Budsjettsprekk og kursras for Norske Skogs miljøsatsing: – Uheldig og kjedelig

Aksjekursen til Circa Group raste etter varsel om forsinkelser og budsjettsprekk på 226 millioner kroner. Styrelederen avviser at selskapet må hente mer penger.

Styreleder Lars Sperre i Circa Group. Her avbildet i 2017.
  • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

– Det er uheldig og kjedelig for selskapet å måtte gå ut med slike nyheter. Men det er en del av å drive industriutvikling i dagens marked, sier styreleder Lars Sperre i Circa Group på telefon til E24.

Uttalelsene kommer etter at det australske selskapet Circa Group, som Norske Skog børsnoterte tidligere i år, kom med et varsel til markedet torsdag formiddag.

Circa Group venter at kostnadene på nøkkelprosjektet Resolute i Frankrike vil øke til 50–55 millioner euro, fra tidligere 32 millioner euro.

Det betyr at budsjettet sprekker med 226 millioner kroner, regnet ut fra dagens valutakurs.

Investorene sendte aksjekursen ned etter meldingen. Circa Group endte med en nedgang på 29,75 prosent på Oslo Børs torsdag.

Kursen endte på 10,85 kroner etter torsdagens kursfall. Til sammenligning hentet Circa Group penger til kurs 16,75 kroner før selskapet gikk på børs i mars.

Grafen under viser hvordan aksjekursen til Circa Group har utviklet seg siden børsnoteringen.

Pareto venter ny pengeinnhenting

I tillegg varslet selskapet at prosjektet vil bli utsatt med seks måneder inn i tredje kvartal 2023, blant annet grunnet behovet for å jobbe med fabrikkdesignet for å muliggjøre kostnadsbesparelser.

Pareto Securities skrev i en oppdatering etter dagens melding at investeringskostnadene er høyere enn meglerhuset hadde sett for seg, og det venter at ytterligere kapital vil kunne kreves i løpet av 2022, ifølge TDN.

– Vil dere komme til å måtte hente mer penger i markedet?

– Per i dag er ikke planen for selskapet at det skal hente penger i egenkapitalmarkedet, sier Sperre.

I meldingen torsdag skrev Circa at det er godt finansiert etter emisjonen tidligere i år.

Selskapet hentet i forbindelse med børsnoteringen 500 millioner kroner, som sikret størstedelen av finansieringen til anlegget.

Sperre forteller at det nå jobbes iherdig for å finne måter å redusere prosjektkostnadene på, og ta andre grep på leverandørsiden, for å adressere den kostnadsøkningen som er estimert nå.

– Selskapet skal jobbe med den verktøykassen det har for å dekke finansieringsbehovet det har fremover, sier Sperre som forteller at det blant annet skal jobbes med å finne finansieringsløsninger med de største utstyrsleverandørene til prosjektet i Frankrike.

Les på E24+

Børskommentar: «Derfor går Røkke, Fredriksen og lille Solstad i fornybarallianse»

– Ytterligere usikkerhet

Selskapet skal ifølge Sperre jobbe videre for å sikre ytterligere investeringstilskudd.

Circa fikk i fjor tildelt EU-midler for 125 millioner kroner under forsknings- og utviklingsprogrammet Horizon 2020, til bygging av anlegget.

Pareto skriver i oppdateringen torsdag at «grants og vendor-finansiering» kan være enn løsning, men at de ser risiko for et nytt salg av egenkapital.

«Selskapet målsetter seg fortsatt å beholde inntektsnivåene, marginene og tidslinjen for storskala anleggene som kommer etter Resolute. I det tilfelle vil dette kun ha en mindre påvirkning på vår verdsettelse, men det legger til ytterligere usikkerhet rundt fremtidig capex», skriver Pareto ifølge TDN.

Circa har utviklet og tatt patent på en ny metode for produksjon av miljøvennlige biokjemikalier og løsemidler i kommersiell skala.

Selskapet skal anvende restavfall fra sagbruk, papirfabrikker og sukkerraffinerier i produksjonen.

Circa og gründer Tony Duncans ambisjon er å erstatte giftige og forurensende kjemikalier fra petrokjemisk industri, som møter økende motstand både fra forbrukere og myndigheter i vestlige land.

Les på E24+

– Har historisk levert bedre avkastning enn markedet

Norske Skog-aksjen falt

Anlegget vil ha en produksjonskapasitet på 1.000 tonn, og gir grunnlag for årlige inntekter på rundt 150 millioner kroner. Samtidig er det planer for å utvide kapasiteten til 5.000 tonn de neste årene, som vil øke omsetningspotensialet til over 700 millioner kroner.

Sperre forteller at mye av budsjettsprekken kommer som følge av økt kostnadsestimat fra leverandører som er preget av det som skjer i verden.

– Kostnadene på råvarer har økt, det vil si at det har blitt dyrere å kjøpe inn det som skal til for å bygge fabrikken, som metall og andre materialer, samt at logistikk og generelle byggekostnader også har økt vesentlig.

Norske Skog har vært industriell partner og investor de siste fem årene, og var før børsnoteringen blant flere hjørnesteinsinvestorer som tegnet seg i forbindelse med børsnoteringen.

På toppen av aksjonærlisten til Circa Group er Norske Skog. Sistnevntes aksjekurs falt 4,17 prosent på Oslo Børs torsdag.

Les på E24+

Odin-forvalter anbefaler tre aksjer i USA

Les på E24+

Børskommentar: «Følg med på kostnadsbomber i tredje kvartal»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norske Skog
  2. Circa Group
  3. Pareto Securities

Flere artikler

  1. Markant oppgang på Oslo Børs

  2. Equinor nær historisk topp på knallsterk børs

  3. Jakter milliarder til laks på land: Møter motvind blant norske investorer

  4. Norge låner kvart milliard til laksefabrikk i Kina

  5. Play Magnus nedbemanner – tapene tårner seg opp