Analytikere: Milliardkjøp positivt for kriserammet seismikkmarked

Det hardt pressede markedet for seismikkinnhenting fortsetter å domineres av to aktører etter at Polarcus’ båter ble plukket opp av Shearwater til en betydelig rabatt.

ENDTE OPP HOS HOVEDKONKURRENT: Polarcus-skipet «Asima» er solgt til Shearwater sammen med «Adira» «Alima», «Naila», «Nadia» og «Ivan Gubkin/Amani».

Lise Åserud / Scanpix
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

I vinter satte Polarcus’ långivere, med DNB i spissen, ned foten og startet et brannsalg av seismikkselskapets seks skip.

Hovedkonkurrentene Shearwater og PGS, samt et par mindre aktører, ble lansert som mulige kjøpere. Noen uttalte at det ville være tøft å få solgt dem med det første, men torsdag kom nyheten om at Shearwater kjøper skipene, såkalte streamere og tilhørende utstyr for 1,3 milliarder kroner.

Shearwater og PGS har siden stansen av Polarcus-driften vært de to dominerende skipseiende aktørene i det globale markedet.

At dette fortsetter trekker analytiker Tommy Johannessen i Sparebank 1 Markets frem som positivt for et seismikkmarked preget av stor overkapasitet og rekordmange båter uten arbeid.

– For skipsbalansen i markedet var det beste utfallet at Polarcus-flåten endte opp hos Shearwater eller PGS. De to kommer ikke til å være alene i markedet, men er de er uten tvil de mest dominerende aktørene, og utfallet kan føre til høyere dagrater i takt med at etterspørselen henter seg inn.

Et av scenarioene som ble luftet i vinter var at kinesiske BGP, som fokuserer på seismikk på land og kun har ett 3D-skip, ville plukke opp Polarcus-skipene og bli en tredje aktør.

Tror Shearwater vil skrape og bytte ut gamle båter

Det har vært usikkerhet knyttet til hvorvidt Shearwater ville kjøpe Polarcus-skipene, der noen analytikere har ment at førstnevnte heller burde fokusere på å få opp lønnsomheten på sin egen flåte.

Torsdag fremheves det fra analytikere at Shearwater skaffer seg skipene til en stor rabatt, i tillegg til at rederiet sannsynligvis vil bytte ut noen av Polarcus-skipene med eldre båter, og slik redusere alderen på flåten sin.

Shearwaters flåte har i dag en gjennomsnittlig alder på rundt 15 år.

– Vi forventer at Shearwater kommer til å være disiplinerte med tanke på reaktivering og samtidig bruke dette som en del av en flåtefornyelse (skrape eldre tonnasje) og derfor vil nok dette ha ganske begrenset påvirkning på tilbudssiden, sier analytiker Kim André Uggedal i SEB.

Polarcus-skipene, som ble bygget mellom 2009 og 2012, kostet 140 til 180 millioner dollar per stykk.

– Shearwater kjøper båtene til under 30 millioner dollar per stykk, noe som gir de begrenset kapitalkostnad i forhold til konkurrentene. Lavere kapitalkostnad og en høyere operasjonell fleksibilitet vil gjøre Shearwater konkurransedyktig sammenlignet med konkurrentene, sier Uggedal.

Les også

DNB blir seismikkreder: Starter brannsalg av Polarcus-skip

«Tilbudssjokk»

Bortfallet av Polarcus-båtene fra markedet siden februar har vært positivt ved at det har strammet inn tilbudssiden.

Meglerhuset Carnegie omtalte det som et «tilbudssjokk» da situasjonen fjernet 20 prosent av det tilgjengelige såkalte 3D-tilbudet globalt.

Uggedal i SEB understreker torsdag at det var «ganske åpenbart at disse båtene ville komme tilbake i markedet igjen på ett eller annet tidspunkt».

– Men det er positivt for prisdisiplinen at flåten nå ender opp hos en av de to store, etablerte båteierne.

Les også

PGS-sjefen om Polarcus-dramaet: – Det var et sjokk for oss

– Tegn på at klienter ønsker å låse inn kapasitet

I omtalen om hvorvidt Shearwater og PGS burde kjøpe Polarcus-skipene, har usikkerheten rundt takten i en innhenting av seismikkmarkedet blitt trukket frem.

Johannessen i Sparebank 1 Markets understreker at han øyner positive tendenser.

– Vi tror at de nylige rammeavtalene Equinor signerte med Shearwater og PGS for toårig 4D-arbeid kan være et tegn på at klienter ønsker å låse inn kapasitet i frykt for høyere priser ettersom leverandørsiden har blitt mer konsentrert.

Shearwater, som de siste årene har kjøpt Westerngeco-flåten og CGG-flåten, har fra før 22 seismikkskip, der 17 er såkalte 3D-skip. PGS har en flåte på 13 skip.

– Disse investeringene gjør det mulig for oss å betydelig utvide den kommersielle levetiden for vår flåte og streamer-pool og akselerere vårt flåtefornyelsesprogram for å møte regulatoriske og offentlige forventninger som vår industri står overfor, sier Shearwater-sjef Irene Waage Basili i en melding.

Båtkjøpet finansieres ved en lånefasilitet hos DNB og GIEK på 107,5 millioner dollar og konvertibelt lån fra storeier Rasmussengruppen på 85 millioner dollar

Les også

Øker utbyttet for tredje kvartal på rad: – Et nytt forsiktig skritt

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Seismikk
 2. Shearwater
 3. Polarcus
 4. PGS
 5. Oljebransjen

Flere artikler

 1. PGS tapte 300 millioner kroner

 2. Panoro Energy og BW Energy fant ikke mer olje på Hibiscus-feltet

 3. TGS kjøper 4C Offshore og satser på havvind-data

 4. Betalt innhold

  Her noen mulige kjøpskandidater på børsens taperliste

 5. Aker Solutions med milliardavtale i Brasil