Veddemål mot Oslo Børs-aksjer halvert under børsfesten
Etter at tallet på shortposisjoner tårnet seg opp under coronauroen i fjor vår, har utviklingen gått motsatt vei – i takt med at aksjemarkedet har steget kraftig.
Tallet på registrerte shortposisjoner på Oslo Børs toppet rett etter at markedet nådde bunnen under coronakrakket i fjor vår, viser tall fra datatjenesten Short Nordic.
Utviklingen har deretter snudd.
Nå er antallet veddemål halvert fra toppnivået, samtidig som det er færre aktører som sitter med shortposisjoner, viser tallene.
Fallet i shortsalg ble nylig også bekreftet i en undersøkelse fra Finanstilsynet.
– Det er et tegn i tiden. Jo lenger en oppgang har vart jo mindre shortinteresse blir det. Det er gjerne minst shortinteresse et sted i nærheten av toppen i markedet, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til E24.
På Oslo Børs har fjorårets korte krise snudd til aksjefest.
Hovedindeksen har klatret 70 prosent siden bunnen på 636 poeng i mars i fjor. I USA har børsrekordene blitt slått på løpende bånd og kjente investorer har advart om aksjeboble.
– Skal vi shorte noe så foretrekker vi litt større likvide papirer som er notert internasjonalt, sier forvalter Jan Petter Sissener.
Han sier at fondet han forvalter har flere shortposisjoner, også en på Oslo Børs, men disse er gjort som en sikring hvor shortposisjonen balanserer en annen aksje som er kjøpt.
Sissener har tidligere brent seg på shorting av Tesla, etter at aksjen gikk til værs. I dag har han kun salgsopsjoner på elbilselskapet.
Ifølge Sissener kan fondet også inngå rene veddemål på aksjefall gjennom shortposisjoner, men fondet har ikke det for øyeblikket.
– Vi synes det er vanskelig. For det første er Oslo Børs en liten børs og man tråkker fort noen på tærne. Dernest så er det en transparens og likviditet som til tider er veldig vanskelig å gjøre noe med.
Vedder på hydrogenfall
Utenlandske fond står for det aller meste av shortaktiviteten på Oslo Børs.
Ifølge Finanstilsynets undersøkelser var nesten 80 prosent av posisjonsholderne ved utgangen av 2020 hjemmehørende i USA og Storbritannia. I hovedsak var dette profesjonelle aktører.
Privatinvestor Nicolay Grove: Har tatt milliongevinst i veddemål på Tesla-knekk
En av de få norske aktørene som nylig har dukket opp med en shortposisjon i Finanstilsynets register er Oslo Asset Management.
Fondet ble i forrige uke registrert med et shortsalg på knappe 293.000 aksjer i Hydrogenpro, et selskap hvor også investor Øystein Stray Spetalen har hatt en shortposisjon i lengre tid.
Harald James Otterhaug, som eier og styrer fondet, sier han ikke ønsker å kommentere posisjonen.
– Har ikke tjent noe
Utviklingen på Oslo Børs føyer seg inn i bildet av fallende shortinteresse internasjonalt. I amerikanske og europeiske aksjer har veddemålene på kursfall gjennom shortsalg kollapset.
– Internasjonalt har det vært en fallende trend. Det har kanskje falt enda litt mer etter Gamestop-episoden, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.
– Det har kanskje vært enda høyere terskel for enkelte hedgefond for å shorte, eller i alle fall for såpass store beløp at det dukker opp i registrene, sier han.
Harper peker på at hedgefondet Lansdowne Partners valgte å stenge et stort fond som opererte med en shortstrategi.
– Når markedet har gått bra lenge er det sånn at man har ikke tjent noe på shortposisjoner i gjennomsnitt.
– Nedsiden kan være flere tusen prosent
Johannesen sier at Nordnet-kunder som benytter seg av shortposisjoner er de mest aktive og profesjonelle.
Typisk er posisjonene kortvarige, gjerne under en dag, ifølge Johannesen. Han peker på at en del heller bruker såkalte «bear»-produkter som en enklere måte å spekulere i nedgang i markedet eller enkeltaksjer.
Satset stort på kursfall for Fredriksen: Rømte short da aksjen skjøt i været
– Det shortes en del aksjer på bred basis, men det er over veldig korte tidsrom. Gjerne bare intradag.
Han peker på risikoen ved veddemål på aksjefall.
– Oppsiden din ved å shorte er hundre prosent, men nedsiden kan være flere tusen prosent. For det er egentlig ingen grense for hvor høyt en aksje kan gå, men den kan bare falle hundre prosent. Det er et helt annet spill enn å sitte i en aksje du har kjøpt.