Børsdagen

Oslo Børs runder av turbulent uke med kraftig oppgang

Børsen satte fart i ukeinnspurten, mens både oljeprisen og internasjonale børser løfter seg.

Verdens børser har svingt betydelig de siste månedene. Denne uken har vært preget av markant nedgang.
 • Anders Nybakken Kvale
 • Infront TDN Direkt
 • Erik Alsberg
 • Ine Brunborg
Publisert:

Saken oppdateres.

Hovedindeksen på Oslo Børs runder av handelen fredag med en oppgang på 2,36 prosent.

Oppgangen kommer i kjølvannet av en rekyl på Asia-børsene i morgentimene, etter en uke med tidvis store børsfall. På Wall Street har utviklingen snudd for de sentraler indeksene, der teknologitunge Nasdaq leder an et markant løft. Også børsene i Europa stiger bredt på ettermiddagen.

Oljeprisen, som ofte beveger flere av de toneangivende selskapene på Børsen, har steget de siste dagene - som forklares med økt geopolitisk spenning knyttet til Ukraina-krigen. I skrivende stund omsettes ett fat med nordsjøolje for 110,62 dollar i spotmarkedet – opp 3,29 prosent siden midnatt.

Bioteknologiselskapet Nordic Nanovector stupte mer enn 18 prosent på børs etter skuffende resultatslipp for første kvartal. Selskapet tapte 100 millioner i første kvartal.

Så langt i år har aksjen falt mer enn 50 prosent.

På den andre siden klatret Rec Silicon-aksjen markant fredag, og ender opp mer enn 10 prosent.

Resultatrush

Før åpning har det kommet en rekke andre resultater fra børsselskapene:

 • Flyselskapet Norwegian tapte 849 millioner kroner på driften i første kvartal, og ser samtidig en økning i billettbestillingene for tiden fremover. Aksjen steg 2,45 prosent.
 • Lakseselskapet Lerøy Seafood nesten dobler driftsresultatet i første kvartal etter rekordhøye laksepriser. Aksjen falt 9,18 prosent.
 • Bildelprodusenten Kongsberg Automotive mer enn halverer driftsresultatet for første kvartal i lys av høye kostnader og globale flaskehalser, men starter samtidig et tilbakekjøp av aksjer. Aksjen hoppet 14,7 prosent.
 • Bioteknologiselskapet Nordic Nanovector fikk et driftsresultat på minus 100 millioner kroner i første kvartal. Aksjen falt 18,58 prosent.

Les om flere resultater og følg børsdagen i Aksjelive.

– Stort finansieringsbehov

På morgenen ble det kjent at plastgjenvinningselskapet Quantafuel tapte over 50 millioner kroner på driften i første kvartal, og samtidig senker produksjonsmålet for Skive-anlegget i Danmark i 2022 til mellom 6.000 og 8.000 tonn.

Analytiker i Arctic Securities, Ivar Ryttervold sier at nedjusteringen var som forventet, men likevel lavere enn hva han ligger inne med.

– Produksjonsguiding justert ned som ventet, men også noe under vårt estimat på 8.750 tonn, sier han.

Ellers var det lite nytt rundt tidslinjen på nye prosjekter, men Ryttervold tror like fullt det fortsatt er nedside på nåværende guiding.

– I tillegg har selskapet et stort finansieringsbehov fremover, er beskjeden fra Ryttervold.

Fra start falt Quantafuel-aksjen rundt 13 prosent, men hentet seg inn til en nedgang på 1,2 prosent ved børsdagens slutt.

Ellers går sjefen for sportsutstyrsselskapet XXL, Pål Wibe, går av 1. september etter uenigheter om prioriteringer og veien videre. XXL-aksjen steg 7,1 prosent.

Les på E24+

Offshoreaksjer topper vinnerliste – skipsmegler venter knallsterk sommer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Flatt på Oslo Børs etter gårsdagens markante fall

 2. Oslo Børs fulgte oljeprisen markant opp

 3. Bred oppgang på Oslo Børs

 4. Kraftig nedgang på Børsen – PGS steg

 5. Markant oppgang da Børsen steg til ny rekord