Lehmans 50 best betalte: Ga seg selv 4 milliarder i bonus

Ett år før banken kollapset og utløste en global finanskrise.

Ansatte i Lehman Brothers driver opprydding dagen etter at konkursen er et faktum.
Publisert:
15. september strenet ansatte i Lehmans kontor i London ut av kontorene med grå pappesker under armen.
På denne dagen kastet Lehman Brothers inn håndkleet.
Auksjonsfirmaet Christies solgte enkelte Lehman-effekter i etterkant av konkursen.
Det var til tider fullstendig kaos utenfor det konkursrammede finanshuset Lehman Brothers hovedkvarter like ved Times Square i New York 15. september 2008.
&. oktober 2008 var Lehmans tidligere toppsjef, Richard Fuld, vitne i en høring i Washington. Wall Street-toppen, som ga bankenes grådighet et ansikt utad, var ingen populær skikkelse på «Main Street».

Husker du det amerikanske finanskonsernet Lehman Brothers?

Høsten 2008 utløste konkursen i Lehman - en av USAs største investeringsbanker - en nedsmelting av verdens finansmarkeder.

Nå viser dokumenter at Lehman Brothers - som har blitt stående igjen som symbolet på den verste finanskrisen siden Den store depresjonen på 1930-tallet - bare ett år før kollapsen og USAs største konkurs - ga sine 50 best betalte medarbeidere bonuser i form av kontanter og aksjer til en verdi av 700 millioner dollar, eller drøyt 4 milliarder kroner.

Dokumentene dukket opp i forbindelse med konkursbehandlingen av konsernet, ifølge Los Angeles Times.

Hvor mye - om noe – av disse aksjene som ble cashet inn før konkursen var et faktum er imidlertid ikke kommet frem.

Vekker oppsikt
Men honorarene til så mange ansatte i Lehman vekker oppsikt, og gir også et innblikk i den pengemotiverte Wall Street-kulturen som beskyldes for å ha trigget finanskrisen.

Dokumentene viser også at – dagens kontroversielle lederlønninger i store globale finanskonsern - som Barclays og Citigroup - blir for peanøtter å regne når man ser på hva Lehman belønnet sine toppansatte med.

- Mange vil bli lamslått av hvor høyt enkelte ble belønnet. Og dette var ikke snakk om fem-seks personer, men en hel bøling, sier Brian Foley, en ekspert på lederkompensasjon, til LA Times.

Veteran tjente 300 mill.

Robert Millard, med over 30 års fartstid i konsernet, ledet divisjonen «Global trading strategies».

Han lå an til 51,3 millioner dollar, eller om lag 300 millioner kroner etter rekordåret 2007. Dermed toppet han Lehmans topp 50-liste.

Millard, som i dag driver et hedgefund i New York, sier til avisen at han aldri fikk full betaling for 2006 og 2007.

- Mer enn halvparten av kompensasjonen var i aksjer, og det ble verdiløst da konkursen var et faktum, sier han nå.

Millard satte også toppsjefens bonus i skyggen: Richard Fuld raket inn 40 millioner dollar, eller 240 millioner dollar i 2007.

Til sammenligning mottok alle de 50 best betalte i Lehman mer enn dagens konsernsjef i Bank of America, Bruce Moynihan.

Den dårligst betalte av de 50 i Lehman mottok 8,2 millioner dollar, eller nærmere 50 millioner kroner, mens Moynihans årslønn i dag er på 8,1 millioner dollar.

I 2011 tjente Citigroups toppsjef 15 millioner dollar, mens Barclays-sjef Bob Diamond raket inn 25 millioner pund for fjoråret. Ikke akkurat småpenger det heller, og begge de to sistnevntes bonushonorarer utløste aksjonæropprør tidligere denne måneden.

Analytikere fikk 24 mill. i snitt
Gjennomgangen av Lehman-dokumenter viser også at bankkonsernets aksjeanalytikere – som tradisjonelt var dårligere betalt enn tradere eller ansatte i investeringsbank-divisjonen - i snitt tjente 4 millioner dollar, eller om lag 24 millioner kroner i året i Lehman Brothers.

Ft.com skriver at mens topplederlønninger kommer frem i obligatoriske registreringsdokumenter, er Lehman-dokumentene en påminnelse om at enkelte ansatte under senior-ledelsen kan overgå sine sjefer i honorarer, og samtidig unngå at dette blir kjent.

Ideen om å publisere lønnen – men ikke navnene – til de best betalte ansatte, ble midlertidig vedtatt av det amerikanske finansdepartementet for selskapene som mottok statlig nødhjelp under finanskrisen.

Både Citigroup og AIG mottok milliarder av skattekroner for å unngå konkurs, og nå har de fleste av disse selskapene betalt tilbake nødhjelpen. Dermed slipper de unna den slags lønnspublisitet.
Motsyklisk vekststrategi

Dokumentene gir også et annet interessant innblikk i stemningen i ledelsen før det gikk overende.

For, selv om inntektene i Lehman falt 2007, gikk ledelsen med full fart framover mot katastrofen.

De mente at turbulensen i markedet gjorde det nødvendig å investere ekstra for å lokke de dyktigste bankfolkene fra konkurrenter.

Så sent som 23. januar 2008, mindre enn ni måneder før Lehman var historie, ba ledelsen bankens kompensasjonskomité om å frigjøre mer penger - for å beholde bankfolk og ansette nye.

En presentasjon viser at det anbefales en «motsyklisk vekststrategi som over tid vil gi en overlegen avkastning til aksjonærene».

Råtne lån utløste krisen
Det gikk ikke akkurat slik.

Lehman Brothers hadde kjøpt opp en mengde såkalte råtne lån fra boliglånsinstitusjonene Freddie Mac og Fannie Mae.

Da de to sistnevnte gikk over ende i 2008, begynte krisen for Lehman Brothers.Banken ba om konkursbeskyttelse, men fikk avslag, og gikk konkurs 15. september samme år.

Lehman-kollapsen var det som satte fart i den globale finanskrisen. Banker, som tidligere hadde vært ansett som sikre, måtte betale skyhøyt for å låne penger, ingen hadde tillit til hverandre, og verdensøkonomien ble sendt ut i fritt fall.

LES OGSÅ:

Publisert: