Salmar-sjef Witzøe om kostnadsinflasjon: – Vi må jobbe med det vi kan gjøre noe med

Økte priser på fôr, logistikk og fiskekasser gjør det dyrere å være oppdretter, men Salmar-sjef Gustav Witzøe er optimist. – Vi kommer ofte bedre ut når kostnadene i bransjen stiger.

OFFENSIV: Salmar faller på børs etter skuffende tall, men konsernsjef Gustav Witzøe (t.h.) hyller uansett selskapets «fantastiske kostnadskultur». Her med Akers konsernsjef Øyvind Eriksen (t.v.) og hovedeier Kjell Inge Røkke (midten) under annonseringen av samarbeidet om offshore lakseoppdrett i sommer.
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

– Takk alle sammen, spis mye laks og hold dere friske!

Slik rundet Salmar-sjef Gustav Witzøe av onsdagens digitale kvartalspresentasjon, som ble avholdt ved laksekonsernets flunkende nye slakteri på Senja.

Driftsresultatet på 748 millioner kroner var 18 prosent lavere enn analytikere hadde ventet på forhånd, og aksjen faller over fire prosent på Oslo Børs i tidlig handel.

Særlig oppdrettskostnadene i Midt-Norge og på Island var høyere enn ventet. Under presentasjonen fikk ledelsen spørsmål om hvordan den omfattende prisøkningen på råvarer globalt vil påvirke Salmars kostnader fremover.

– Vi må jobbe med det vi kan gjøre noe med, og akkurat dette er det lite vi kan gjøre noe med. Men jeg kan si at Salmar vanligvis kommer bedre ut når kostnadene i bransjen stiger, for vi har en fantastisk kostnadskultur, og den ønsker vi å forsterke ytterligere fremover, sa Witzøe under presentasjonen.

Les også

Svakere enn ventet fra Lerøy Seafood

– Drar noe med oss videre

– Kostnadsinflasjonen er helt ekstrem, sa finansdirektør Sjur Malm i Salmar-konkurrent Lerøy til TDN Direkt etter å ha lagt frem kvartalstall i forrige uke.

Lakseoppdretternes viktigste kostnadskomponent er fôr, og her har flere innsatsfaktorer økt vesentlig i pris de siste månedene.

I tillegg har høyere oljepriser dratt opp prisen på isopor og dermed gitt dyrere fiskekasser. Også fraktkostnadene er høyere som følge av flaskehalser, spesielt på flyfrakt.

I rapporten trekker Salmar slike faktorer frem som medvirkende til at foredlingsdivisjonen Salg og industri fikk et negativt driftsresultat på 28 millioner i tredje kvartal, ned fra et driftsoverskudd på 156 millioner på samme tid i fjor.

– Både økt emballasjekostnad og høyere fôrpriser vil påvirke marginene våre. Samtidig jobber vi hele tiden med å optimalisere produksjonen og oppnå lavest mulig dødelighet, og dette kan også påvirke sluttresultatet, sa Salmars finansdirektør Trine Sæther Romuld.

I tillegg til den nye fabrikken i Nord-Norge driver Salmar fra før omfattende viderefordeling av laks ved anleggene Innovamar og Vikenco i Midt-Norge.

– Vi drar nok med oss noe av kostnadsøkningen på logistikk og andre innsatsfaktorer inn i fjerde kvartal, supplerte Salg og Industri-sjef Frode Arntsen.

– Skal være spydspissen

Under presentasjonen brukte Witzøe også tid på å snakke om det nye samarbeidet om offshore lakseoppdrett med Aker, gjennom Salmar Aker Ocean.

Opprinnelig var planen å sluttføre transaksjonen i første kvartal av 2022, men mandag denne uken kom nyheten om at partene er i mål allerede.

Dermed har Aker gått inn med den første av totalt tre transjer av en planlagt total på 1,65 milliarder kroner i ny egenkapital.

Les også

Aker og Salmar i partnerskap om lakseoppdrett til havs

– At transaksjonen allerede er gjennomført viser kraften og engasjementet vi legger i denne utviklingen. Salmar Aker Ocean skal være spydspissen for utviklingen innen havbasert oppdrett, der vi samler verdensledende kompetanse på flere områder, sa Witzøe.

Nå ventes det på svar fra myndighetene på lokalitetssøknaden for den planlagte havmerden Smart Fish Farm, og selskapet vil ta en endelig investeringsbeslutning når dette og annet regulatorisk rammeverk er på plass.

Det gigantiske anlegget er ventet å få en prislapp på nærmere 2,3 milliarder kroner.

Les også

Salmar med laksevisjoner til havs for opptil 15 milliarder

I tillegg planlegges det bygging av en ny «semi-offshore» merd av samme type som Ocean Farm, som ble ferdigstilt i 2017 med en prislapp på rundt 800 millioner.

– Her forventer vi en investeringsbeslutning så snart som mulig, sa Witzøe.

Han beskrev det videre som «gledelig» at den nye fiskeri- og havministeren Bjørnar Skjæran (Ap) i går uttalte på en konferanse at det jobbes konkret med «ad hoc»-løsninger for de selskapene som ligger lengst fremme i utviklingen av havbasert oppdrett.

– At det jobbes med høringsforslag for innretting av en ny type oppdrettstillatelse til havs, lover godt, sa Witzøe.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Oppdrettsnæring
 3. Salmar
 4. Gustav Witzøe
 5. Aker
 6. Senja

Flere artikler

 1. Salmar leverte svakere enn ventet - faller på børs

 2. Witzøe puster Fredriksen i nakken etter rekordoppkjøp

 3. Witzøe om NTS-kjøp: – To sterke selskaper blir enda sterkere

 4. – Vi har gitt Yngve en flying start

 5. Salmar vil betale ut over to milliarder i utbytte