Nytt fra børsselskapene

Venter mer børsfall for XXL etter resultatvarsel: – Svakere enn vi forventet

Sportsutstyrskjeden melder tirsdag at den venter lavere inntekter og nær halvering av driftsresultatet i andre kvartal. – Markedet er tøft om dagen.

Illustrasjonsfoto. XXL er notert på Oslo Børs.
 • Anders Nybakken Kvale
 • Ragnhild Vartdal
Publisert:

Oslo Børs-noterte XXL viser i en børsmelding til noe redusert etterspørsel etter sportsutstyr og skriver at «et svakere forbrukersentiment» er noe av forklaringen på den negative utviklingen.

 • Inntektene i andre kvartal ventes å lande på 2,2 milliarder kroner, ned fra 2,4 milliarder kroner året før.
 • Brutto driftsresultat (ebitda) ventes å ende på mellom 190 og 220 millioner kroner, ned fra 392 millioner kroner i andre kvartal 2021.

Dette kan dog endre seg ettersom de siste ukene i juni er viktige salgsuker, skriver XXL i meldingen.

– Juni er vår største salgsmåned i kvartalet og nå er det fortsatt to uker igjen av måneden, derfor vet vi ikke helt sikkert hvordan kvartalet blir til slutt. Men ut ifra utviklingen vi har sett så langt, så er dette det beste estimatet vi har nå, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Nyheim i XXL til E24.

XXL legger frem den fulle kvartalsrapporten for andre kvartal 15. juli.

– Høyere markedsføringsaktivitet vil påvirke bruttomarginen, som er ventet å være på rundt 38 til 39 prosent, mot 41,8 prosent året før, skriver XXL.

– Hva legger dere i «et svakere forbrukersentiment»?

– Vi opplever i likhet med andre i varehandelen at markedet er tøft om dagen. Dette har mediene skrevet mye om og noen har omtalt det som en bråstopp. Det handler om at folk er mer forsiktige med å bruke penger og vi ser at det rammer spesielt dyrere kapitalvarer, sier Nyheim.

Les også

Ny undersøkelse: Nordmenns økonomiske forventninger stuper – laveste fremtidstro siden 1992

Venter børsfall

Analytiker Carl Frederick Bjerke i Arctic mener XXL skuffer markedet.

– Dette var svakere enn vi hadde forventet, og det er helt tydelig at den negative effekten av gjenåpningen har slått ut for etterspørselen etter sportsvarer. Nå som alt av restriksjoner er opphevet er det tydelig at folk vil bruke pengene på andre ting, sier Bjerke til E24.

Bjerke sier dette «selvsagt er skuffende».

– Vi hadde tro på at dette skulle bli en god sommersesong, sier Bjerke.

Han viser til at XXL i samme periode i fjor ikke hadde nok sykler på lager for å mette etterspørselen. I år har imidlertid selskapet hatt mer kontroll på sykkellageret, ifølge Bjerke, og dermed trodde Arctic at det skulle bli en bra kategori for selskapet.

– Da er det tydeligvis slik at folk har droppet planene om å kjøpe sykkel, sier Bjerke.

XXL-aksjen har så langt i år falt rundt 30 prosent til en kurs på 8,83 kroner. Markedsverdien til selskapet er på 2,2 milliarder kroner

– Vi tror nok den skal videre ned i morgen, sier analytikeren.

– Ikke gunstig

– Du sier resultatestimatet er svakere enn forventet, men hadde ikke også dere beregnet inn en mulig negativ effekt av gjenåpningen?

– Jo, men det er en del forhold som taler for et ganske bra marked nå også. Det er første gang på to år at vi får en sommer med normal sesong for fotball og andre lagidretter. Dermed tror vi flere kategorier fortsatt vil være opp, sier Bjerke.

Han beskriver det hele som kjedelig for selskapet, all den tid de ifølge Bjerke for en stund tilbake signaliserte at varelagrene var fylt opp med sommervarer.

– Dette drar de nå med seg inn i tredje kvartal. Det er nærliggende å tro at de vil fortsette med kampanjer inn i tredje kvartal. Det er ikke gunstig, sier Bjerke.

På vei ut av pandemien har XXL vært blant selskapene som har fått merke den globale forsyningskrisen, og i fjerde kvartal skapte en svak vintersesong utfordringer.

Analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux sa til E24 i vår at XXL gjennom de siste årene har vært gjennom noen «strukturelle utfordringer».

– De har slitt med å kombinere lavpris og lave kostnader med å samtidig selge mye på nett og ha store varehus. De har gjerne slitt litt med å få de beste merkene og gode samarbeid med innkjøpspartnere.

– Så har nok Pål Wibe, ut fra det vi kan forstå, gjort ganske mye for å rendyrke konseptet, få på plass bedre avtaler med merker og gjort en del strukturelle ting. Vi har syntes at det kanskje har stoppet litt opp. Det ser man på aksjen også. Det har vært litt skuffende utvikling i det siste, sa Heiberg.

Sjefen går av

I midten av mai ble det kjent at Pål Wibe går av som sjef for sportskjeden 1. september. Bakgrunnen er uenighet om prioriteringer og veien videre.

Wibe begynte i jobben som XXL-sjef i april 2020. Da kom han fra tilsvarende jobb i Europris, hvor han hadde vært siden 2014.

Den nå avtroppende lederen understrekte overfor E24 at han fortsatt har tro på XXL-konseptet, og at han og styret er enige om mye viktig.

Wibe forlater ikke XXL tomhendt.

Den avtroppende sjefen få en etterlønn på 18 måneder. XXL-sjefen hadde en lønn på fem millioner kroner i fjor.

Med utgangspunkt i årslønnen innebærer det at Wibe får med seg 7,5 millioner kroner etter at han går av i september.

Les også

Oslo Børs steg nær to prosent

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. XXL

Flere artikler

 1. Svake tall fra XXL: Driftsresultatet falt med 200 millioner kroner

 2. XXL-sjef Pål Wibe får med seg 7,5 millioner ut døren

 3. Derfor bytter XXL toppsjef: – Vil ha høyere tempo

 4. Betalt innhold

  Analytikere uenige om mulig XXL-emisjon

 5. XXL-sjefen etter svake kvartalstall: – Vært tøft