Børsdagen

Ocean Sun stupte etter havari: – Veldig uheldig at dette har skjedd

Ocean Suns flytende solpark står delvis under vann etter kraftig uvær i Albania, og aksjen falt mer enn 16 prosent. – Det verste er hvis vi mister tillit hos kundene, sier sjefen.

TAR INN VANN: Ocean Suns pilotanlegg for Statkraft har støtt på problemer etter kun én uke i drift.
  • Lage Bøhren
Publisert:

– Vi kjenner fortsatt ikke årsaken, sier Ocean Sun-sjef Børge Bjørneklett til E24.

Han er i full kriseberedskap etter det som beskrives som en «hendelse» ved det flytende solkraftanlegget selskapet har levert til Statkrafts vannkraftreservoar i Banja i Albania.

Anlegget har kun vært i drift i én uke. Ifølge Ocean Sun er den flytende ringen med membran og to tilkoblede lektere alvorlig skadet, og det jobbes nå med å berge eiendeler, inkludert solcellepaneler.

– Hvilke økonomiske konsekvenser får dette for selskapet?

– Det blir som å kjøre en Ferrari i grøften, det er snakk om noen millioner i verdier. Men det sentrale for oss er å identifisere årsaken til problemet og utbedre det, for det verste ville vært om vi mistet tillit i markedet og hos kunder, sier Bjørneklett.

– Hvor bekymret er du for det?

– Det er selvfølgelig veldig uheldig at dette har skjedd. Vi kan ikke gjøre annet enn å finne svar på dette, utbedre og ta læring av hendelsen.

Les også

Ocean Suns flytende solkraftverk alvorlig skadet

Kraftig vind og regn i området

– Vi vet foreløpig ikke noe mer om årsaken til hendelsen, og jobber med å få kontroll på situasjonen og sikre verdier, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Magnus Günther i Statkraft til E24.

Oppstarten av det flytende solanlegget, som er et pilotprosjekt med begrenset kapasitet, ble annonsert i en egen pressemelding fra Statkraft torsdag 3. juni.

Samme dag bykset Ocean Sun-aksjen 16 prosent. Ved stengetid i går var aksjen nesten doblet fra bunnen i midten av mai.

Torsdag falt aksjen 16,6 prosent, og ble med det en av dagens største tapere på Oslo Børs. Selskapet prises til drøye 1,5 milliarder kroner.

Ifølge Günther var det kraftig vind og regn i området onsdag. Også Bjørneklett tror at været kan ha spilt en rolle i ulykken.

– Det har nok vært en av årsakene, da det har vært en kraftig sommerstorm i regionen. Men anlegget skal i utgangspunktet tåle en slik påkjenning, sier Bjørneklett.

TØFF DAG PÅ JOBB: For Ocean Sun-sjef Bjørge Bjørneklett.

– Er dette din tøffeste dag på jobb så langt?

– Ja, det er ganske utfordrende, men samtidig er det en type risiko vi er eksponert for når vi driver med utvikling av ny teknologi, sier Bjørneklett.

Han er gründer og største eier i selskapet, med 20,6 prosent. Blant øvrige toneangivende aksjonærer er Andenæs-familien og Jens Ulltveit-Moe.

Planer om fire enheter

Kraftverket er plassert i Banja-reservoaret i Albania, der Statkraft allerede drifter og eier Banja vannkraftverk.

Enheten som nå har havarert er den første av i alt fire enheter som etter planen skal på plass i løpet av året.

– Får dette noen konsekvenser for det videre prosjektet deres med Ocean Sun?

– Det får tiden vise. Vår plan er fortsatt å gjennomføre dette pilotprosjektet, og få på plass totalt fire flytere ved anlegget, sier Günther.

Les også

Ocean Sun-aksjen til værs: Sjefen tjener stort på papiret

Flytende solkraft innebærer å installere solcellepaneler på flytende strukturer på en vannflate, for eksempel en innsjø, en fjord, i havet eller i et kraftmagasin.

Hver enhet består av en flytende ring og en tynn membran. Konseptet anses som gunstig blant annet fordi vannet gir naturlig kjøling til panelene, og dermed øker deres effektivitet.

«Dette er en viktig milepæl for vårt innovative, flytende solprosjekt. Det er gøy å se anlegget komme i drift og gi ekstra fornybar energiproduksjon i Albania. Vi ser frem til de konkrete resultatene av dette demonstrasjonsprosjektet for å vurdere potensialet for ytterligere utvidelse av denne spennende teknologien», skrev konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen, i forrige ukes pressemelding.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børsdagen
  2. Ocean Sun

Flere artikler

  1. Ocean Suns flytende solkraftverk alvorlig skadet

  2. Ocean Sun går i minus i tredje kvartal

  3. Knapp oppgang i ukeslutten på Oslo Børs

  4. Ocean Sun stuper etter aksjesalg: – For alt jeg vet har jeg solgt på «rock bottom»

  5. Oslo Børs i pluss etter sterk sluttspurt