Kinas rikeste mot tidenes største børsnotering

Jack Mas betalingsgigant prises til rundt 2.900 milliarder kroner før de går på børs.

Jack Ma er grunnlegger av netthandelskjempen Alibaba. Han er også sentral i Ant Group - Alipay-eieren som nå skal børsnoteres.
Publisert:

Alipay er verdens største digitale betalingsplattform, eid av Ant Group som nå skal børsnoteres.

Sistnevnte har mandag lagt frem dokumenter i forbindelse med den doble noteringen i Shanghai og Hongkong.

Der går det frem av selskapet verdsettes til det som tilsvarer rundt 2.900 milliarder kroner.

Til sammenligning er Equinor verdt 414 milliarder kroner.

Selskapet skal hente 34,5 milliarder dollar - tilsvarende 319,5 milliarder kroner - i friske penger, i forbindelse med noteringen.

Det er dette aksjesalget som gjør at de topper listen over største børsnoteringer noensinne.

Les på E24+

Dette må du vite om verdens største børsnotering

Aramco vippes av tronen

Rekorden for den største noteringen holdes enn så lenge av den saudiarabiske oljekjempen Saudi Aramco, som hentet 29,4 milliarder dollar, tilsvarende 272 milliarder kroner, i forbindelse med børsnoteringen i desember i fjor.

På en konferanse i Shanghai lørdag bekreftet Alibaba-gründer og Ant Group-topp Jack Ma at børsnoteringen vil overgå den saudiarabiske oljegiganten.

– Det er første gang at prisingen av en så stor børsnotering, den største børsnotering i menneskets historie, har blitt bestemt utenfor New York City, sa Ma ifølge Reuters.

Trøbbel

Gigantnoteringen har møtt på noen hindre på veien. USA har vurdert å svarteliste Ant Group, ifølge Reuters.

Tiltaket var angivelig jobbet frem av noen i Trump-administrasjonen som ønsker en hard linje mot Kina. Disse ønsket ifølge nyhetsbyrået å markere et standpunkt for å avskrekke amerikanske investorer fra å delta i børsnoteringen til Ant Group.

USAs president Donald Trump har valgt en tøff tilnærming til Kina som en viktig utenrikspolitisk plattform. Republikanske Trump ligger bak demokratenes presidentkandidat Joe Biden på målingene, før valget 3. november.

En milliard brukere

Ant Group, som ble skilt ut fra Alibaba i 2011, står blant annet bak betalingsplattformen Alipay. Plattformen har over en milliard aktive brukere, de fleste av dem i Kina.

Alibaba har før børsnoteringen en tredjedel av aksjene i Ant Group.

I tillegg til betalingstjenesten Alipay, har Ant Group-konsernet også virksomheter innen forbrukslån, fondsforvaltning, forsikring, kredittvurdering.

Les på E24+

Børsbølge i norsk tech: Fordelene og ulempene for startups

Les på E24+

Softbanks suksessoppskrift

Publisert:
Gå til e24.no