Yara-tallene skuffer

Yara leverer et dårligere resultat enn forventet for fjerde kvartal, på grunn av lavere priser som mer enn oppveier økte salgsvolum.

FERSKE TALL: Yara legger frem resultat for fjerde kvartal torsdag. Dette er konsernsjef Svein Tore Holsether (t.h) og finansdirektør Torgeir Kvidal.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Gjødselprodusenten leverer et resultat etter skatt for fjerde kvartal på minus 336 millioner kroner.

I samme kvartal ett år tidligere var resultatet etter skatt på 480 millioner kroner.

Analytikerne hadde ventet et resultat etter skatt på 358 millioner kroner og omsetning på 21,83 milliarder kroner i kvartalet, ifølge estimater fra SME Direkt/TDN.

– Yara rapporterer et svakere resultat enn for ett år siden, noe som gjenspeiler lavere gjødselpriser da globale nitrogenpriser har testet prisgulvet i løpet av kvartalet, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara i en børsmelding.

Fasiten viser at inntektene ble litt høyere enn ventet på 22,3 milliarder kroner, ned fra 25,7 milliarder på samme tid året før.

I samme periode falt driftsresultatet til 521 fra 685 millioner kroner, noe som er under forventningene på 919 millioner kroner.

Les også

Norsk Hydro løfter resultatet

Høyere volum, men lavere priser

For brutto driftsresultat (EBITDA) var nedgangene på 29 prosent, noe Yara forklarer med at høyere leveranser og lavere energikostnader ble mer enn oppveid av lavere gjødselpriser.

Holsether sier salget og produksjonen av gjødsel var opp med henholdsvis 15 og 11 prosent.

Men prisene falt sammenlignet med perioden for ett år siden. De gjennomsnittlige realiserte urea- og nitratpriser falt med henholdsvis 25 og 28 prosent, mens NPK-prisene falt med omtrent 10 prosent.

Samtidig var gasskostnadene ned 17 prosent.

Skal bedre driften

Yara har satt i gang et program som skal føre til en årlig forbedring på minst 500 millioner dollar i EBITDA innen 2020. Av dette skal rundt 150 millioner dollar oppnås i 2017.

Les også

Solid resultatvekst for Orkla

– Hele Yaras organisasjon jobber hardt for ytterligere å forbedre driften, og for å levere på Yaras forbedringsprogram som vi har annonsert tidligere, sier Holsether.

Han sier den oppnådde forbedringen i programmet ble på rundt 25 millioner dollar i 2016.

Samtidig har selskapet investeringsplaner. De planlagte ekspansjonsaktivitetene er ventet å gi rundt seks kroner per aksje i økt inntjening innen 2020.

For hele året endte nettoresultatet på 6,3 milliarder kroner og Yara foreslår et utbytte å 10 kroner per aksje.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Yara
  2. Landbruk

Flere artikler

  1. Høyere kostnader og svakere dollar senker Yaras resultat

  2. Yaras resultat ned 40 prosent

  3. Svakere enn ventet fra Yara

  4. Annonsørinnhold

  5. Slik er Yaras milliardplan

  6. Resultathopp for Yara – tjener mer enn ventet