Rekord for Kjell Inge Røkkes Aker: Nettoverdiene økte til 70,8 milliarder i tredje kvartal

Nettoverdiene i Aker nådde rekordhøye 70,8 milliarder i tredje kvartal, ifølge industrikonsernets eget anslag.

HISTORISK TOPP: Aker og hovedeier Kjell Inge Røkker seiler i medvind om dagen.
Publisert:

Industrikonsernet Aker anslår at egne nettoverdier nådde 70,8 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal, det høyeste nivået noensinne.

Økningen siden foregående kvartal er på 3,9 milliarder, og 18,3 milliarder siden nyttår.

«Aker skaper aksjonærverdier gjennom aktivt, industrielt eierskap og transaksjoner. Dette har vært nøkkelen i etableringen av våre raskt voksende industriselskaper som Aker BP, Aker Horizons og Cognite,» skriver Kjell Inge Røkke, styreleder og majoritetseier i Aker ASA, og Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker ASA, i en samlet uttalelse til aksjonærene.

Brevet er i denne omgang ekstra fyldig, i forbindelse med at det er 25 år siden Røkke tok kontroll over Aker. Der er den største nyheten at Aker nå skal forvalte andres penger. Det skal blant annet åpne dørene for en industrisatsing i Narvik som trolig vil kreve mer enn 50 milliarder i investeringer.

Les også

Starter nytt virksomhetsområde for aktiv kapitalforvaltning

Fire milliarder fra industriporteføljen

Duoen viser videre til at Akers industriportefølje står sentralt i Akers finansielle og industrielle utvikling, og bidro med totalt 4 milliarder kroner til verdiøkningen i tredje kvartal.

En av nysatsingene som ble annonsert i kvartalet var samarbeidet om offshore lakseoppdrett med Salmar gjennom det felles eide Salmar Aker Ocean.

Her skal Aker med sin eierandel på 33,4 prosent bidra med 1,65 milliarder i egenkapital i tre transjer.

«Industriporteføljen er der Aker utnytter sin muligheter og partnerskap for å utvikle teknologi, prosjekter, organisasjoner og forretningsmodeller, og skaper verdier kvartal for kvartal. Vårt inntog i offshore lakseoppdrett med Salmar Aker Ocean, i partnerskap med Salmar, er et godt eksempel», skriver Røkke og Eriksen.

Les også

Aker og Salmar i partnerskap om lakseoppdrett til havs

Kjøpte laks, solgte båter

Aker-aksjen steg ni prosent i perioden, med sterkest bidrag fra børsnoterte investeringer som Aker BP, Aker Horizons, og Ocean Yield.

Mens Aker BP har fått seg et solid løft av høyere oljepriser de siste månedene, har det vært en blandet utvikling for satsingen på fornybar energi i Aker Horizons-porteføljen.

Aker Carbon Capture har gått som en kule på utsikter til snarlige storkontrakter, mens Aker Offshore Wind har fått det tyngre med å overbevise investorene.

I september godtok Aker og de øvrige eierne et bud fra oppkjøpsfondet KKR på rederiet Ocean Yield for 7,2 milliarder kroner.

E24 har beregnet Akers gevinst til 5,7 milliarder kroner. Salget frigjorde 4,4 milliarder i kontanter for selskapet.

Les også

Nytt Aker-samarbeid om havvind i Nordsjøen

Les også

Aker ut av Ocean Yield med 5,7 mrd. i gevinst: – En kjempereise

Publisert: