Kvartalsrapporter

Resultatfall for Scatec

Fornybarselskapet Scatec leverte et svakere resultat enn til samme tid i fjor.

LEGGER FREM TALL: Terje Pilskog, administrerende direktør i Scatec.
 • Joakim Blindheim Støre
Publisert:

Scatec legger tirsdag frem resultater for andre kvartal.

Selskapets proporsjonale omsetning kom inn på 1,13 milliarder kroner, opp fra 1,01 milliarder foregående år.

Ebitda falt fra 601 millioner kroner i andre kvartal 2021, til 517 millioner i år.

Det var på forhånd ventet en omsetning på 1.047 millioner kroner og en ebitda på 511 millioner, ifølge Infront-konsensus basert på estimater fra tre analytikere.

– Vi rapporterte solide driftsresultater fra vår diversifiserte portefølje i løpet av andre kvartal og kraftproduksjonen økte med syv prosent sammenlignet med fjoråret, sier Scatec-sjef Terje Pilskog.

Har satt i gang prosjekter

Forrige uke meldte Scatec at selskapet har gått i gang med utbyggingen av tre prosjekter i Sør-Afrika. Prosjektene blir den største investeringen i selskapets historie, med en total investering på 962 millioner dollar.

I tillegg startet selskapet nylig et prosjekt i Brasil, og har sikret avtale med Yara Clean Ammonia til første fase i et prosjekt i Oman. Prosjektene skal bidra til Scatec til å nå målsetningen om 15 gigawatt i bruttokapasitet i 2025.

– Det er positivt at Scatec har satt i gang flere prosjekter. Det bør føre til inntjening fra prosjektutvikling allerede i år, noe de har slitt med de siste par årene, sa Magnus Rasmussen i Kepler Cheuvreux til E24 mandag.

Hittil i år har Scatec-aksjen falt mer enn 30 prosent.

Påvirket av Ukraina-krigen

Scatec utvikler, bygger, eier og drifter solkraftanlegg i store deler av verden. Solkraftutbyggeren har vært en viktig aktør i utviklingen av fornybar energi i Ukraina de siste årene. Konsernet eier og drifter totalt fem solparker sentralt og sør i landet.

Kunden er den ukrainske stat, som har kjøpt kraften på langsiktige kontrakter flere år frem i tid.

I første kvartal ble Scatec hardt rammet av krigen i Ukraina. Selskapet var nødt til å skrive ned verdiene i Ukraina med 770 millioner kroner, samtidig som det satt til side 87 millioner kroner til kreditt-tap.

– Våre resultater i første kvartal var påvirket av Russlands krig i Ukraina, den bredere geopolitiske usikkerheten og sesongmessige forhold i Filippinene, sa Pilskog den gangen.

Revidert betalingsplan

Scatec og PowerChina Guizhou Engineering Co (PowerChina) har blitt enige om en revidert betalingsplan for et byggelån, hvor 40 prosent av lånet betales up front og resterende 60 prosent forlenges 1,5 til 3 år ut i tid.

Det fremgår av selskapets kvartalsrapport.

Scatecs kraftverkselskaper i Ukraina er ikke i overholdelse av flere lånebetingelser i avtalene for non-recourse prosjektgjelden ved kvartalsslutt. Situasjonen er uendret fra første kvartal 2022, da 603 millioner kroner av non-recourse-finansieringen ble omklassifisert fra langsiktig til kortsiktig.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Scatec
 3. Teknologi
 4. Prosjekter

Flere artikler

 1. Scatec-sjefen: – Russerne gjør hærverk og stjeler paneler

 2. Norad gir 85 millioner til Scatecs hydrogenprosjekt i Afrika

 3. Nedgang i resultatet for Kongsberg Automotive

 4. Solid resultatvekst for Bonheur

 5. Betalt innhold

  Analytiker om Scatec: – Har ikke klart å gjøre vekstmålet troverdig