Råvareanalytiker har liten tro på «sølvskvis» etter Reddit-debatt

Reddit ble utpekt i flere medier som årsak for hopp i sølvprisen. Noen brukere av nettforumet mener de er utsatt for hedgefond-propaganda.

Sølvprisen skjøt opp 11 prosent mandag.
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

Mandag morgen meldte flere medier at sølvprisen hoppet mer enn ti prosent på grunn av interesse hos nettforumet Reddit, spesifikt underforumet /r/WallStreetBets (WSB).

Dette er det samme nettforumet som siden nyttår har bidratt til å drive opp prisen på Gamestop over 400 prosent.

Flere på nettforumet vil derimot ikke ha noe med oppgangen i sølvprisen å gjøre.

De fleste innleggene på forumet varsler nå om ikke å kjøpe sølv, og noen går så langt som å påstå at forumet utsettes for et koordinert desinformasjonsangrep.

E24s artikkel har også blitt påstått å være propaganda på underforumet /r/norge.

Les på E24+

Gamestop er illevarslende for 2021

«Propaganda» fra hedgefond

Flere på forumet påstår at hedgefondet Citadel står bak mange av innleggene om sølv, som en avledningsmanøver bort fra Gamestop.

Citadel ga sammen med Point 72 en «krisepakke» på 2,75 milliarder dollar til Melvin Capital etter at Melvin tapte stort på deres shorting av Gamestop-aksjen.

Teorien som florerer på WSB påstår nå at Citadel prøver å lure andre til å presse opp sølvprisen. Motivasjonen til Citadel skal delvis være at hedgefondet ville tjent store penger på økt sølvpris, da de har kjøpsopsjoner på sølv verdt flere milliarder dollar.

Disse ekstra pengene vil Citadel trenge når partneren Melvin sliter enda mer fremover og vil trenge nye pengeinnsprøytninger.

Flere innlegg på /r/WallStreetBets påstår at fokuset på sølv er en distraksjon iscenesatt av aktører utenfra.

Den andre grunnen skal være at hedgefondene prøver å distrahere folk: Hvis hobbyinvestorer bruker pengene sine på sølv, kan de ikke bruke de samme pengene på å kjøpe Gamestop-aksjer, og det er akkurat det hedgefondene vil, siden de kan tape milliarder på videre økning i Gamestop.

Så langt er påstanden om at hedgefond eller andre står bak en kampanje for å drive oppmerksomhet mot sølv som investeringsobjekt ikke bevist.

Flere memes på nettforumet WSB setter skylden på hedgefondet Citadel, som forrige uke ga en «krisepakke» til Melvin Capital.

JPMorgan laglig til for hogg

Et av de første innleggene som blåste opp på /r/WallStreetBets fikk ryktene til å gå om sølv for fire dager siden.

Der omtaler innleggsforfatteren muligheten som «verdens største short squeeze» og legger ut i detalj hvordan nettforumet kan klare å presse prisen opp.

Innleggsforfatteren påstår der at det er rundt 250 sølvenheter på papiret for hver fysiske sølvenhet i markedet. Hvis nettforumet kjøper nok fysisk sølv vil sølvhandlere bli tvunget til å kjøpe sølv for faktisk å kunne levere alle enhetene som er ute til salgs.

Dette kjøpet av sølv vil skvise prisen høyere, ifølge innlegget på WSB.

Hvem vil tape på at sølvet faktisk må leveres og at prisen skvises opp? Verdens største investeringsbank JPMorgan, ifølge innleggsforfatteren.

JPMorgan skal, ifølge innlegget, ha presset ned prisene på sølv gjennom short-salg.

Flere på nettforumet gir uttrykk for at de vil det skal gå dårlig med JPMorgan, som hevn for både krisepakken banken fikk under finanskrisen og fordi banken tidligere har blitt anklaget for å ha manipulert sølvprisen.

Les på E24+

Vi har og har hatt Gamestop-lignende situasjoner på Oslo Børs

Innleggsforfatteren: – Utestengt

– Jeg hadde ingen anelse om at innlegget mitt ville bli så populært, sier innleggsforfatteren, TheHappyHawaiian, til E24 i en melding på Reddit.

– De som påstår at sølv er en distraksjon har rett i at sølv fikk mye oppmerksomhet i mediene, og jeg tror de ville at mediene kun skulle dekke Gamestop, men den eneste grunnen til at innlegget mitt fikk oppmerksomhet var fordi andre brukere på WSB stemte på det, sier TheHappyHawaiian.

Samtidig sier han at han også eier Gamestop-aksjer.

– Mediene tok feil da de påsto at brukere på nettforumet droppet Gamestop for å kjøpe seg opp i sølv. Ingen vet hvor brukerne faktisk investerer, sier «redditoren».

Innleggsforfatter TheHappyHawaiian sier han ikke lenger får legge ut innlegg på hobbyinvestor-forumet WSB.

– Mange som holder på Gamestop-aksjer ble veldig sint over oppmerksomheten sølv fikk i mediene, og jeg ble bannlyst fordi de tror jeg på en eller annen måte jobber for Citadel eller Melvin, hevder TheHappyHawaiian.

Reddit-brukeren gir også et spark til Wall Street-investorene som stoppet skvisen i Gamestop.

– Skvisen begynte på onsdag, før handelsplattformene stengte ned handelen. Personlig tror jeg det var sjansen vår, men spillet var rigget mot oss.

Liten tro på «sølvskvis»

Onsdag har hele oppgangen flere medier påsto var på grunn av Reddit, gått ned igjen.

iShares Silver Trust står for rundt 85 prosent av all verdens sølv, og etter mandagens 11 prosent stigning er prisen nå tilbake til under der den var før økningen.

– Oppgangen i sølvprisen var relativt liten, sier Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer i SEB.

Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer i SEB

Han sammenligner de 11 prosentene sølv gikk opp med de 1.650 prosentene Gamestop føk opp på det meste.

– Sølv er lillebroren til gull. Markedet er mye mindre og mye mer volatilt, så det skal mindre til for å bevege det, sier Schieldrop, som også tror det var interessen fra Reddit som ga oppsving i sølvprisen.

Volatiliteten til sølv gjør likevel at man ikke kan konkludere.

– Hvor lenge var det siden vi hadde en prisendring på 11 prosent? September 2020, ikke så lenge siden. Det er rett og slett ganske vanlig, sier Schieldrop.

Til tross for hvor lett det kan være for målrettede investorer å bevege sølvmarkedet, tror ikke Schieldrop en skvis er sannsynlig.

– Innlegget på Reddit har rett i at future-kontraktene har fysisk leveranse, og hvis du tar den til leveranse så må de faktisk kjøpe sølv og levere til den kontrakten. Det er samtidig alltid slik at papirmarkedet er mye større, også for olje er det 10-20 ganger så stort som man har i fysiske varer.

– Det er usikkert i hvilken grad de vil være i stand til å få til en sånn skvis, men det virker ikke som om sølvmarkedet er overbevist om at det skulle være mulig. Da tror jeg sølvprisen hadde gått opp mer, sier Schieldrop.

Les også

Johannes kjøpte Gamestop-aksjen før himmelferden – har mangedoblet pengene

Sølvskvisen som sprakk

Hvis en sølvskvis faktisk skulle skje kommer sjefanalytikeren med en historisk advarsel. På «sølvtorsdag» i 1980 kjøpte Hunt-brødrene i USA opp nesten en tredjedel av hele verdens sølv. De klarte å øke prisen på sølv 700 prosent.

– De skviste sølv til himmels, så tapte de skjorta, sier Schieldrop.

Hunt-brødrene tapte rundt 1,3 milliarder dollar i 1980 eller rundt fire milliarder i 2021-dollar.

Sølvprisen gikk til himmels i 1980

– Hvis det bare er du som kjøper og driver prisen, og den faller ned igjen, så har du jo tapt alle pengene, sier Schieldrop.

Råvareanalytikeren tror likevel det kan være en grunn til å kjøpe sølv som spekuleringsobjekt akkurat nå.

– Mange sitter hjemme og kjeder seg og vil være med på noe gøy. Vi får håpe de får være med på noe gøy om enn de ikke får det så gøy, sier Schieldrop.

Les også

Oljefondet har solgt Gamestop-aksjene: – For oss er jo dette på en måte støy

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Reddit
 2. Gamestop
 3. Hedgefond
 4. Sølv
 5. Bjarne Schieldrop

Flere artikler

 1. Sølvprisen stiger kraftig etter Reddit-omtale

 2. Newyorkere om Gamestop-dramaet: – Kampen mellom de superrike og den vanlige mannen i gaten

 3. Robinhood-sjefen i Kongressen: – Skal ikke skje igjen

 4. Dette er krigen om Gamestop-aksjen

 5. Dogecoin sendt opp over 800 prosent av nettforum