Fondsforvalter vil vurdere Norwegian-investering: – Må ha solid egenkapital

Når Norwegian henter inn tre milliarder friske kroner og varsler lavere vekst kan det være aktuelt for fondsforvalteren Alfred Berg å kjøpe aksjer.

EMISJON: Norwegian skal hente inn tre milliarder kroner for å styrke egenkapitalen.

Foto: Kyrre Lien AFP
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Norwegian varsler tirsdag at flyselskapet skal hente inn tre milliarder kroner for å styrke egenkapitalen.

Den hadde ved utgangen av 2018 krympet til 1,7 milliarder kroner, ifølge selskapet, og var dermed rett over minimumskravet på halvannen milliard.

Største eier Bjørn Kjos og styreleder Bjørn Kise stiller opp med garantier for til sammen 343 millioner kroner i emisjonen, men inn kommer også John Fredriksen.

I en gruppe med Danske Bank og DNB vil Fredriksen-selskapet Sterna Finance garantere for resten av emisjonen, altså en sikkerhet for at selskapet får inn alle pengene det trenger.

Utenfor dagens aksjonærmasse er det også andre som vil vurdere å kjøpe aksjer i flyselskapet.

– Ja, vi kommer absolutt til å vurdere det. Men det er litt tidlig å konkludere. I utgangspunktet er Norwegian et interessant selskap, men det har vært for lite egenkapital, sier porteføljeforvalter Leif Eriksrød i fondsforvalteren Alfred Berg til E24.

På Oslo Børs falt Norwegian-aksjen på det meste 30 prosent etter emisjonsnyheten tirsdag, men henter seg deretter inn og er ned 12 prosent klokken 12.30.

Les også: (+) Hvem blir arvingen etter Bjørn Kjos?

– Har et sterkt merke

Den voldsomme veksten har kostet for Norwegian, og lite egenkapital har vært en av utfordringene, har analytikere påpekt.

Les også

Sissener om Fredriksens grep i Norwegian: – Et morsomt trekk

Også våren 2018 måtte selskapet hente inn penger for å unngå at egenkapitalen ble for lav. I sine lånevilkår har selskapet et krav om 1,5 milliarder kroner i egenkapital.

I forbindelse med emisjonen nå opplyser Norwegian at egenkapitalen ved utgangen av 2018 var på 1,7 milliarder. Med tre friske milliarder vil selskapet skaffe seg et finansielt pusterom til dette kravet.

Norwegian lover samtidig at veksten skal ned og lønnsomheten opp.

– De har kommunisert at de skal ta ned vekstambisjonen. Utfordringen har vært at man har gapt over mer enn man har klart å tygge. Vi må se hvordan forventninger til veksten i forhold til kapitaliseringen blir, sier Eriksrød.

Les også

Norwegian skal selge unna fly

– Det er et sterkt merke de har. At det er liv laga for flyselskapet er jeg overbevist om. Så er det mer at kapitaliseringen er riktig i forhold til virksomheten, sier han.

– Må ha solid egenkapital

Blant rekken av grep som tas er blant annet salg av fly, den mulige etableringen av et nytt eierselskap for deler av flyparken, samt utsettelse av flyleveranser, et kostnadsprogram på to milliarder kroner og optimalisering av basestruktur og ruteprogram, ifølge selskapet.

– Det er i alle fall i riktig retning. Så er det ikke så lett å si om det er nok eller ikke, fordi det er store tall i flybransjen – bommer du litt på drivstoffsikring, får litt lavere belegg enn du trodde, så blir det fort store summer, sier fondsforvalteren.

– Det er nettopp derfor man må ha en veldig solid balanse. Man kan ikke operere med minimalt med egenkapital. Man må ha solid egenkapital, sier han.

Les også

Norwegian henter tre milliarder i en emisjon

Les også

– Fredriksen-systemet er fantastisk bra å ha med som garantist

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian
  2. Oslo Børs
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Interessant investering når de gjør disse grepene

  2. Aksjefall på 32 prosent på en uke

  3. Norwegian henter tre milliarder i en emisjon

  4. Annonsørinnhold

  5. Kjos og Kises eierandel faller etter Norwegian-emisjonen

  6. Bratt formuesfall for Kjos og Kise