Veddemål-rush etter sjokk-sparkingen: Gambler på riksrett

Etter sparkingen av mannen som ledet Russland-etterforskningen, satser politiske gamblere nå stort på at Trump kan få fyken som verdens mektigste mann.

KAN DET FELLE TRUMP? Tilsynelatende store skandaler har hittil prellet rett av president Donald Trump – men etter sparkingen av FBI-sjef James Comey gir bettingselskap nå klar sannsynlighetsvekt for riksrett.

Foto: Gary Cameron Reuters
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Ifølge bettingselskapene har det skjedd en brå økning i veddemål om «impeachment», altså at den amerikanske presidenten stilles for riksrett.

– Vi så det samme da Trumps helsereform ble stemt ned i første runde: Folk trakk mot riksrett-veddemål. Men jeg tror markedet overreagerer, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen til E24.

Det mulige scenarioet er slett ikke vanlig kost i amerikanske presidenthistorie – men det er da ikke Donald Trump heller.

Helt siden valgseieren i fjor november har det vært populært å vedde om den uerfarne presidentens avgang.

Det er særlig Russland-floken som har gitt grobunn til spekulasjonene om at Trump ikke har rent mel i posen, og at det hele kan ende med at han avsettes.

Og etter sparkingen av FBI-sjef James Comey ligger Trump nå betydelig dårligere an, skal vi tro utviklingen hos bettingaktørene. De gir nå en klar sannsynlighetsovervekt for riksrett, etter at sparkingen utløste veddemålsrush.

Les også

Trump feiret 100 «veldig produktive» dager

Gir 60 prosents riksrett-sjanse

Før Det hvite hus kunngjorde Trumps overraskende beslutning forrige tirsdag, ga bookmakeren Peddy Power 10/11 i odds for at Trump stilles for riksrett. Det betyr at hvis du satser 11 kroner og får rett, får du igjen pengene pluss ti kroner til – 1,9 ganger beløpet du satset.

Innen 24 timer etter sparkingen var oddsen svekket til 4/6, som betyr at du kun vinner 1,66 ganger innsatsen.

Oddsen reflekterer 60 prosent sannsynlighet for riksrett, noe som er «all time high»-sjanse siden veddemålet ble opprettet, ifølge The Independent.

Andre aktører opplever det samme.

Før Comey-sparkingen ga den politiske bettingsiden PredictIt 87 prosent sjanse for at Trump ble sittende i presidentstolen ut 2017, men sannsynligheten er nå stemt ned til 82 prosent.

Les også

Trump sparker FBI-sjef Comey

Etterforsket Trump

Ifølge Oddschecker, en sammenligningsside for bettingnettsteder, har riksrett-veddemålet vært svært populært blant gamblere helt siden Trump kom til makten.

– Men etter hans siste handlinger har vi opplevd et byks i veddemål om at det skjer før året er over, sier en talsperson til den britiske avisen.

Først ble sparkingen av Comey begrunnet med at Trump manglet tillit til ham for måten han behandlet etterforskningen av Hillary Clintons bruk av en privat epostserver som utenriksminister.

Men Trump kvittet seg også kvittet seg med mannen som ledet etterforskningen av hans egen stab for mulige tilknytninger til russerne og deres forsøk på å påvirke valget i Trumps favør.

Flere demokrater har sågar beskyldt Trump for å misbruke sin makt til å forsøke å stanse etterforskningen mot ham. I et intervju med NBC innrømmet også Trump at «den Russland-greia» var i tankene hans da han tok beslutningen.

Les også

Comey etter oppsigelsen: Kommer ikke til å bruke tid på avgjørelsen

– Ingen sjanse uten Republikanerne

Men USA-ekspert Snoen mener riksrett fortsatt er langt mindre sannsynlig enn at Trump sitter perioden ut. Han peker på to ting:

 • Russland-eposet rundt Trump har inneholdt mye røyk, men fortsatt lite ild: Riksrett krever konkrete, dokumenterte saker.
 • Og, kanskje viktigere, ifølge Snoen: Riksrett er mer en politisk enn en juridisk prosess, som krever 2/3 flertall i Senatet.

– Hvis demokratene vinner flertallet i Representantenes hus neste november, kan det godt tenkes de vil sette i gang prosessen. Men kravet om to tredjedels flertall gjør at de fortsatt ikke har noen sjanse for å vinne frem før Republikanerne vraker Trump i hopetall, sier USA-eksperten.

Til nå har Republikanerne støttet opp om presidenten. Samtidig kan nye Russland-avsløringer fremover inneholde ny skyts, og dersom anklagene faktisk bevises, kan det bli flertall.

– Om det først skjer, vil nok Comey-sparkingen bli et viktig element, ettersom det blir en viktig del av historien om hvordan Trump forsøkte å begrave saken, sier Snoen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. FBI

Flere artikler

 1. Trump: – Den største heksejakten i amerikansk historie

 2. Trump får skylden for dollarfall

 3. Historisk avstemning i Kongressen: Trump stilles for riksrett

 4. Annonsørinnhold

 5. Donald Trump historisk - første president som er stilt for riksrett to ganger

 6. Sakene som kan gi ny Trump-storm på Wall Street