Slik skal Hydro tjene mer

Norsk Hydro satser på mer avanserte produkter for å tjene mer penger. Bilbransjen kan bli selskapets største vekstmaskin.

MER BIL: Norsk Hydro åpner snart et tysk anlegg til en milliard kroner. Det øker selskapets produksjon av bildeler kraftig og kan bli en viktig vekstmotor for selskapet fremover. Her intervjues Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro av NRK, med finansdirektør Eivind Kallevik i bakgrunnen.
Publisert: Publisert:

I mai kommer en ny milepæl for Norsk Hydro.

Da åpner selskapet en ny produksjonslinje til over en milliard kroner ved Grevenbroich-anlegget i Tyskland, som skal produsere deler til bilindustrien.

Dette kan bli en ny vekstmaskin for selskapet. Norsk Hydro kan tjene mer penger i dette markedet enn ellers, fordi det får bedre betalt.

– Når det gjelder bil, er det et segment hvor det er meget avanserte produkter som krever mer teknologi og kompetanse, så vi får bedre betalt i markedet, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg til E24.

Aluminiumsprodusenten økte resultatet i fjerde kvartal sammenlignet med ett år tidligere, blant annet på grunn av noe høyere priser på aluminium. Selskapet har også klart å effektivisere mer enn ventet.

Les mer: Norsk Hydro løfter resultatet

Selskapet planlegger å kutte kostnadene med 2,9 milliarder kroner innen 2019, og tok 1,4 milliarder kroner av dette i fjor, 300 millioner mer enn planlagt.

– Vi er der vi skal være, sier Brandtzæg.

Les også

Norsk Hydro løfter resultatet

Bilbransjen øker

Det globale forbruket av aluminium har steget betydelig det siste tiåret, fra rundt 40 millioner tonn i 2008 til rundt 60 millioner tonn nå, ifølge tall fra CRU. Hydro venter en økning på mellom 3 og 5 prosent i år, og 2–3 prosent per år fremover.

Noe av denne økningen kommer fra bilindustrien. Andelen aluminium i biler kan øke opptil 30 prosent de neste ti årene, ifølge en studie analysefirmaet Ducker Worldwide har gjort for European Aluminium.

– Det som aluminiumsindustrien har snakket om i mange år, det skjer nå, sier Brandtzæg.

– Vi har ventet på at bilindustrien skulle ta i bruk mer aluminium, for vi så at bilene må bli lettere. Spesielt når det blir mer elektriske biler med tunge batterier er det viktig å få ned vekten. Det bilindustrien nå er opptatt av er at de skal redusere sine utslipp og ha mindre drivstofforbruk, sier han.

Les også

Miljøfokus og lettere biler: Klimakrav kan gi opptur for Hydro

Ford bruker mer

Noe av drivkraften bak den økende mengden aluminium i biler er strengere klimakrav, som EUs krav om maksutslipp på 95 gram CO₂ per kilometer innen 2021. USA skal etter planen også gjøre bilparken mer effektiv det neste tiåret.

Les også: Klimakrav kan gi opptur for Hydro

Da Ford denne uken presenterte en ny Ford Expedition, var det med et større innslag av aluminium som bidrar til å kutte bilens vekt med 136 kilo.

KUTTER VEKT: Denne uken ble den nye Ford Expedition presentert. Bilen inneholder mer aluminium enn før, noe som reduserer vekten. Dermed blir det plass til mer utstyr uten at vekten øker.

Også selskapets storselger F-150 har et stort innslag av aluminium, som bilprodusenten selger inn som «military grade».

Andre biler som har kuttet vekten ved å bruke lettmetallet aluminium er Audi A6 og BMW 5-serien.

– Viktig strategisk

Hydro sa torsdag at marginene har falt i selskapets segment for valsede produkter. Det er noe av grunnen til at selskapet har bestemt seg for å satse mer på bilindustrien.

– Nettopp dette er bakgrunnen for at vi bygger ut ny automotive-kapasitet i Tyskland, nettopp for å delta i de «high grading»-områdene våre, hvor vi får høyere margin på produksjonen vår. Så derfor er det et veldig viktig strategisk flytt for oss, sier finansdirektør Eivind Kallevik til E24.

Når Hydro velger å øke produksjonen på dette området fra 50.000 tonn per år til 200.000 tonn per år gjennom en ekstra linje i Grevenbroich, så er det fordi marginene er gode, sier han.

– Stadig mer kompliserte produkter i stadig tettere utvikling med kunder er en av måtene å løse dette marginpresset på, sier Kallevik.

Mengden aluminium i europeiske biler kan øke fra 150 kilo per bil til 200 kilo per bil innen 2025, sier Ducker WorldWide, som tror veksten kan bli på hele 110 prosent innen valsede produkter.

Valsede produkter er flatrullete produkter av aluminium, som folie, bånd eller plater. Konkrete eksempler er aluminiumsfolie og aluminiumsplater som brukes i biler.

Les også

Hydro skal investere 24 milliarder på fire år

Ligger foran skjema

Den nye linjen på Grevenbroich-anlegget åpnes i mai, og Hydro ligger noe foran skjema.

– Den er i rute, og vi produserer aluminium til bil hver eneste dag. Men nå er vi inne i den perioden hvor bilprodusentene skal kvalifisere produktene fra oss, sier Brandtzæg.

– Når vi går inn med en ny produksjonslinje må den kvalifiseres hos hver eneste kunde, og det går etter planen, sier han.

Selskapet har i tillegg investert i ny støpeteknologi i Årdal og Høyanger, slik at anleggene kan levere mer avanserte legeringer enn tidligere og tilfredsstille kravene i bilindustrien. Også på Sunndalsøra produseres det for bilindustrien.

– Og vi har lagt om produksjonen også på Karmøy med nytt utstyr som gjør at vi leverer en økende mengde aluminium til bil, sier Brandtzæg.

SVAKERE PRISER: Norsk Hydro tok grep for å kutte kostnader og bli mer effektive etter finanskrisen, og satser nå på oppgraderte produkter som gir bedre pris. Dette er prisen på aluminium fra 2008 til 2016.

Norsk Hydro begynte å kutte kostnader like etter finanskrisen. Da falt aluminiumsprisen, og den ble liggende på et lavere nivå enn tidligere. Sammen med mer avanserte produkter håper Hydro at forbedringene bidrar til lønnsom drift.

– Om det er gode dager eller dårlige dager, så må man alltid tenke på å være mest mulig effektiv. Dette er en syklisk bransje, sier Kallevik.

Publisert:

Her kan du lese mer om