Langsiktige Norwegian-aksjonærer trenger 4.600 prosent for å gå i null for året

Uken har vært god for flyaksjonærene, men de som har sittet med aksjer siden nyttår har fortsatt et urealisert tap på 97,9 prosent. Nordnet-økonom regner med at flere tusen kunder har vært med på hele reisen.

KRISE: Norwegian kjemper for å unngå konkurs. Her arkivbilde av corona-parkerte fly.
Publisert: Publisert:

Etter noen elleville handelsdager i Norwegian-aksjen er fasit for uken en oppgang på over 130 prosent, til tross for at flyselskapet i beste fall må gjennom en stor finansiell opprydding for å overleve.

Kurshoppet siden forrige fredag er likevel langt unna å kutte tapene til aksjonærer som har vært med på reisen fra starten av 2020.

  • Kursen har så langt i år falt fra 37,75 kroner til 80 øre, et fall på 97,9 prosent, mens nedgangen var på 99 prosent for en uke siden.
  • Det betyr at aksjen må stige over 4.600 prosent for at eierne av aksjen siden nyttår skal gå i null for året, sammenlignet med kursen ved inngangen til 2020.
Les på E24+

Norwegian er det man i gamle dager kalte for «konk» – og det så det synger

Tror flere tusen har gått på stortap

Nøyaktig hvor mange aksjonærer som har vært med i Norwegian-aksjen hele denne perioden er ikke kjent.

Hos Nordnet er det nå 31.520 norske kunder som eier flyaksjen. Sannsynligvis har flere tusen sittet med aksjen over en lengre periode, tror investeringsøkonom Mads Johannesen.

Rundt 11.000 norske Nordnet-kunder eide Norwegian-aksjen i starten av 2020. Men mange har kjøpt og solgt i løpet av året. Det betyr at det ikke nødvendigvis er de samme som eier aksjen i dag.

– Mest sannsynlig har det vært en stor utskifting blant de aksjonærene. Det er godt mulig at en del har vært inne og ute gjennom året. Det handles sinnssykt mye i Norwegian, sier Johannesen.

Men en del har antagelig holdt på sine aksjer til tross for nedgangen, tror investeringsøkonomen.

– De siste årene har det vært en jevn strøm på mellom 10.000 og 20.000 aksjonærer i Norwegian, som har sittet, dessverre, helt siden 180 kroner. Det er nok dessverre en stor andel av dagens aksjonærer som sitter med enorme tap i Norwegian.

Les på E24+

17 inkassokrav på til sammen 1,8 mill. kr mot Norwegian

Nordnets investeringsøkonom Mads Johannesen

Aksjehandelen til værs

I takt med at kursen tok av denne uken gikk også handelen til værs i Norwegian-aksjen.

  • Torsdag ble det omsatt aksjer for 1,44 milliarder kroner fordelt på 103.757 handler, og handelen hadde i totiden fredag passert 900 millioner kroner.
  • Mye av handelen er fra småsparere. Nordnet-kundene i de nordiske landene sto for 918 millioner av omsetningen torsdag. Av dette var 537 millioner kroner i Norge, mens de svenske, danske og finske kundene handlet for 381 millioner.

– Det er helt ellevilt, sier Johannesen.

Eksperter har ment at det er lite verdi i dagens Norwegian-aksjen, og forklart oppgangen med at spekulanter kaster seg over aksjen når den begynner å stige.

– Folk vinner i lotto også, men her skal aksjen i null, sa forvalter Robert Næss i Nordea.

Les også

Retten om Norwegian: – Har alvorlige økonomiske problemer

Kjemper for å unngå konkurs

Norwegian kjemper for å unngå konkurs etter at passasjertallet har sviktet som følge av reiserestriksjonene under pandemien – en krise som rammer hele luftfarten.

Flyselskapet har fått innvilget konkursbeskyttelse for flere datterselskaper og morselskapet i Irland, i tillegg til at det er i en tilsvarende prosess i Norge.

Dette gir Norwegian flere måneders pusterom til å sy sammen redningspakken, men er ingen garanti for at selskapet overlever.

Allerede til uken er det et nytt skjebnemøte. Mandag skal aksjonærene ta stilling til flyselskapets skisse til redningsplan, den andre på et drøyt halvår.

Den innebærer at investorer skal skyte inn inntil fire milliarder i kapital, mens kreditorer enda en gang skal gjøre om gjeld til aksjer.

En slik prosess betyr vanligvis at dagens aksjer blir lite verdt, fordi aksjeantallet øker dramatisk når ny kapital kommer inn og gjeld blir gjort om til aksjer.

Publisert:
Gå til e24.no