«Månedens viktigste tall» skuffer igjen: – En lang vei å gå

Jobbrapporten skuffer for andre måned på rad i USA. Seniorøkonom mener det går tregere med gjeninnhentingen enn mange hadde sett for seg.

JOBBVEKST: Antallet jobber økte i USA i mai, etter uventet svake tall måneden før. Her en kvinne på vei ut av en restaurant i California.
  • Eivind Bøe
Publisert:

Det ble skapt 559.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i mai, noe som var svakere enn økonomene hadde ventet på forhånd.

Økonomer hadde i en undersøkelse gjort av Bloomberg ventet 675.000 nye jobber.

– Litt skuffende

DNB Markets skrev i en kommentar fredag at det var ventet vesentlig sprekere tall for mai, etter det uventet svake utfallet i april med 266.000 nye jobber. Dette tallet har nå blitt revidert opp til 278.000 nye jobber.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

– Det var litt skuffende i forhold til forventningene, men vesentlig høyere enn forrige måned, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets til E24 etter fredagens jobbrapport.

Det peker ifølge Magnussen i retning av at april måned var spesielt svak.

– På den annen side, er det også kanskje slik at det går litt tregere med denne gjeninnhentingen enn det man hadde sett for seg, sier Magnussen.

– En lang vei å gå

Han forklarer at det fortsatt er millioner av jobber som ikke har kommet tilbake igjen siden før pandemien.

– Det er en lang vei å gå før man er i mål her, sier Magnussen.

Det er vanskelig å si akkurat hva det skyldes at det foreløpig går tregt med gjeninnhentingen, men han trekker frem rapporter om at det er vanskelig å få tak i folk.

– Det høres rart ut, men en grunn kan være den ekstraordinære høye arbeidsledighetstrygden som amerikanerne har fått i løpet av pandemien, sier Magnussen.

Handelsbanken skriver på Twitter at jobbveksten i USA var svakere enn forventet nok en gang, selv om markedet bommet mindre denne gangen.

«Men det illustrerer en rekke utfordringer i arbeidsmarkedet, som gjør at sysselsettingen henger etter selv om samfunnet åpnes opp», skriver Handelsbanken.

Ledighetsraten falt med 0,3 prosentpoeng til 5,8 prosent, viser tallene fra statistikkbyrået til det amerikanske arbeidsdepartementet.

Det amerikanske aksjemarkedet styrer mot oppgang etter jobbtallene, da pilene peker oppover i førhandelen på Wall Street.

Les på E24+

Dette skremmer markedet nå: Inflasjonshopp og «taper tantrum»

Les på E24+

Vil doble antallet ansatte: – Merker at vi er på vei ut av korona

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nonfarm payrolls
  2. USA
  3. Arbeidsmarkedet

Flere artikler

  1. Wall Street steg etter jobbtall: Grønn fredag for Tesla og tek-aksjer

  2. «Månedens viktigste tall» slår kraftig tilbake: – Gode nyheter

  3. «Månedens viktigste tall»: 194.000 nye jobber i USA

  4. «Månedens viktigste tall» skuffer stort: 266.000 nye jobber i USA i april

  5. Overraskende sterk jobbvekst i USA i juni