Tror råvareboom gir resultatfest på Oslo Børs

Analytikerne venter dobling av inntjeningen på Oslo Børs i tredje kvartal. – Det er full pott på det meste, sier investeringsdirektør.

TROR PÅ SOLIDE RESULTATER: Paul Harper i DNB Markets.
Publisert: Publisert:

Skyhøye priser på råvarer er godt nytt for flere av de største børsselskapene som i de kommende ukene vil legge frem sin finansielle fasit for tredje kvartal.

Mens gassprisen har steget videre til rekordnivåer i høst, har oljeprisen nådd de høyeste nivåene siden 2018 og aluminiumsprisen har ikke vært høyere siden 2008.

Les på E24+

Odin-forvalter anbefaler tre aksjer i USA

Ifølge aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets peker analytikerprognosene mot en dobling av inntjeningen på Oslo Børs i tredje kvartal mot samme kvartal i fjor.

Også sammenlignet med 2019, året før pandemien, er det ventet kraftig resultatvekst.

Råvarepriser skyter fart

– Økonomien har tatt igjen fallet etter covid, men så har man i tillegg fått en ekstra «boost» fra spesielt råvarer, hvor oppgangen også har vært preget av en skvis i enkelte segmenter, som har smittet over til andre segmenter, sier Harper til E24.

Les også

Gassprisene fortsetter oppover: – Desperat etterspørsel etter norsk gasseksport

– Ofte er råvarer drevet av vekst i økonomien og har gjerne en felles syklus. Nå har vi hatt et ekstremt sterkt år i forhold til BNP-vekst globalt, så det er ikke rart at råvarepriser har vært såpass sterke.

Energiprisene har skutt i været i Europa og Asia i sommer og høst. I neste omgang har det lagt press på blant annet den energiintensive aluminiumsproduksjonen og bidratt til høye priser, ifølge Bloomberg.

– Det har blitt mer ubalanse mellom tilbud og etterspørsel som har gitt en større skvis enn de fleste har vært forberedt på – først og fremst veldig synlig innen gass, men man merker det også innen det meste av råvarer, sier Harper.

– Det har påvirket aluminiumprisen og gjødselprisen også, sier han.

– Blir et usedvanlig sterkt kvartal

Ifølge Harper er Equinor ventet å stå for det største bidraget til inntjeningen på Oslo Børs i kvartalet, mens Hydro og Yara ligger plass nummer tre og fire.

– Hydro får en veldig stor oppgang. Aluminiumsprisen er opp 50 prosent i tredje kvartal fra tredje kvartal i fjor.

– For Yara er gassprisene en kostnad. Der blir det ikke like sterkt år over år, men fortsatt bra vekst. Urea- og gjødselprisen har gått mye opp, men i motsetning til Hydro og Equinor har Yara fått en mye større oppgang i kostnadene i tillegg, sier han.

Les også

Gassprisene faller etter Putin-utspill

Ifølge Harper var oljeprisen i snitt 69 prosent høyere i tredje kvartal enn i samme periode i fjor.

– Det hjelper en god del. For oljeselskapene får man gjerne en større effekt på bunnlinjen fordi kostnadene ikke øker i takt med oljeprisen.

– Spesielt når gassprisene har vært så høye tror jeg man kan anta at dette blir et usedvanlig sterkt kvartal for Equinor.

– Full pott på det meste

– Råvarer er definitivt viktig. Men det andre går greit også. Bank går greit, sjømatsektoren er også i bedring. Det er full pott på det meste, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Les på E24+

5 måter å sikre seg mot inflasjon

Han trekker frem flere faktorer som bidrar den ventede resultatfesten.

– Global økonomi går klart bedre enn ventet. Så betyr det noe med kapasiteten, halvledere og alt annet som det er mangel på.

– Hvis den mangelen hadde vært betydelig skulle det vært krise. Men mangelen er akkurat såpass liten at du får produsert mindre, og det er som å holde bedriftene i ørene. De får ikke produsert så mye de har lyst til. De produserer mindre, og dermed får de høyere marginer.

Næss peker også på inflasjonen, som i en rekke land har steget til det høyeste på mange år.

– Sjokket i noen priser gir bedriftene en mulighet. I en sånn situasjon er det enkelt for aktørene på legge på marginene sine.

Storebrand-forvalter Hans Thrane Nielsen venter «knalltall» fra selskaper som Equinor, Aker BP, Hydro og Elkem.

Han ser også for seg «gode tall» fra banker og forsikringsselskap. Bakgrunnen er «bra utlånsvekst, god makro, relativt lite forsikringsskader og lite eller ingen utlånstap», skriver Nielsen i en e-post.

Publisert: