Har startet Norges første fondshotell: Vil la småsparere være med på oppkjøpsfesten

Med sitt nyoppstartede fondshotell håper Permian-sjef Ben Guren å åpne dører for småsparere og private investorer som vil investere i selskaper utenfor børs. Men initiativet møter skepsis fra NHH-forsker.

EN GAMECHANGER: Ben Guren og Permian mener småsparerne bør kreve tilgang til private equity-fond for å komme seg inn i ikke-børsnoterte selskaper.

Foto: Steinar Rostad Breivik E24
 • Caroline Grundekjøn
Publisert:

– Vi tror dette er en gamechanger. Snøballen har begynt å rulle. Dette er delingsøkonomien for finansnæringen, sier Permian-sjef Ben Guren til E24.

Selskapet opprettet nylig et fondshotell – det første i Norge. Her kan forvaltningsmiljøer «sjekke inn» og ved bistand fra Permian sette opp såkalt alternative investeringsfond på kort tid, uten å måtte gjennom en langtekkelig prosess med å søke konsesjon hos Finanstilsynet.

Det skal senke kostnadene for forvalterne, kostnader som investorene til syvende og sist må betale i forvaltningsgebyrer.

Men det kan også åpne dører som tidligere har vært lukket for vanlige, opplyste småsparere, mener Guren.

Han viser særlig til private equity-fondene (PE), fond som investerer i bedrifter eller fast eiendom, skip eller borerigger, som ikke er notert på børs. Minstebeløpet for å tegne seg til disse fondene har tradisjonelt vært svært høyt, gjerne mellom 10 og 100 millioner kroner.

– Det betyr at de vi leser om i mediene, de formuende, får være med på denne reisen og ta del i den fantastiske avkastningen som disse fondene gir. Men vi som er vanlige, opplyste sparere, får ikke vært med på det. Det er dyrt å være «fattig», som det heter, sier Guren.

Les også

Norske eierfond investerte 13,2 mrd. i fjor – bare 0,1 prosent gikk til Nord-Norge

Han mener tiden er inne for at aktive forvaltere nå må tilrettelegge slik at de kan tilby sine investorer alternative aktivaklasser gjennom denne typen fond.

– Nå må de se sin besøkelsestid, flere forvaltermiljøer er i gang og setter opp tilbringerfond eller fondsløsninger som i sum investorene kan gå inn i, med lavere inngangsbillett, sier han.

Passer best til buyout

Private equity-fond, også kalt aktive eierfond, er en samlebetegnelse på fond som investerer i selskaper utenfor børs.

Innenfor denne gruppen finnes det fond som investerer i selskaper på ulike stadier. De såkalte venture-fondene går inn i bedrifter som er i oppstartsfasen, mens oppkjøpsfondene (buyout) gjerne investerer i mer etablerte selskaper.

Ifølge Guren er det eiendom- og buyout-segmentet som kan passe småsparere best, ettersom risikoen er lavere enn i venture-segmentet.

Private equity-fondene skiller seg fra aksjefondene på flere områder. For det første er det en tegningsperiode der fondet henter inn investorer og sikrer seg kapital. Deretter investerer fondet pengene i ikke-børsnoterte selskaper, før det følger en periode, gjerne på flere år, der fondet jobber aktivt for å skape vekst i selskapene det er inne i.

Etter en avtalt tidsperiode, gjerne fem til ti år etter investeringen, selger fondet seg ut av selskapene og betaler fortløpende ut andelen til investorene. Det betyr imidlertid at en investor ikke kan ta ut pengene sine underveis for å kjøpe en ny bil eller bygge på huset.

Ser for seg tilbringerfond

Ettersom minstebeløpet er svært høyt, er det nesten umulig for vanlige småsparere og investorer å være med på dette.

Men Permian ser for seg at aktive forvaltere kan opprette såkalte tilbringerfond, som er store nok til å kjøpe seg inn i de store Private Equity-fondene, eventuelt etablere andre alternative fond egnet for denne typen investorer.

– Mange forvaltermiljøer er i gang med å se på dette, men for sparerne er det viktig å være bevisst hva du blir tilbudt av muligheter. Du blir ikke nødvendigvis tilbudt de mest interessante mulighetene i banken. Så du må nok pushe litt på forvalterne, sier Guren.

Avkastningen i Private Equity-fond kan være svært god. Statistikk fra analysebyrået Pevaria viser en årlig medianavkastning for europeiske PE-fond i buyout-segmentet på 6,2 prosent de siste 15 årene.

Les også

Forvaltergigant om europeiske banker: – Tyskland er en katastrofe

Men det varierer også veldig. Den øverste fjerdedelen har et gjennomsnitt på 13,5 prosent avkastning, mens den nedre fjerdedelen har et gjennomsnitt på minus 0,8 prosent.

– Permian forvalter norske fond for nordiske forvaltere med et nordisk fokus. Nordisk PE-sektor har vist stabilt over mange år en vesentlig bedre avkastning til investorene enn europeiske og amerikanske PE-fond, ifølge Guren.

Det statlige norske fond-i-fondet Argentum har en avkastning på 16,4 prosent innenfor buyout. Men fondet er i en situasjon der de kan plukke i det absolutt øverste sjiktet av fond. Mindre fond har ikke nødvendigvis de samme mulighetene.

Tviler på modellen

Carsten Gero Bienz, førsteamanuensis i finans og leder av NHH's Argentum Centre for Private Equity, er skeptisk til modellen det her legges opp til.

– Problemet med PE er at du allerede har en relativt dyr gebyrstruktur, og her må du betale forvaltningsgebyr to ganger, først til PE-fondet og deretter til tilbringerfondet. Det betyr at PE-fondet må ha en utrolig bra avkastning for at det skal bli lønnsomt, sier han til E24.

Les også

Kronerush hos utenlandske spekulanter

En annen bekymring er at det er vanskelig å komme inn i et bra PE-fond.

– Er du en bra og kjent norsk investor, så har du mulighet til å komme inn i veldig gode fond. Men er du anonym, vil du ikke ha tilgang til de beste fondene, sier Bienz.

– Et tilbringerfond er ikke en veldig stabil konstruksjon. PE-forvaltere liker stabile investorer. Det vil være pengene de vil ta. Det er bare dersom de ikke har andre interessenter at de vil ta imot penger fra et tilbringerfond, mener han.

Ifølge Bienz er mange av oss allerede inne i PE-fond allerede gjennom livs- og pensjonsforvalterne våre, uten at vi vet om det.

– Pensjonsselskap er forutsigbare penger. Man vet når de tas ut og når de kommer inn. Det er relativt stabilt, og noe PE-investorene liker, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Fondssparing
 2. Finanstilsynet
 3. Delingsøkonomi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Oppkjøpsfondenes nordiske boom fortsetter: Rekordsterkt første halvår

 2. Boom i private equity: – Det er gode nyheter

 3. Statens utbyttemaskin: Regjeringen dobler utbyttet fra Argentum

 4. Annonsørinnhold

 5. – Dyre aksjefond ikke bedre enn billige

 6. Betalt innhold

  Oppkjøpsfondene har milliardene klare. Nå ser de etter kupp i coronakaoset