Dagen på Wall Street

HP-aksjen rett til værs på positiv Wall Street

Teknologiselskapet ble løftet av storinvestor Warren Buffett, samtidig som det bredere markedet snudde oppover.

 • Eivind Bøe
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Wall Street snudde til pluss etter å ha falt tidligere sammme dag.

Slik gikk de viktigste børsindeksene ved stenging torsdag:

 • Teknologiindeksen Nasdaq opp 0,06 prosent
 • Den brede samleindeksen S&P 500 opp 0,43 prosent
 • Industriindeksen Dow Jones opp 0,25 prosent

Utviklingen kommer etter to dager med fall for det amerikanske aksjemarkedet. Spesielt teknologiaksjer har fått juling, med Nasdaq ned mer enn 2 prosent to dager på rad.

Buffett sender HP-aksjen opp

HP-aksjen steg 14,6 prosent på Wall Street. Oppgangen kom etter at storinvestoren Warren Buffetts Berkshire Hathaway har kjøpt seg opp i teknologiselskapet. Totalt har Berkshire Hathaway kjøpt aksjer verdt 4,2 milliarder dollar, tilsvarende 36,9 milliarder kroner, ifølge Reuters.

Berkshire Hathaway sitter nå på 121 millioner HP-aksjer, tilsvarende 11,4 prosent av aksjene i selskapet.

– Berkshire Hathaway er en av verdens mest respekterte investorer og vi ønsker dem velkommen som en investor i HP, sier en talsperson for selskapet til Bloomberg.

Renteuro

«Verdens viktigste rente», den amerikanske tiåringen som viser renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner, stiger videre. Den ligger nå på 2,65 prosent. De siste dagene har renten vært på sitt høyeste på tre år.

Markedet har vært preget av bekymringer knyttet til at sentralbankene skal fyre på alle sylindrene, etter at pandemien har skapt rekordlave renter og store støttekjøp. USAs Federal Reserve la onsdag kveld frem rentereferatet fra forrige rentemøte.

I referatet fra Fed går frem at flere av toppene i sentralbanken mener at heving av renten med et halvt prosentpoeng kan bli nødvendig på fremtidige rentemøter.

På forhånd var det knyttet spenning til hvordan Fed har tenkt til å redusere sin beholdning av verdipapirer, etter at denne har økt kraftig som følge av støttekjøpene fra pandemien. Fed signaliserer onsdag at den vil redusere beholdningen av verdipapirer med maksimalt 95 milliarder dollar i måneden.

Det betyr at sentralbanken strammer inn for å kjøle ned den høye inflasjonen som USA har vært preget av den siste tiden.

På rentemøtet besluttet Fed å sette opp renten med 0,25 prosentpoeng.

Sentralbanken meldte ved forrige rentemøte at den ser for seg ytterligere seks rentehevinger i år og tre neste år. Renten i USA ligger nå i intervallet 0,25–0,50 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. HP
 4. Warren Buffett
 5. Berkshire Hathaway

Flere artikler

 1. Nytt tek-fall på Wall Street: – Brenner på dass for sentralbankene

 2. Nedtur på Wall Street – Nasdaq ned 2,3 prosent

 3. Wall Street-oppgang etter kraftige svingninger

 4. Bred Wall Street-oppgang, men milliardsmell for USAs rikeste familie

 5. Bred nedgang i Asia etter Fed-referat