som indirekte vil være påvirket av en forutsigbar energi og kostnadssituasjon får man håpe at den positive utviklingen vi har sett fortsetter, fremhever han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Golar LNG
 3. Skagenfondene
 4. Tor Olav Trøim
 5. Skagen
 6. Wall Street
 7. LNG

Flere artikler

 1. Aksjonærer saksøker Golar LNG etter kursras

 2. Korrupsjonsmistenkt sjef i Trøim-relatert selskap går på dagen

 3. Hydro og Trøim-relatert selskap dropper avtale i Brasil

 4. Kraftig kursfall etter milliardhandel med Trøim

 5. Blar opp 21 milliarder for Trøims LNG-satsinger