Har papirtap på 100.000 kroner i Flyr: – Mange har fått seg en bratt læringskurve

Håvard Nordgård investerte i Flyr i fjor høst, og har sett kursen falle jevnt og trutt. Han var blant mange som kastet seg på investorbølgen i fjor.

Håvard Nordgårds investering i Flyr har falt mye det siste halve året. Nå har han kjøpt flere aksjer.
 • Pål A. Solheimsnes
Publisert: Publisert:

Høsten 2021 kjøpte Håvard Nordgård en stor aksjepost i det nye norske flyselskapet Flyr. Kursen hadde allerede falt fra selskapet ble notert på Euronext Growth i mars. Nordgård kjøpte flere tusen aksjer.

Siden den gang har kursen falt mye.

Nå sitter Nordgård med et papirtap på over 100.000 kroner i flyselskapet. Han har sammen med flere andre samlet seg på en Facebook-gruppe for aksjonærer i selskapet.

– Det er mange der som har kjøpt aksjer og tenker at de skal stige i verdi, men de har aldri kjøpt en aksje før. Sånn var det med meg også. Så jeg tror det er mange som har fått seg en bratt læringskurve.

Nordgård er daglig leder og eier av sitt eget firma som driver videoproduksjon i Tromsø.

Ventet ikke emisjonen

Mye av tapet i aksjen kom etter flyselskapet annonserte at de ville hente penger gjennom en tegningsrettsemisjon i november. Som så ofte ved emisjoner, fikk det aksjekursen til å stupe, og Flyr falt over 20 prosent dagen emisjonen ble annonsert.

– Mitt inntrykk er at det var få av oss som tenkte det skulle komme en emisjon. Denne emisjonen var veldig teknisk for en nybegynner. Mange på Facebook-gruppen stilte spørsmål om tegningsretter, og noen hadde til og med glemt dem. Det er mange ferskinger, sier Nordgård.

– Men et sted må man begynne, så man må egentlig bare hylle de som tør å gjøre noen erfaringer på godt og vondt. Man kan ikke komme inn i aksjemarkedet uten å gjøre feil.

Nordgård forteller at han ville investere i et flyselskap fordi han mener viruset holder aksjekursene nede, og at dersom man gikk inn nå ville det innebære høy risiko, men kunne også være en kjøpsmulighet.

Da Nordgård snakket med E24 hadde han et papirtap på 100.000 kroner, men hadde kjøpt aksjer for ytterligere 20.000 kroner samme dag.

– Det gjorde jeg for å få ned snittkursen. Jeg tror Flyr vil stige til sommeren, om det ikke kommer et nytt virus. Og om kursen passerer 3,35 kroner vil jeg begynne å få gevinst.

Når denne saken publiseres, ligger aksjen på rett under kronen i verdi.

– Lett å klikke «Kjøp»

Nordgård forteller at han begynte å investere for å få kunnskap og erfaring.

– Jeg ble egentlig først interessert i aksjer for 20 år siden, da vi hadde tekst-tv. Men det var komplisert å kjøpe da. Det er først nå som det har blitt så enkelt jeg har begynt å investere. Det er bare å logge seg inn med BankID, og lett å komme i gang.

Oslo Børs’ minste markedsplass – Euronext Growth – har fått kritikk fra Finanstilsynet og fremtredende investorer, for ikke å ha høye nok krav til selskapene som blir notert. Noe av kritikken har også gått på at investorbeskyttelsen har vært for lav.

Flyr ble notert på Euronext Growth i mars 2021.

Nordgård sier at handelsplattformer, som Nordnet, som han selv bruker, burde vurdere å informere investorer tydeligere når de trykker på kjøpsknappen.

Flyr startet opp under pandemien. For aksjonærene har det ikke vært en hyggelig reise.

– Når du vil kjøpe burde det kanskje stått litt mer om historisk data, for eksempel om bransjen, hva risikoen med flyselskaper er og så videre. Det burde nok også være video, for mange gidder ikke å lese tonnevis av PDF-dokumenter, sier Nordgård.

– Har du råd til andre investorer?

– Du må passe deg for deg selv, for det er veldig lett å klikke «Kjøp». Man ser en opptur i aksjen, og da kan psyken spille deg et puss. Du tenker at den er på videre vei opp. Det er bare tre klikk så har du kjøpt aksjer, sier Nordgård.

Hans anbefaler å være forsiktig i starten:

– Begynn med små summer i starten. Det gjorde jeg også, og jeg hadde planer å bare kjøpe for småbeløp, men jeg ble fristet av Flyr til å gå inn med alt. Jeg ble nok litt for optimistisk. Men tid i markedet kan snu dagens tap til pluss. Vi får se.

Sissener engasjerte seg

Én av de mer rutinerte investorene på Facebook-gruppen for Flyr-aksjonærer er Jan Petter Sissener, som forvalter hedgefondet Sissener Canopus.

Sissener var en av de første investorene i flyselskapet, og kjøpte aksjer ved børsnoteringen.

Etter emisjonen i Flyr i 2021 ble annonsert, tilbydde Sissener seg å bli med i et nettmøte med småinvestorene.

– Gruppen er ikke akkurat profesjonelle, og de har mange ideer. Jeg tilbydde meg å bli med og fortelle hvorfor vi var investert, forteller Sissener til E24.

Jan Petter Sissener, investor og forvalter, engasjerte seg i Facebook-gruppen for småinvestorer i Flyr.

Sissener er kritisk til tildelingsprofilen i emisjonen, og sier han følte et «ekstra ansvar» for å forklare på grunn av dette.

– Norge har fått 120.000 nye personer som privataksjonærer de siste par årene. Da skal man innse at det er mange av dem som ikke har betydelig kunnskap eller nødvendig kunnskap om hva de gir seg ut på. Jeg er sikker på at det er mange av dem som har tjent gode penger og mange som har tapt mye penger.

– Tror du det er for lett for folk å investere?

– Det er mange tusen fond i verden som får betalt fra nesten ingenting til ganske mye for å forvalte penger for folk. Det er en grunn til det. Aksjemarkedet er komplekst. I hele mitt liv har jeg hatt ett råd: Invester i fond.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Flyr
 2. Flyselskaper
 3. Jan Petter Sissener
 4. Euronext Growth
 5. Tromsø
 6. Sissener Canopus

Flere artikler

 1. Oppkjøpsfondene sirkler over skadeskutte vekstaksjer: – Alt bør ligge til rette for de første oppkjøpene

 2. Her er de største aksjonærene etter Flyr-emisjonen

 3. Betalt innhold

  Børsens største investor om smell for grønne aksjer: – Er et sunnere marked nå

 4. Britisk oppkjøpsfond vil sluke norsk IT-selskap for 3,8 milliarder

 5. Investor kritisk til Oslo Børs: – Virker som de kun er opptatt av antall noteringer de får