Svenske Altor kjøper seg inn i Tibber

Oppkjøpsfondet Altor kjøper en andel i strømselskapet Tibber.

Edgeir Vårdal Aksnes (42) er konsernsjef og grunnlegger av Tibber.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Fondet Altor Fund V kjøper en minoritetsandel i selskapet Tibber fra eksisterende eiere for en ukjent sum.

Det kommer frem i en melding.

Tibber leverer strøm og smarte strømstyringssystemer. Ifølge selskapet selv har det nå over 400.000 husholdningskunder i Norge, Sverige og Tyskland. Det har også planer om å utvide virksomheten i Europa.

– Tibber er et unikt og raskt voksende selskap, sier Herman Korsgaard i Altor ifølge meldingen.

Altor hentet i 2019 inn 2,5 milliarder euro (25,9 milliarder kroner med dagens kurs) til fondet Altor Fund V. Fondet har en investeringshorisont på 15 år, og vil typisk investere i private selskaper med omsetning på mellom 50 millioner og 500 millioner euro.

Les også

Tibber omsatte for to milliarder i første kvartal

Førde-baserte Tibber baserer seg på en forretningsmodell som skiller seg fra tradisjonelle strømselskaper. Selskapet kjøper strømmen digitalt og selger den videre uten fortjeneste, og tjener hovedsakelig penger på en fast månedsavgift.

– Veldig god match

Tibbers gründer og daglige leder Edgeir Vårdal Aksnes er fornøyd med å få Altor på laget.

– De kjøper nå ut en samling tidligfase-investorer. Dette er en naturlig forlengelse av finansieringsrunden vi gjennomførte i første kvartal, sier Aksnes til E24.

– Altor gjør veldig mange gode og interessante ting innen energi, for eksempel energieffektivisering og solceller. Her er det flere ting vi kan gjøre sammen med andre selskaper fremover. Det er en veldig god match mellom Altors og Tibbers syn på hvordan vi løse klima- og energikrisen, sier han.

Mange vekstselskaper har gått på børs de siste årene, men den siste tiden har en del selskaper slitt på børsene og opplevd fallende verdsettelse. Tibber har så langt holdt seg til privat kapital, og avventet en børsnotering.

– Det ligger sannsynligvis litt lenger ned i løypa. Det er jo en aktuell vei for Tibber å gå. Akkurat nå er det ikke riktig timing, men det er sannsynlig at vi ligger der litt frem i tid, sier Aksnes.

Ifølge proff.no sitter Aksnes på rundt 15 prosent av aksjene i Tibber gjennom selskapet Spacetime Ventures AS. Grunnlegger Daniel Lindén sitter på 15 prosent gjennom selskapet Sunhill Capital AB.

Mediekonsernet Schibsted sitter ifølge proff.no på 12 prosent i Tibber, mens venturefondet Eight Roads Ventures eier drøye 9,5 prosent. Blant de øvrige aksjonærene er Balderton Capital og Eviny Ventures, som er en del av kraftselskapet som tidligere het BKK.

Omsatte for nær to mrd.

I mai skrev E24 at Tibber omsatte for 1,93 milliarder kroner i første kvartal, en økning på 307 prosent fra samme periode året før.

– Resultatet i første kvartal var omtrent som ventet. Det ble en knallstart på året, sa Aksnes til E24 i mai.

– Det som driver dette er det store fokuset på den høye strømprisen gjennom vinteren, la han til.

Fortsetter omsetningen på dette nivået, vil selskapet snart ha passert hele fjorårets omsetning, som ble på 2,95 milliarder kroner. I mai ventet Aksnes en omsetning på rundt 7–10 milliarder kroner i 2022.

Aksnes erkjente i mai at han var glad for at selskapet ikke var på børs på det tidspunktet.

Ja, helt soleklart. Og vi er veldig glade for at vi hentet en milliard i første kvartal, sa Aksnes med henvisning til selskapets seneste kapitalhenting.

Les også

Tibber nidoblet inntektene: Serverne knelte etter kundestrøm

Investerer i 85 selskaper

De ulike Altor-fondene har hentet inn 8,3 milliarder euro i kapital siden de ble etablert, og totalt har de investert over fem milliarder euro i 85 selskaper.

Blant disse er Elkems batterigrafitt-selskap Vianode, solkraftselskapet Svea Solar og Nordic Climate Group som driver med klimaanlegg, Carnegie, strikketøyprodusenten Dale of Norway og sportskjeden XXL.

Schibsted er eier i Tibber. E24 er et heleid datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte journalister i E24 eier aksjer i Schibsted gjennom konsernets aksjespareprogram.

Les meldingen fra Altor
Les også

Petter Stordalen selger seg ut av Tibber for 350 millioner kroner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Tibber
 2. Strøm
 3. Strømpriser
 4. Altor

Flere artikler

 1. Tibber omsatte for to milliarder i første kvartal

 2. Betalt innhold

  Solgte én uke for tidlig – gikk glipp av 400.000 kroner

 3. Må balansere investorpress: – Kan ikke fyre på alle sylindre

 4. Thoma Bravo-selskap vil kjøpe Mercell for 3,16 milliarder kroner

 5. Europris kjøper seg inn i Strikkemekka