Kampen om Entra: Kritisk analytiker må plutselig holde munn

DNB Markets-analytiker Simen Mortensen uttalte seg kritisk om finansiell risiko i Entra-beiler SBB. Nå kan han ikke si noe lenger, siden SBB har hyret inn DNB Markets som rådgiver.

I KONFLIKT: DNB Markets har vært skeptiske til SBB-aksjen i langt tid. Nå som meglerhuset er blitt engasjert som rådgiver for SBB, kan ikke DNBs analytiker uttale seg om selskapet lenger.
Publisert:

«Flere lag med komplisert egenkapitalstruktur betyr at konsensus ligger for høyt, og undervurderer den finansielle risikoen».

DNB Markets-analytiker Simen Mortensens råd til meglerhusets kunder var klart og tydelig fredag i forrige uke. Den svenske eiendomsaksjen SBB var overpriset, og burde selges.

Tirsdag denne uken sprakk nyheten om at SBB byr 30 milliarder kroner for det jevnstore norske eiendomsselskapet Entra. Sistnevntes styre har nektet å anbefale budet til sine aksjonærer, og gått langt i å beskrive det som fiendtlig.

I et intervju om budet med E24 tirsdag så Mortensen ingen grunn til å endre sin konklusjon om den høye finansielle risikoen i SBB.

ANBEFALER Å SELGE: Men nå kan ikke DNB Markets-analytiker Simen Mortensen mene noe om SBB inntil videre.

– Kapitalstrukturen i SBB er faktisk blitt enda mer komplisert, nå som de har fått et femte lag med egenkapital i form av konvertible obligasjoner som skal tvangskonvertertes i 2023, sa Mortensen blant annet.

Nå må han holde kjeft, både til kunder og media. For i dag annonserte SBB at det har utvidet sitt allerede omfattende finansielle rådgiverteam med DNB Markets.

Dermed er det oppstått en interessekonflikt som sender Mortensen «i fryseboksen», som det heter på meglerspråket.

Vi i E24 er avhengig av tips fra leserne våre. Kontakt E24s journalist Eivind Bøe på e-post eb@e24.no eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til + 4748159242.

Les også

Ser stor finansiell risiko i Entras beiler

RASK VEKST: For SBB og gründer Ilija Batljan.

«Ingen grunn til å kommentere»

E24 har vært i kontakt med SBB-sjef Ilija Batljan og spurt om selskapet hyrer DNB Markets for å stilne kritikken fra Mortensen. Han «ser ingen grunn til å kommentere» dette spørsmålet.

– Aksjeanalytikere skal naturligvis ha sin integritet i behold, sier han gjennom en uttalelse sendt på e-post til E24 via kommunikasjonsbyrået First House.

SBB-sjefen sier Entra har over 7.000 aksjonærer som nå snart skal «velge mellom tilbud som er vesentlig forskjellige, uten at det er så lett å forstå ved første øyekast».

– DNB har stor kapasitet til å formidle og forklare dette, ikke minst til norske retailinvestorer. DNB er derfor et viktig supplement til våre øvrige rådgivere. Vi er opptatt av at alle aksjonærer blir behandlet likt og at de har nødvendig kunnskap og innsikt før de bestemmer seg, sier Batljan.

Tidligere fredag uttalte Batljan seg om forskjellen mellom budene fra SBB og Castellum i en melding.

Batljan sa da at de er sikre på at det alternative budet som har vært varslet, men som ikke ennå er fremsatt, vil være «mindre verdt» enn deres, «ikke minst på grunn av usikkerheten rundt gjennomføring av transaksjonen og verdien av oppgjøret i form av aksjer».

– I vårt tilbud er prisen satt til 165 kroner per aksje, uavhengig av SBB-aksjens utvikling i tilbudsperioden. I tillegg tilbyr vi 4,5 ganger mer cash enn i det andre budet, sa Batljan.

Eneste med salgsanbefaling

SBB ble etablert i 2016, og har vokst i ekstremfart under ledelse av den svensk-montenegrinske gründeren Ilija Batljan.

Selskapet har hentet inn penger til sine eiendomskjøp blant annet gjennom utstedelse av hybride obligasjoner, en type evigvarende lån som selskapet betaler renter på.

SBB regner de evigvarende lånene som egenkapital, og har fått metoden godkjent av kredittvurderingsbyråene Standard & Poor og Fitch med en rating på BBB minus.

Mortensen i DNB Markets har imidlertid vært klar på at denne bokføringsmetoden medfører en betydelig finansiell risiko.

Han har utmerket seg som den klart mest negative analytikeren som følger SBB, etter å ha tatt opp dekning på selskapet i slutten av 2019.

Ifølge en oversikt på Bloomberg er han den eneste av seks analytikere med salgsanbefaling. SEB anbefaler «hold», men med et kursmål som ligger 50 prosent over Mortensens.

Les også

Svensk eiendomsgigant byr 30 milliarder for Entra

– Analytikere er uavhengige

Da Klassekampen skrev om SBBs raske vekst og store ambisjoner i Norge tidligere i år, ble Mortensens kritiske analyser også omtalt.

Adrian Westman, sjef for Investor relations i SBB, svarte på det tidspunktet til avisen at DNBs analyse var «biased», altså partisk, og at den inneholdt flere faktafeil.

– Det skjer fra tid til annen at vi har blitt engasjert til corporate-oppdrag der DNBs analytiker anbefaler å selge aksjen, sier Peter Behncke, leder for corporate finance i DNB Markets, til E24.

Han trekker frem emisjonen for Scatec Solar i oktober som det seneste eksemplet.

Behncke mener dette understreker analyseavdelingens selvstendige rolle i meglerhuset og uavhengighet fra corporate.

– Vi har 100 prosent uavhengig analyse med analytikere som selv bestemmer anbefalinger, kursmål og estimater, sier Behncke.

I en uttalelse fredag i forbindelse med utnevnelsen av DNB Markets, skriver Batljan i en pressemelding.

«Vårt attraktive bud retter seg mot alle Entras aksjonærer på like vilkår. Nå når akseptperioden starter, får vi støtten fra Norges største bank for å nå alle aksjonærer».

– SKJER FRA TID TIL ANNEN: Peter Behncke, corporate-sjef for DNB Markets, mener deres nye oppdrag for SBB understreker analyseavdelingens selvstendige rolle i meglerhuset og uavhengighet fra corporate.

Et kobbel av rådgivere

DNB Markets går inn i et rådgiverteam for SBB som allerede omfattet Arctic Securities, Citigroup og Goldman Sachs. Sistnevnte har også en sentral rolle i å få på plass brofinansieringen som behøves for å skaffe penger til gigantoppkjøpet.

Samtidig er hele tre advokatfirmaer involvert på SBBs side. Thommessen og svenske Vinge bistår SBB, mens Wiersholm gir råd til Arctic. First House er engasjert som kommunikasjonsrådgiver.

Det svenske eiendomsselskapet Castellum, som onsdag la frem et rivaliserende bud på 31 milliarder kroner for Entra, bruker på sin side J.P. Morgan og Danske Bank på finans og svenske Mannheimer Swartling og BAHR på jus.

Les også

Staten selger alle aksjene i Entra til budgiveren Castellum

Samtidig er ABG Sundal Collier og advokatfirmaet Wikborg Rein engasjert som rådgivere til Entras styre.

I går ble det også kjent at Nærings- og fiskeridepartementet brukte Carnegie som rådgiver og SANDS som juridisk rådgiver da det solgte sin Entra-andel på åtte prosent til Castellum for 2,5 milliarder kroner onsdag.

Les også

Styret i Entra vil ikke anbefale budet fra SBB

Publisert:

Her kan du lese mer om