Marine Harvest tror oppdrettsnæringen forblir i fjordene

For å takle de stadige luseproblemene i fjordene har mange oppdrettsselskaper sett på muligheten for drift til havs, men Marine Harvest tror næringen i stor grad forblir i fjordene.

FJORDEN ER BEST: – Med den veksten som kommer innenfor lakseoppdrett i fremtiden, er det ikke realistisk at hovedtyngden av oppdrettet skal skje ute i åpent hav, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Norges største oppdrettsselskap til VG.

Foto: Frode Hansen VG
 • NTB
 • Jan Lilleby
Publisert:

– Med den veksten som kommer innenfor lakseoppdrett i fremtiden, er det ikke realistisk at hovedtyngden av oppdrettet skal skje ute i åpent hav, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Norges største oppdrettsselskap til VG.

Næringen bruker fem milliarder kroner årlig på bekjempelse av lus. Det hemmer videre vekst. Marine Harvest har søkt om konsesjoner for flere store prosjekter som skal kunne drives i fjorden uten problemer med lus.

Blant nyvinningene som kan spare Marine Harvest for lakselus-hodepinen er det såkalte Egget.

– Der vil ikke lusen komme til, det vil hindre rømning og vi tar kontroll på avføringen. Det betyr at vi i fremtiden vil fjerne de viktigste problemene som er knyttet til dagens merder i fjordene, uttaler Aarskog til VG.

(Saken fortsetter under bildet.)

MULIG FREMTID: Slik vil kanskje fremtidens lakseoppdrett se ut.

Foto: Hauge Aqua/kreativside

Vann fra dypet av fjorden pumpes opp i Egget, slik at man fortsatt kan reklamere med at laksen har vokst opp i de norske fjordene. Vann fra dypet har ikke lus, fordi lusa bare er i de øvre vannlag.

– Målet vårt er å produsere sunn og smakfull laks på en enda mer bærekraftig og kostnadseffektiv måte, sa Aarskog da Egget ble lansert i februar tidligere i år.

For selskapet er noe av det viktigste at avstanden fra produksjon til marked er så kort som mulig, og da er det fordelaktig å holde seg i fjordene, skriver VG.

Les også

– «Brexit» er 90 prosent positivt

Les også

Fra offshore til oppdrett: – Får et ben til å stå på

Les også

– Den chilenske katastrofen tørker opp markedet

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Marine Harvest tror oppdrettsnæringen forblir i fjordene

 2. Marine Harvest-sjefen advarer mot økte skattekostnader

 3. Betalt innhold

  Marine Harvest søker ikke om laksevekst

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Marine Harvest vil trappe opp i Skottland

 6. Betalt innhold

  Marine Harvest vil produsere laks i lasteskip