– Vi har gitt Yngve en flying start

To uker før Yngve Slyngstad begynner i ny jobb i Aker, er forberedelsene til den gigantiske satsingen på fondsforvaltning godt i gang. – Vi opplever god interesse fra topp talenter, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen.

FORBEREDER STORSATSING: Aker og konsernsjef Øyvind Eriksen.
Publisert: Publisert:

Aker falt over fem prosent på Oslo Børs fredag, til tross for å ha lagt frem kvartalstall som bekreftet en verdivekst på hele 16,4 milliarder for hovedeier Kjell Inge Røkke og de øvrige aksjonærene i fjor, samt et utbetalt utbytte på 1,8 milliarder kroner.

Etter nok et travelt år, med salget av Ocean Yield og fusjonsplanen mellom Aker BP og Lundin Energy som noen av høydepunktene, gires det opp for en ny storsatsing på Fornebu.

I starten av desember ble det kjent at tidligere leder for Oljefondet, Yngve Slyngstad, skal lede Akers nysatsing på aktiv kapitalforvaltning.

Målet er å etablere et fond på over 1.000 milliarder kroner, som skal investere i «lønnsomme klimaløsninger som skaper verdier».

Slyngstad, som kommer fra jobben som leder for Oljefondets satsing på unoterte, «grønne» aksjer, starter i sin nye jobb 1. mars.

– Vi har gitt Yngve en flying start, etter å ha startet et omfattende og komplekst juridisk arbeid for å etablere en slik virksomhet med nødvendige tillatelser, sier Eriksen.

Samtidig er rekrutteringsprosessen i full gang.

– Vi opplever veldig god interesse fra topp talenter i kapitalforvaltningsindustrien, og ser effekten av at enere har en tendens til å rekruttere enere, sier Eriksen.

Holder fast ved gigantiske lakseplaner

Ifølge Aker-sjefen forventes det at de første plattformene i fondet er i drift fra andre halvdel av 2022.

– Så snart Yngve er på plass, forventer vi at dialogen med fremtidige investorer vil starte, og at vi gradvis vil begynne å identifisere ulike investeringsmuligheter, sier Eriksen.

BEGYNNER 1. MARS: Yngve Slyngstad.

Han anser etableringen av Aker Asset Management (AAM) som en av konsernets viktigste strategiske prioriteringer i 2022, i tillegg til gjennomføringen av Aker BP-Lundin-fusjonen.

Eriksen trekker også frem satsingen på industriell programvare gjennom selskapene Cognite og Aize, samt planene for offshore lakseoppdrett med Salmar gjennom Salmar Aker Ocean.

Dette selskapet har flagget ambisjoner om å produsere 150.000 tonn laks innen 2030 i norskbygde og værbestandige havmerder.

– Kan vi vente de første investeringsbeslutningene her i løpet av 2022?

– Salmar Aker Ocean er i utgangspunktet klare til å ta investeringsbeslutninger for nye anlegg i inneværende år, men slik myndighetene nå legger opp arbeidet for å få på plass rammevilkårene for offshore oppdrett, vil først være klare i 2023, sier Eriksen.

– I så fall er det en risiko for at investeringene blir et år forsinket, men det endrer ikke målsettingen om å produsere 150.000 tonn innen 2030, sier Eriksen.

STORE VYER: Aker-eier Kjell Inge Røkke og Salmar-sjef Gustav Witzøe la i fjor sommer frem planer for å bygge opp en av verdens største lakseprodusenter, med produksjon langt til havs.

Forventer grønn vekst

Mens olje og gass fortsatt utgjør størstedelen av Akers portefølje, har konsernet de siste årene skilt ut og børsnotert en rekke selskaper innenfor fornybar energi med store industriambisjoner på norsk jord.

Satsingen drives gjennom det Aker-kontrollerte holdingselskapet Aker Horizons, som ledes av Kjell Inge Røkkes sønn, Kristian Røkke.

Bare i Narvik alene er det varslet investeringsambisjoner på flere titalls milliarder knyttet til blant annet batteriproduksjon, karbonfangst og hydrogen.

– Er dette året hvor vi ser flere av de grønne initiativene deres gå fra planer og utredninger til igangsettelse av prosjekter?

– Absolutt, og der er vi langt på vei allerede. I fornybarselskapet Mainstream, som er den største virksomheten under Aker Horizons, har man en stor og voksende prosjektportefølje. Jeg opplever også at man er godt posisjonert for økt aktivitet innen karbonfangst og hydrogen, sier Eriksen.

Les også

Aker ut av Ocean Yield med 5,7 mrd. i gevinst: – En kjempereise

Les også

Akers verdier falt til 69,8 milliarder i fjerde kvartal

Les også

Aker BP kjøper deler av Lundin i gigantavtale til 125 milliarder

Les også

Aker ansetter Yngve Slyngstad: – Det er perfekt match

Publisert:
Gå til e24.no