Oslo Børs om «begrenset» budprosess: – Det er problematisk

Oslo Børs er skeptisk til prosessen som førte til at mange aksjonærer i fjor aksepterte å selge aksjene sine til Euronext. – Problematisk, sier børsdirektøren.

SKEPTISK TIL PROSESS: Børsdirektør Bente Landsnes mener auksjonprosessen som førte til Euronexts bud på Oslo Børs er problematisk. Mange aksjonærer aksepterte Euronexts bud, men nå har Nasdaq kommet med et høyere bud og en alternativ plan for å utvikle Oslo Børs. Her er Landsnes sammen med Nasdaq Nordics direktør Lauri Rosendahl i forrige uke.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Julaften i fjor kom det en melding fra Euronext som overrasket både Oslo Børs og selskapets største aksjonærer.

Den fransk-nederlandske børsaktøren ville kjøpe Oslo Børs for totalt 6,24 milliarder kroner, etter å ha vunnet en auksjon som meglerhuset Carnegie hadde avholdt på vegne av en gruppe aksjonærer på Oslo Børs.

Amerikanske Nasdaq har senere kommet med et konkurrerende bud, men avslo ifølge et tilbudsdokument å delta i auksjonen i høst.

«Nasdaq avslo å delta fordi Nasdaq ville ha blitt uttrykkelig forhindret fra å diskutere et potensielt oppkjøp direkte med selskapet, selskapets styre og dets største aksjonærer, noe Nasdaq så på som grunnleggende for å by på selskapet», skriver Nasdaq.

Børsdirektør Bente Landsnes mener prosessen som førte frem til Euronexts bud ble gjort på en uheldig måte.

– Det er problematisk at de kjørte prosessen på en slik måte at man ikke fikk frem alle interessenter, og nær halvparten av våre aksjonærer skrev under aksepter, kanskje i den tro at det var kjørt en bred og ordentlig prosess, sier Landsnes til E24.

– Det er uheldig, jeg kan ikke si noe annet enn det, sier hun.

I tilbudsdokumentet som ble offentliggjort mandag forteller Nasdaq også en rekke møter med styret i Oslo Børs og de største aksjonærene, DNB og KLP, som førte frem til at Nasdaq i forrige uke kom med sitt bud på Børsen.

Les mer: Euronext vurderer høyere bud: – Endrer ikke vår strategiske anbefaling

– Begrenset prosess

Landsnes karakteriserer det som en «uvanlig» prosess. Etter Euronexts bud satte Oslo Børs selv i gang en prosess for å sjekke om andre aktører kunne være interessert i å by på selskapet. Det bidro til at Nasdaq kom med sitt bud i forrige uke.

– De fleste kjøpere ønsker jo å snakke med styret i selskapet først, og sammen finne et strategisk rasjonale for oppkjøpet, sier Landsnes.

– Alle har vel skjønt i ettertid at dette må ha vært en begrenset prosess. De som skrev under akseptene for Euronexts bud før jul trodde kanskje at det var det eneste alternativet. Når vi da har skjønt etterpå at det trolig var veldig få i den auksjonen, har styret tatt ansvar for å få i gang en bred prosess, og det har resultert i et bud, sier hun.

Les mer: – Vi kjenner jo ikke Euronext veldig godt

Les på E24+

Nasdaq har to håp å klamre seg til i kampen om Oslo Børs

DNB om prosessen: – Uvanlig

DNB er Børsens største eier med 19,82 prosent, gjennom DNB Livforsikring. Banken har bestemt seg for å akseptere Nasdaqs høyere bud, og mener at Børsen har havnet i en spesiell situasjon etter fjorårets prosess.

– Det er en uvanlig måte å gå frem på, at verken de største eierne eller selskapet selv blir informert. Hovedregelen i næringslivet er selvfølgelig en åpen prosess, sier Thomas Midteide, konserndirektør for media og marketing i DNB til E24.

– Hva tenker dere om situasjonen man er havnet i, med konkurrerende bud som har støtte fra hver sin fraksjon av aksjonærene?

– Det er en spesiell situasjon, men dette er konsekvensen av den prosessen som ble startet i fjor. Vi mener at Nasdaq både finansielt og industrielt har det beste budet, sier Midteide.

– Hvordan ser DNB for seg utfallet?

– Det er vanskelig å forutsi det. Vi har forpliktet oss til Nasdaq, men vil ikke spekulere i hvordan dette ender, sier han.

Kan øke budet

Mens fransk-nederlandske Euronext har budt 146 kroner aksjen for Oslo Børs VPS Holding ASA, har amerikanske Nasdaq tilbudt 152 kroner aksjen.

Nasdaqs bud verdsetter Børsen til 6,54 milliarder kroner, drøye 300 millioner kroner mer enn Euronexts bud. Euronext sa mandag at selskapet vurderer å øke sitt bud. Det vil likevel ikke endre anbefalingen fra Oslo Børs om hvem som har den beste planen for det norske kapitalmarkedet.

Les også

Nasdaq kaster seg inn i kampen om Oslo Børs: – Vi har full støtte fra de viktige strategiske eierne

– Hvis det kommer et høyere bud fra Euronext vil styret måtte se på det og gi en anbefaling om det rent finansielle, men vi kommer ikke til å endre vår strategiske anbefaling. Vi mener at Nasdaq er den beste kandidaten til å utvikle det norske kapitalmarkedet, sier Landsnes.

Konserndirektør Kommunikasjon og Marked, Thomas Midteide.

Foto: Mariam Butt NTB scanpix

Vil ikke kommentere

Minst 28 eiere i Oslo Børs har bundet seg til å selge til Euronext. Blant disse er Arendals Fossekompani, som eier 4,64 prosent av aksjene i Oslo Børs.

– Jeg har ikke noen kommentarer, sier konsernsjef Jarle Roth i Arendals Fossekompani til E24.

Landkreditt, som har akseptert Euronexts bud på selskapets 275.000 aksjer i Oslo Børs, sa i forrige uke til E24 at det var litt overraskende at det plutselig kom et høyere bud fra Nasdaq, etter at auksjonen som meglerhuset Carnegie holdt i fjor.

– Det er litt overraskende i lys av de signalene som ble gitt forut for vår budaksept til Euronext, der vi stilte spørsmål om alle relevante mulige tilbydere var invitert, og fikk til svar at det var de, sa Landkreditts investeringsdirektør Sigurd Klev.

Les også

Nasdaq Nordic-sjef: – Vil ha en veldig bra fremtid sammen

– Spesiell situasjon

Ifølge tilbudsdokumentet som Nasdaq offentliggjorde mandag, har eierne av 35,2 prosent av aksjene akseptert Nasdaqs bud. Til sammenligning har 45,5 prosent sagt ja til budet fra Euronext, som i tillegg sitter på 5,1 prosent av aksjene på børsen.

Blant de 35,2 prosentene som sier ja til Nasdaq er DNB Livsforsikring ASA, Kommunal Landspensjonkasse, Must Invest AS, Sparebanken Vest, MP Pensjon, SpareBank1 Gruppen, Eika Gruppen og konsernsjef Bente A. Landsnes i Oslo Børs VPS, ifølge Nasdaq.

Nå skal Nasdaq og Euronext godkjennes som eiere av Finanstilsynet og Finansdepartementet, en prosess som kan ta opptil fire måneder. Det kan være uheldig, mener børsdirektøren.

– For selskaper som driver finansiell infrastruktur vil jeg si det er uheldig hvis man havner i en periode med uavklart eierskap, sier Landsnes.

Les også

Oslo Børs-aksjonær om Nasdaq-frieri: – Overraskende

– Vi går inn i en myndighetsbehandling som kanskje tar fire måneder. Det er klart det er en spesiell situasjon, det er ikke vanlig verken i Europa eller globalt at man har uønskede oppkjøp av finansiell infrastruktur, legger hun til.

Venter på myndighetene

Nå setter børsdirektøren sin lit til at myndighetene finner ut hvordan man skal sikre at Oslo Børs og kapitalmarkedet i Norge utvikles på best mulig måte.

– Jeg tror det er viktig for myndighetene å få en langsiktig og avklart eierstruktur som tar hensyn til at den finansielle infrastrukturen skal videreutvikles, sier hun.

– Da handler det ikke bare om egnethet, men også om en fornuftig eiersammensetning for å sikre en langsiktig og god strategisk utvikling av det norske kapitalmarkedet, legger hun til.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Euronext vurderer høyere bud: – Endrer ikke vår strategiske anbefaling

  2. Slår tilbake mot Børsen: – Vår auksjon er det minst problematiske

  3. – Vi kjenner jo ikke Euronext veldig godt

  4. Annonsørinnhold

  5. Børsen holder på Nasdaq-anbefaling: – Det står vi på

  6. Investor hevder Børsens styre forsøker å blokkere Euronext-budet