Equinor rapporterer fornybartall for første gang: – Bekreftet vår evne til å skape verdi
For første gang rapporterer Equinor separate tall for fornybarvirksomheten sin. Salg av eiendeler gir et sterkt tall for første kvartal.
Tallene fra Equinors virksomhet innen fornybar energi har så langt vært bakt inn i andre tall i regnskapene, men nå åpner selskapet opp bøkene litt mer.
Fra første kvartal vil selskapet rapportere grundigere om dette segmentet, inkludert hvor mye havvind og solkraft det produserer og hva det tjener.
«Endringen har grunnlag i at fornybarvirksomheten er blitt mer strategisk viktig for Equinor, og at informasjonen anses som nyttig for dem som leser de finansielle regnskapene», skriver selskapet i sin kvartalsrapport.
Det er én viktig forskjell i rapporteringen mellom Equinors fornybarvirksomhet og de andre enhetene. Her vil nemlig salget av eiendeler telle med i det justerte driftsresultatet, mens resultatet i andre enheter justerer bort slike gevinster.
Det gir et svært positivt utslag i tallene for første kvartal 2021.
Equinor mer enn dobler resultatet: – Vårt beste kvartalsresultat siden 2014
Milliardresultat
Fornybarvirksomheten i Equinor leverte et justert resultat på 1,34 milliarder kroner i første kvartal, opp fra bare 13 millioner dollar i samme kvartal i fjor.
Fremgangen skyldes salg av havvindprosjekter i Storbritannia og USA.
Det var på forhånd ventet at fornybarvirksomheten ville rapportere et justert driftsresultat på 1,3 milliarder dollar, ifølge tall Equinor selv har hentet inn.
Enheten produserte 450 gigawattimer (GWh) strøm i kvartalet, som er ned fra 558 GWh på samme tid i fjor. Årsaken er at det var mindre vind enn vanlig, mens det var mer vind enn vanlig på samme tid i fjor.
Gevinst fra salg
Resultatet i fornybarvirksomheten skyldes hovedsakelig en gevinst på om lag 1,3 milliarder dollar på salget av halvparten av Empire-vindprosjektet i USA til BP og salget av deler av Doggerbank til Eni, ifølge et forhåndsvarsel fra Equinor.
– Equinor vil være et ledende selskap i det grønne skiftet, og i kvartalet styrket vi vår posisjon innen havvind med tildeling av kontrakter fra delstaten New York for leveranse av vindkraft fra Empire Wind 2 og Beacon Wind 1, sier konsernsjef Anders Opedal i Equinor i en melding.
– Vi bokførte også gevinster på rundt 1,4 milliarder dollar fra nedsalg, og bekreftet vår evne til å skape verdi ved å sikre tilgang og modne fram fornybarprosjekter, sier konsernsjefen.
Det var i januar at Equinor fikk tilslag på Empire Wind 2-prosjektet utenfor New York med en kapasitet på 1.260 megawatt og Beacon Wind 1 utenfor Massachusetts med kapasitet på 1.230 megawatt.
– Ved å vinne lisenser så får vi være med å spille i kampen. Men for å score må vi vinne kraftkontraktene. Og i dag har vi fått ballen i mål, sa Equinors leder for Nye energiløsninger Pål Eitrheim til E24 etter nyheten.
Meglerhus: – Mye taler for å dele opp Equinor
Vil ikke dele Equinor
Det er ventet at Equinor vil presentere nye planer for fornybarvirksomheten og omstilling av selskapet på en kapitalmarkedsdag i juni.
– Verden akselererer i forbindelse med dette grønne skiftet, og vi ønsker å ligge foran og være et ledende selskap på dette området. Da må vi også speede opp, sa styreleder Jon Erik Reinhardsen i Equinor til E24 i høst.
Tidligere har det vært diskusjon om hvorvidt Equinors fornybarvirksomhet burde skilles ut i et eget selskap, for å synliggjøre verdiene.
Clarksons Platou har sagt at dette kunne ha sikret selskapet billigere lån til fornybar energi, og gitt en høyere samlet aksjekurs for de to selskapene.
I stedet har Equinor synliggjort verdier ved å selge seg kraftig ned i havvindprosjekter som tyske Arkona, amerikanske Empire og Beacon og britiske Doggerbank og Hywind Scotland.
Det å skille ut Equinors fornybardel i et eget selskap blir også foreslått til årets generalforsamling. Equinor-styret anbefaler eierne med den norske regjeringen i spissen å stemme mot dette aksjonærforslaget, og en rekke andre forslag.