Marine Harvest varsler mindre laks - analytiker spår lakseprisfest

Oppdrettsbransjens sykdomsproblemer struper veksten, men kan i neste runde sende prisene til himmels.

NEDJUSTERT: Laksekjempen Marine Harvest varsler at produksjonen vil bli lavere enn tidligere antatt.
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Marine Harvest straffes på børs etter at laksekjempen varsler lavere produksjon i fjerde kvartal og 2016 enn ventet, som følge av «biologiske utfordringer».

Analytiker Tore Tønseth i SpareBank 1 Markets viser at nedgangen i volum isolert sett er negativt for selskapet, og forteller at estimatet for 2017 var omtrent fem prosent lavere enn det markedet hadde sett for seg. Dette vil slå negativt ut på selskapets inntjening.

Tønseth mener imidlertid at det er andre effekter som er av vel så stor betydning.

– Det vi synes er viktig, og som vi tror at markedet vil ta innover seg etter hvert, er hva som blir konsekvensene av lavere volum, sier han til E24.

– Priser på «all-time high»

Lavere volumer har hatt en effekt på prisene. Biologiske problemer som lakselus har bidratt til negativ tilbudssidevekst i oppdrettsnæringen, som igjen har vært en viktig faktor bak skyhøye priser for oppdretterne.

Sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea viser til at kontraktsprisene på laks frem i tid er på rekordnivåer.

– Prisene i forwardmarkedet er på «all-time high» på mellom 7 og 7,5 euro per kilo. Det at selskapene begynner å guide ned på volum er et uttrykk for at det markedet har forventet prismessig begynner å vises i de faktiske regnskapene.

Analytiker Bruce Diesen i Fearnleys peker på at nedjustert produksjonsvolum kan slå ut i markedet.

– Legger man inn de nye volumestimatene inn er det nok til at det slår litt ut på verdensbalansen, sier han.

Etter en negativ start henter flere av lakseaksjene på børsen seg inn igjen. Marine Harvest er fortsatt ned nær fire prosent.

Les også

Frykter ny tapsbølge i kriserammet offshorenæring

Tror lakseprisen vil overraske

Tønseth opplyser at konsensus ligger inne med en snittprisforventning for neste år på 57 kroner, og at enkelte analytikere ligger godt nede på 50-tallet. Dette mener han nå er fem til ti kroner for lavt.

– Vi står overfor en situasjon der det i praksis ikke blir vekst i Norge, og effekten av dette er mye større enn den negative effekten av de reduserte volumene i seg selv, sier Tønseth.

Det ovennevnte vil gi utslag for hele den norske oppdrettssektoren.

– I SalMar og Lerøy vil man nok også se volumnedgang, men dette er igjen positivt for prisdannelsen. Grieg og NRS blir nok påvirket i mindre grad – de har mye spotpriseksponering og kan dra fordel av den sterke pressituasjonen, sier analytikeren.

Les også

Oppdrettskjempe sender Børsen rett ned

Prisene snur opp

I markedet har lakseprisene snudd opp de siste ukene. Ifølge markedsplassen Fishpools referanseindeks «Fish Pool Index» har den gjennomsnittlige ukentlige spotprisen på fersk laks steget fra 52,62 kroner kiloen til 60,98 kroner i perioden fra uke 37 til uke 40.

Det har skjedd etter at spotprisen falt fra nesten 79 kroner på det høyeste i sommer.

– Prisene har allerede løftet seg fra den sesongmessige svake perioden når mange kunder i for eksempel Frankrike og Tyskland er på sommerferie. Man er i en mellomsesong, fra den svake ferieperioden til den sterke perioden mot jul, sier Diesen.

Nedjusterer aksjen

Når det kommer til Marine Harvest, anbefaler Tønseth fortsatt kjøp av aksjen. Kursmålet vil bli justert.

Blant andre meglerhus har DNB Markets tatt ut aksjen fra sin portefølje med anbefalte aksjer. Pareto Securities opplyser at deres anbefaling kuttes til «hold» fra «kjøp», mens kursmålet tas ned til 149 fra 157 kroner per aksje.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Mowi (tidl. Marine Harvest)
  2. Laks

Flere artikler

  1. Kraftig rykk i lakseprisen – høyeste siden mai i fjor

  2. Sjømatindeksen til himmels: Spent på neste års volumer

  3. – Tror vi får et fantastisk 2017

  4. Utbyttedryss etter rekordresultat i Marine Harvest

  5. Lakseprisen knekker under sin egen tyngde – ned 25 prosent fra toppen