Analytikere øyner mer tørrlastbyks på børs

Tørrlastaksjonærer har tjent stort i år, og Pareto Securities mener det fortsatt er mer oppside å hente i rederiene til John Fredriksen og Tor Olav Trøim.

Forretningsmennene John Fredriksen og Tor Olav Trøim kontrollerer hvert sitt tørrlastrederi på Oslo Børs, henholdsvis Golden Ocean og 2020 Bulkers. Trøim var Fredriksens høyre hånd før de to brøt fra hverandre i 2014.
Publisert:

Markedet for frakt av tørrlast til havs steg tidligere i år til sitt sterkeste nivå på over ti år – til tross for det som vanligvis er en sesongmessig svak periode.

Senere har det tidvis vært noe mer svingninger, men markedet er fortsatt sterkt med leiepriser for skipene som rederiene tjener gode penger på.

Situasjonen har bidratt til å sende John Fredriksen-rederiet Golden Ocean og Tor Olav Trøim-rederiet 2020 Bulkers opp henholdsvis 95 prosent og 130 prosent på børs år.

Les også

Sterkeste tørrlastmarked på ti år

Ikke lenger «no brainers»

Analytikerne i Pareto Securities gjentar mandag en kjøpsanbefaling på disse to aksjene, ifølge en fersk sektorrapport, der det trekkes frem at leieprisene er ventet å være på «sunne nivåer» gjennom 2022.

Kursmålene jekkes opp til 130 kroner for 2020 Bulkers (handles til 116 kroner i dag) og 13 dollar for Golden Ocean (11,2 dollar i dag).

På motsatt side nedgraderes Belships «hold».

Aksjen har steget godt over 100 prosent til en kurs på rundt 14 kroner ved børsslutt fredag, som også er det nye kursmålet Pareto setter.

Meglerhuset fremhever at tørrlastaksjen handles til 1,4 ganger NAV (verdijustert egenkapital), og at det derfor er på tide med en «time out».

Mandag faller Belships-aksjen rundt seks prosent.

Blant annet i lys av de kraftige kurshoppene den siste tiden fremheves det at tørrlastaksjer ikke lenger er «no brainers» for investorer som leter etter shippingeksponering.

Handelskonflikt, stålboom og ineffektivitet

Paretos analytikere trekker frem tre faktorer de mener vil drive tørrlastmarkedet i tiden fremover:

  • Den økende betente handelskonflikten mellom Kina og Australia har skapt lengre eksportdistanser for australsk kull og jernmalm, og har også gitt mer etterspørsel for råvarer fra Atlanteren til Kina.
  • Boomen i stålindustrien i kjølvannet av coronapandemien har sendt jernmalmetterspørselen og prisene til himmels.
  • Flåteproduktiviteten har falt kraftig, der verdens flåte av tørrlastskip nå er ni prosent mindre produktiv enn ved begynnelsen av 2019, som i stor grad skyldes betydelig havnekork over hele verden.

Disse positive faktorene kan imidlertid være midlertidige, påpekes det.

– Men flåteveksten vil være lav gjennom minst 2022, og vi tror de fleste selskaper vil klare å sikre sterk kontantstrøm de neste 18 månedene.

Blant det som i år har blitt trukket frem som positivt for tørrlastmarkedet, er en historisk lav ordrebok, altså få bestillinger av nye skip.

– Vi venter riktignok at flere nybyggprogram vil bli lansert snart, med for eksempel den originale sponsoren til 2020 Bulkers som selger aksjer i selskapet for å bestille en serie med dual-fuel newcastlemax-skip med levering i 2023 og utover, skriver Pareto.

Et stort tørrlastskip av typen capesize har en «cash break-even», nivået som må til for å dekke driftskostnader og gjeldskostnader, på rundt 14.000 dollar per dag.

Baltic Capesize-indeksen, et mål på inntjeningen, er mandag på 33.484 dollar per dag. Pareto ligger inne med et estimat på 27.000 dollar per dag for 2021 og 22.500 dollar per dag for 2022.

Publisert:

Her kan du lese mer om