Hydro: – Stadig flere produsenter taper penger

Igjen opplever Norsk Hydro utfordrende markedsforhold. Men selskapet ser seg nå godt rustet til å møte strømmen av aluminium fra Kina.

KLAR FOR KAMP: Norsk Hydros andre kvartal ble blant annet preget av utviklingen i Kina. Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg mener selskapet uansett er godt rustet.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Vi er jo bekymret for utviklingen i Kina, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro til E24.

Han har nettopp lagt frem resultater for årets andre kvartal – en periode der selskapet leverte solid årsvekst og slo forventningene, til tross for ubalanse i markedet for aluminium.

Ubalansen har medført lavere børspriser og lavere premier på Hydros metall, og Kinas rolle illustreres i Hydros forventninger til utviklingen i 2015:

Selskapet ser et globalt overskudd på tilbudssiden på mellom 0,5 og 1,0 millioner tonn inkludert Kina, mens de samtidig venter et underskudd på rundt 1,0 millioner tonn i verden utenom Kina.

En reduksjon i det norske selskapets underliggende driftsresultat (ebit) fra første til andre kvartal, skyldes i hovedsak fallende børspriser på aluminium og alumina, samt fallende produktpremier – totalt 1,2 milliarder i kroner.

– Eksporten av aluminium fra Kina har preget situasjonen og gått hardt utover premiene, som sammen med fallende børspriser har vært den største effekten i kvartalet, slår Brandtzæg fast.

– Et tankekors

Ifølge Hydro er imidlertid konkurransefordelen til de kinesiske produsentene nå utradert.

– Stadig flere kinesiske produsenter går med underskudd. Mange av dem ligger veldig høyt på kostnadskurven, og det blir spennende å se hva som skjer videre med finansieringen av disse selskapene, sier Brandtzæg.

Den såkalte kostnadskurven viser den relative konkurransekraften blant aktørene i markedet basert på – nettopp – deres kostnader.

Jo lavere selskapet er på kurven, jo lavere priser trenger det for å oppnå lønnsomhet.

– Det er et tankekors at man ser ekspansjon av volumer og kapasitet i landet, samtidig som stadig flere kinesiske produsenter taper penger, sier Brandtzæg.

Han mener at Hydro er betydelig sterkere rustet enn for fem år siden etter at selskapet har lagt bak seg flere år med omfattende effektivisering.

Positivt i USA

Mer heldig for Hydro er utviklingen innen nedstrømvirksomheten, og spesielt USA utmerker seg. Her fører økt etterspørsel etter aluminiumprodukter fra transportindustrien og byggsektoren til forventninger om solid vekst.

– USA er et lyspunkt. Aluminium spiser seg inn i bilmarkedet – selv om det ikke ble produsert så dramatisk mange flere nye biler, er det mer aluminium i hver bil. Så ser vi også at det er god aktivitet i byggemarkedet. Dette er veldig positivt, sier Brandtzæg.

Den solide utviklingen i Nord-Amerika kommer ikke minst Sapa til gode. Det felleseide selskapet med Orkla har levert bedring i den underliggende virksomheten i andre kvartal, og de gode markedsforholdene er med på å synliggjøre verdiene som ligger i selskapet.

I den opprinnelige avtalen ved opprettelsen av Sapa fremgår det at selskapet kan tas på børs etter tre år, og dette tidspunktet nærmer seg nå med stormskritt.

Ikke overraskende er ikke Brandtzæg veldig pratsom om dette.

– Vi avventer dette til et senere tidspunkt, og gir melding om det når det blir klart, smiler han på spørsmål om hva de tenker om børsnotering.

– Det viktige nå er at vi utnytter fordelene fra veksten i markedet. Vi ser at Europa beveger seg i positiv retning, selv om det fortsatt er utfordrende, og vi har en sterk posisjon i USA, Asia og Sør-Amerika. Sapa har gode utviklingsmuligheter fremover.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Hydro-sjefen: – Vi har medvind

  2. Norsk Hydro overrasker tross Kina-brems

  3. Prisfall ga svakere kvartal for Hydro

  4. Ser økt risiko for at Kina igjen trykker på gassen

  5. Svakere fra Hydro