Kvartalsrapporter

Nordic Semiconductor fremskynder milliardmål

Inntektene til norske Nordic Semiconductor er mer begrenset av tilbud enn etterspørsel, med et umettelig internasjonalt behov. Allerede i 2023 venter selskapet å nå inntektsmålet på én milliard dollar.

CHIPKRISE: Nordic Semiconductor har vokst kraftig gjennom pandemien, i takt med en umettelig internasjonal etterspørsel etter databrikker.
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Databrikkeselskapet Nordic Semiconductor (NOD) øker inntektene med 24 prosent til 148,5 millioner dollar (1,24 milliarder kroner) i tredje kvartal fra samme tid i fjor, ifølge en melding fra selskapet.

Økende digitalisering og usikkerhet knyttet til pandemien har gitt en chipmangel som nå truer produksjonen av alt fra elbiler til dataspill og hjemmekontorutstyr.

– Idet vi går inn i årets siste kvartal, forventer vi et inntektsnivå som tilsvarer helårsinntekter på rundt 600 millioner dollar. Vi er nå sikre på at vi kan øke dette til én milliard dollar allerede innen 2023, sier konsernsjef Svenn-Tore Larsen.

I 2019 lanserte selskapet en ambisjon om å nå en omsetning på én milliard dollar i løpet av fem år. Ved forrige kvartalspresentasjon meddelte selskapet at det var styrket i troen på å nå dette målet.

Selskapet ventet tidligere inntekter på 130–150 millioner dollar i tredje kvartal, og rundt det samme nivået i årets siste kvartal.

NOD vil justere prisene på sine databrikker i fjerde kvartal for å reflektere øke innkjøpspriser og inflasjon ellers i verdikjeden. Kombinert med indikasjonen på tildeling av wafere, guider selskapet på 150–170 millioner dollar i inntekter i årets siste kvartal.

Driftsresultatet i tredje kvartal endte på 18,9 millioner dollar, ned fra 20,8 millioner dollar i samme kvartal i fjor. Totalt resultat før skatt er nær uendret på 19,5 millioner dollar.

Les på E24+

Ledelsen må levere for å bevare oppdriften for denne rakettaksjen

Chipkrise gir rekordhøy ordrereserve

Selskapet kunne levert enda mer, hadde det ikke vært for at den umettelig etterspørselen etter databrikker har ført til leveringsproblemer fra fabrikkene i Asia, som har gitt en global chipkrise.

NOD-sjefen påpeker at leveringsproblemene ser ut til å vedvare de nærmeste kvartalene, og at det trolig vil påvirke markedet også i hele 2022, fordi det tar tid for fabrikkene å oppskalere produksjonen.

Dette har gitt begrenset inntektsvekst, med tanke på den rekordhøye ordrereserven. Ved utgangen av september er ordrereserven økt til 1,316 millioner dollar, fra forrige rekord på 1,25 milliarder ved utgangen av juni.

– Gitt selskapets ordrereserve, er omsetningsveksten avhengig av tilbud fremfor etterspørsel i denne tidsrammen. Forpliktede waferleveranser sikrer vekstplanen 2022-2023, sier Larsen.

Mulighet for utbytte?

Selskapet har også store ambisjoner om fortsatt inntektsvekst etter 2023. I perioden fra 2023–2026 er målet å doble inntektene.

På lang sikt økes også målet om en EBITDA-margin (brutto driftsfortjeneste) til 25 prosent fra 20 prosent tidligere.

NOD beskriver kontantposisjonen som sterk, og økende de kommende årene. Det vil gjøre det mulig å vurdere utbetalinger til aksjonærene i 2023, skriver selskapet.

På Oslo Børs verdsettes selskapet til drøye 53 milliarder kroner, etter en oppgang på godt over 400 prosent de siste to årene.

Les også

Norske NOD håper på bedring i chipkrisen mot slutten av 2022

Les på E24+

Tek-aksjene som lukter comeback

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Nordic Semiconductor
 3. halvleder
 4. Regnskap og resultater
 5. Digitalisering
 6. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Bratt Nordic Semiconductor-fall: – Noen hadde nok ventet mer ambisiøse vekstmål

 2. Elon Musk om chipkrisen: – Et kortsiktig problem

 3. Nel til himmels på svak børs

 4. Photocure øker inntektene, men preges av coronausikkerhet

 5. Norske Skog øker underskuddet: Energikrisen tynger resultatet