Disney fullfører Fox-oppkjøp

Disney overtar onsdag formelt Rupert Murdochs 21st Century Fox etter en historisk avtale verdt 71 milliarder dollar. Oppkjøpet kan forandre underholdningsindustrien i USA.

Foto: Mark Ralston AFP
  • NTB
Publisert: Publisert:

Dermed havner seerfavoritter som «Cinderella», «The Simpsons», «Star Wars» og «Spiderman» i samme Disney-univers. Fra før av kan Disney-sjef Bob Iger vise til en portefølje som inkluderer Marvel Studios, Lucasfilm og Pixar, i tillegg til alt av innholdet i 20th Century Fox.

Med den voksende innholdsbredden, baner Disney vei for sin nye strømmetjeneste Disney Plus. Selskapet vil konkurrere med Amazon og Netflix om titterne, og de har allerede avsluttet en strømmeavtale med Netflix, noe som gjør premiereklare «Captain Marvel» til den første nye Disney-filmen som ikke tilbys på Netflix.

Med Fox-oppkjøpet har Disney også sikret seg eierandeler i den amerikanske strømmetjenesten Hulu.

Les også

Disney kjøper seg opp i Kahoot

I 2017 påbegynte Disney og Comcast en budkrig om Fox' underholdningsvirksomheter, men Comcast falt av i fjor. Disney-overtagelsen kan få store følger for mange av Fox' ansatte, og så mange som 5.000 kan bli oppsagt, ifølge analytikere, skriver CNN.

Rupert Murdochs sønn, Lachlan, er ventet å ta over en nedslanket versjon av Fox, som skal inkludere konservative Fox News, Fox Sports og Fox' kringkastingsnettverk.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Disney

Flere artikler

  1. Eier langt mer enn «Game of Thrones»: Her er Oljefondets film- og TV-aksjer

  2. Strømmekampen tilspisser seg: Disney forbyr Netflix-annonser

  3. Disney med full kontroll over Hulu

  4. Annonsørinnhold

  5. Marvel-filmene har spilt inn 18 milliarder dollar

  6. Budkamp om South Park-rettigheter: Venter avtale verdt 500 mill. dollar