Fondsforvaltere tjener godt på sparebølge: – Ikke så lett å se de mørke skyene
Eksplosjonen i fondssparing og rekordhøye aksjemarkeder gjør at flere fondsforvaltere tjener mer penger enn siden før finanskrisen. Så langt i år har sparerne kjøpt fond for nesten dobbelt så mye som i hele fjor.
Nordmenns sparing i fond har skutt fart under pandemien, samtidig som børsene både i Norge og internasjonalt har satt stadig nye rekorder.
Det gir gode tider for forvalterne av fond.
– Siste halvår i fjor ble veldig godt. Så er første halvår i år veldig bra, sier Odin-sjef Bjørn Edvart Kristiansen, som peker på at forvaltningskapitalen er «kraftig opp».
Rekordmange nordmenn har penger i fond
Forvaltningsselskapet han leder bikket en forvaltningskapital på 100 milliarder kroner i slutten av juni, og hadde i fjor det høyeste overskuddet siden før finanskrisen.
Etter første halvår i år landet resultatet før skatt på 117,5 millioner kroner, over en dobling fra samme periode i fjor.
Også større finanskonsern som Storebrand og DNB har meldt om sterke tall. For førstnevnte passert forvaltningskapitalen 1.000 milliarder kroner i andre kvartal.
– Noe lignende har vi aldri sett
Ifølge Verdipapirfondenes forening (VFF) har norske sparere hamstret fond for 31 milliarder kroner i årets syv første måneder, mens tallene for hele 2020 var på 17 milliarder.
Medregnet alle kundegrupper har netto fondskjøp passert 105 milliarder kroner, også det nesten dobbelt så mye som i hele fjor.
Nordmenn strømmer til grønne aksjer: – Nesten ubegrenset hva vi kan få inn
– Noe lignende har vi aldri sett. Tegningen i fond er historisk høy, sier seniorrådgiver Christian Henriksen i VFF.
– Det var et markant trendskifte etter sjokket i fjor vår. Da det roet seg og markedene hentet seg inn, skjedde det et skifte. Den trenden har bare vedvart i år, sier han.
Fondsselskapenes inntekter kommer i all hovedsak fra gebyret de tar for forvaltningen.
Med stigende børser og mer fondskjøp øker også forvaltningskapitalen og selskapenes inntekter.
Ifølge Finanstilsynets tall var det 65 forvaltere med konsesjon i det norske markedet ved utgangen av fjoråret. Forvaltningsselskapene økte resultatet før skatt fra 1,9 til 2,2 milliarder kroner i 2020.
Tror 2021 blir enda bedre
I fondsforvalteren Alfred Berg landet resultatet før skatt på 30 millioner kroner i fjor, det høyeste siden 2007.
– Alt i alt er vi svært fornøyd med resultatet i 2020 og ikke minst hvordan det ser ut for 2021, sier Alfred Berg-sjef Helge Arnesen.
– Det blir nok et enda bedre år for oss i 2021. Man skal være forsiktig med å selge skinnet før bjørnen er skutt, men det ser veldig lovende ut. Vi får inkludere gode markeder i aftenbønnen, sier han.
Nordmenn hamstrer aksjer: – Mange har overdreven selvtillit
Etter at fondskunder gjorde uttak da coronauroen herjet som verst i fjor vår har det vært en «forbausende god gjeninnhenting» i markedene», mener Arnesen.
Siden Oslo Børs nådde bunnen har hovedindeksen klatret over 80 prosent til nye rekorder, i likhet med børsene i blant annet USA.
– Det har vært god verdiutvikling både for aksje- og rentefond, samt veldig god tegning, sier Arnesen.
– Ikke lett å se de mørke skyene
Også Kristiansen i Odin sier at markedet kom sterkt tilbake etter at det «smalt» i fjor vår, da coronauroen herjet som verst.
Han trekker frem fondenes verdiøkning og tegningen av fondsandeler som årsaker til veksten i midler under forvaltning, og dermed også Odins inntekter.
– Det er ikke så lett å se de mørke skyene akkurat nå, men det er et marked som har gått og gått. Når det eventuelt kommer en korreksjon i markedet vet ikke vi noe mer om enn noen andre, sier Odin-sjefen.
Tror veksten vil bremse
Kristiansen peker flere årsaker til den kraftige fondsveksten, deriblant at sparepenger på bankkonto har fått enda lavere avkastning etter at rentene er kuttet under pandemien.
– Spareraten har generelt gått opp. Mange har hatt den samme inntekten, men mindre å bruke penger på. Dermed har man økt sparingen.
– Det kan kanskje ligge noe psykologi i det også, knyttet til den usikkerheten som pandemien har brakt med seg, som gjør at folk har vært opptatt av å sikre seg selv økonomisk.
Sparepengene står klare til å slippes løs
Kristiansen tror sparingen vil fortsette også etter pandemien, men ikke øke i like stor grad.
– Vi vil nok ikke oppleve samme vekst fremover. Det vil være naturlig at folk bruker mer penger fremover når ting åpner opp. Det er bra for samfunnet, og er også det som prises inn i aksjemarkedet. Man forventer at dette er forbigående og at folk kommer til å bruke mer penger fremover.